Kipuileetko vatsasi? Nämä ruoka-aineet voivat ärsyttää mahaa
Toisten vatsat reagoivat herkästi esimerkiksi fruktaaneihin ja inuliiniin.
Ravinto

Koskeeko mahaan? Nämä tavalliset ruoka-aineet voivat ärsyttää vatsaa

Listasimme 10 ruoka-ainetta, jotka voivat tyypillisesti aiheuttaa herkkävatsaisille erilaisia vaivoja. Muun muassa sipuli, kahvi ja rasvainen ruoka voivat tehdä vatsan kipeäksi.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Moni kokee silloin tällöin vatsan turvotusta, kipuilua ja ilmavaivoja, jotka johtuvat syödystä ruoasta. Pienistä vaivoista ei tarvitse olla huolissaan, sillä ne kuuluvat ruoansulatuksen toimintaan.

Toisten vatsat ovat kuitenkin tavallista herkempiä reagoimaan ravintoon. Tällöin vatsaoireet voivat olla voimakkaampia ja tavallista arkea häiritseviä. Erityisesti tietyt ruoat voivat ärsyttää mahaa ja saada vatsan oireilemaan.

Listasimme 10 ruoka-ainetta, joiden välttäminen voi auttaa herkkävatsaista ja selvitimme, millä nämä ruoat voi korvata.

Kahvi

Koska kahvi on hyvin hapan ja kofeiinipitoinen juoma, se voi ärsyttää vatsaa ja aiheuttaa vatsakipua. Erityisesti kahvin juominen tyhjään vatsaan aiheuttaa joillekin ihmisille vatsavaivoja.

Vaihda kahvi teehen tai vähennä kahvinjuontia, jos huomaat vatsasi reagoivan ikävästi kahviin.

Rasvainen ruoka

Kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa sisältävä tuhti ruoka, kuten pizza tai hampurilaisateria, voi aiheuttaa vatsakipua, ähkyä ja tukalaa oloa. Rasvaiset ateriat voivat myös pahentaa ärtyneen suolen oireyhtymään liittyviä oireita.

Suosi raikkaampia ja kevyempiä aterioita, mikäli vatsasi ärtyy rasvaisesta ruoasta.

Sipulit

Sipulit sisältävät fruktaania. Fruktaanit ovat hiilihydraatteja, jotka imeytyvät ohutsuolessa huonosti ja päätyvät paksusuolen bakteerien ravinnoksi. Ne ovat siis vatsan toiminnalle tärkeitä, mutta voivat aiheuttaa vatsavaivoja, kuten turvotusta, ripulia ja ilmavaivoja.

Kokeile mietoja sipuleita, kuten kevätsipulia ja ruohosipulia, sillä ne yleensä aiheuttavat vähemmän vatsaongelmia kuin kelta- tai punasipuli.

Hiilihappojuomat

Hiilihapot voivat saada vatsan kuplimaan ja turpoamaan.

Tavallinen vesi on paras janojuoma. Jos haluat veteesi makua, voit maustaa sitä esimerkiksi tuoreella mintulla, marjoilla tai hedelmillä.

Vahvat mausteet

Chilipaprikat sisältävät kapsaisinoideja, jotka saavat chilin maistumaan tuliselta, vilkastuttavat pintaverenkiertoa ja tehostavat aineenvaihduntaa. Jotkut voivat saada kapsaisinoideista myös vatsavaivoja, kuten ripulia ja vatsanpoltetta.

Käytä mausteina yrttejä, sillä ne ovat lempeitä vatsalle. Toleranssi kapsaisinoideja kohtaan myös nousee vähitellen, joten itseään voi totuttaa kestämään chiliä.

Maito

Kaikkien vatsoissa maidon sisältämä laktoosi ei pilkkoudu ja imeydy kunnolla ja seurauksena on vatsavaivoja.

Vaihda tavallinen maito laktoosittomaan tai vähälaktoosiseen maitoon tai kasvimaitoihin.

Palkokasvit

Palkokasvit, kuten pavut, herneet ja linssit, sisältävät runsaasti proteiineja, hyviä hiilihydraatteja ja kuituja. Palkokasvien hiilihydraatit kuuluvat prebiootteihin, joita ihmisen ohutsuoli ei pysty tehokkaasti pilkkomaan. Siksi niiden syöminen voi aiheuttaa ilmavaivoja, vatsakipua ja turvotusta.

Jotkut palkokasvit aiheuttavat vähemmän oireita kuin toiset. Kokeile esimerkiksi mustapapuja, vihreitä papuja tai mungpapuja.

Vehnä, ohra ja ruis

Viljoista erityisesti vehnä, ruis ja ohra voivat aiheuttaa vatsavaivoja. Syynä ei välttämättä ole niiden sisältämä gluteeni vaan fruktaanit ja inuliini, jotka eivät imeydy kunnolla ohutsuolessa.

Jos saat vatsaoireita tietyistä viljoista, kaikkia viljoja ei välttämättä tarvitse karsia pois ruokavaliosta. Muun muassa kaura, hirssi, tattari ja kvinoa voivat sopia myös herkkävatsaisille. Leipää ei kannata vältellä turhaan.

Myös keliakia voi selittää vatsaongelmat, jolloin ruokavalion on oltava gluteeniton. Kaikista viljoista ei tarvitse keliakiassakaan luopua. Maissi, gluteeniton kaura, kvinoa, hirssi, tattari ja teffi sopivat keliaakikoille.

Omenat

Omenat ovat täynnä terveellistä kuitua, C-vitamiinia ja antioksidantteja. Kuidut voivat kuitenkin aiheuttaa joillekin ihmisille ruoansulatusongelmia. Omenan sisältämä hedelmäsokeri eli fruktoosi voi myös imeytyä puutteellisesti.

Vaihda omenat vatsalle lempeämpiin hedelmiin ja marjoihin, kuten mustikoihin, appelsiiniin, banaaniin ja kiiviin.

Vesimeloni

Luonnostaan makea vesimeloni sisältää paljon hedelmäsokeria eli fruktoosia. Fruktoosi voi aiheuttaa erityisesti suurissa määrin syötynä turvotusta, ilmavaivoja ja ripulia.

Herkuttele vesimelonin sijaan rypäleillä, marjoilla tai ananaksella, sillä ne sopivat usein myös herkkävatsaisille.

Lähteet: Healthline, Prevention, Simpemost, Syö hyvää

X