Karita Tykkä ei ole enää sokerihiiri.
Ravinto

Karita Tykkä ei ole syönyt valkoista sokeria 9 vuoteen – näin sokeripussista luopuminen onnistui

Hyvinvointivalmentaja Karita Tykkä luopui valkoisen sokerin syömisestä yhdeksän vuotta sitten. Ennen sitä Karita oli melkoinen sokerihiiri. – Sokeri vei minua, enkä minä sokeria, Karita sanoo.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: OM-arkisto

Ennen kuin hyvinvointivalmentaja Karita Tykkä, 43, luopui valkoisesta sokerista, hän oli melkoinen sokerihiiri.

– Sokeri vei minua, enkä minä sokeria. Kun kävelin kaupan kassan ohi ja siellä oli valtavat irtokarkkilaarit, minun oli aina pakko ottaa niitä karkkeja. En päässyt karkkilaarien ohi, Karita muistelee.

Sokeri vaikutti Karitan hyvinvointiin kokonaisvaltaisesti

Karita Tykkä huomasi, että sokeri ei tukenut lainkaan hänen hyvinvointiaan – päinvastoin. Hän oli usein ärtynyt, eikä hänen olonsakaan ollut niin hyvä kuin se olisi voinut olla.

– Kokonaisvaltainen hyvinvointini muuttui, kun jätin valkoisen sokerin pois. Se vaikuttaa niin moneen asiaan. Mielentilaan sokeri vaikuttaa verensokerin kautta. Suolisto menee sokerista sekaisin, ja sitäkin kautta sokeri vaikuttaa kaikkeen ihan ruoansulatuksesta suolen toimintaan ja mielentilaan, Karita luettelee.

Karita Tykkä

Valkoinen sokeri vaikutti Karita Tykän mieleen ja kehoon.

Lopullisen päätöksen lopettaa valkoisen sokerin syöminen Karita teki kuitenkin yksinkertaisesta syystä.

– Kun karkkien eli sokerin määrä on iso, se totta kai otti tilaa ruoalta. Ja koska ruoassa on ravinto, ravintomäärä jäi aika pieneksi. Sen takia päätin, että nyt on ihan hyvä siirtää sokeripussi takavasemmalle, Karita sanoo.

Karita ei kieltänyt mitään, vaan vaihtoi parempaan

Karita Tykkä lopetti valkoisen sokerin syömisen ja alkoi käyttää makeuttamiseen sen sijaan kookossokeria, steviaa, hunajaa ja vaahterasiirappia. Näitä kaikkia hän käyttää makeuttamiseen tänäkin päivänä.

– En kieltänyt itseltäni mitään, vaan vaihdoin vain parempaan eli luonnolliseen. Kun muutoksessa on mukana lempeys ja armollisuus, näkee vaihtoehtojen rikkauden eikä puutteita, Karita sanoo.

Lue myös:

8 kehon varoitusmerkkiä, joista tiedät syöväsi liikaa sokeria

Näin usein voit syödä herkkuja hyvällä omallatunnolla – ravitsemusterapeutti: ”Yhden karkkipäivän vaarana on, että mopo lähtee käsistä”

Ryppyjä, juonteita ja sellulliittia – näin sokeri vanhentaa ihoasi

X