Ravinto

Kyllästyttääkö kurkku, tomaatti ja jäävuorisalaatti? Virkistävää vaihtelua kasviksiin 7 helpon tärpin avulla

Moni kaipaa vaihtelua kasviksiin, mutta kaupassa iskee luovuuden puute. Kokosimme yhteen listan kasviksista, joiden avulla rikastutat ruokaasi vaivatta – myös talvella.
Teksti: Päivi Pelkonen Kuvat: iStock

Jos ostoskärrystä löytyy aina iänikuista kurkkua, tomaattia ja jäävuorisalaattia, ei ihme, ettei kasvisten syöminen houkuttele. Vaihtelua kasviksiin saa helpoiten suosimalla vuodenaikojen mukaan vaihtuvia kausituotteita.

Satokauden mukaan koostettu kauppalista auttaa valikoimaan kaupasta parhaimmat tuotteet myös edullisesti. Keräsimme seuraavan kauppareissusi avuksi tärppilistan, jonka avulla valitset kevättalven sesongista mieleisesi kasvikunnan tuotteet.

1. Salaattifenkoli

Vaihtelua kasviksiin saa esimerkiksi nappaamalla välillä ostoskoriin salaattifenkolin.

Vaihtelua kasviksiin saa esimerkiksi nappaamalla välillä ostoskoriin salaattifenkolin.

Jos salaatin syöminen tökkii, kokeile salaattifenkolia. Salaattifenkolissa on muun muassa kaliumia, joka auttaa verenpaineen säätelyssä ja lihasten toiminnassa.

Salaattifenkolia voi syödä sellaisenaan sitruunalla marinoituna tai kypsennettynä.

Fenkolin maku muistuttaa anista, mutta se pehmenee kypsennettäessä. Kokeile esimerkiksi tätä kvinoa-fenkolirisottoa.

2. Mustajuuri

Vaihtelua kasviksiin.

Mustajuurta voi käyttää parsan tapaan.

Kotimainen mustajuuri on parhaimmillaan pitkälle kevättalveen asti. Mustajuuren maku on pähkinäisen makeahko.

Mustajuurta voi käyttää parsan tapaan ja tarjota esimerkiksi hollandaisekastikkeen kera.

Mustajuuri tummuu helposti kuorittaessa, joten kannattaa siirtää kuoritut mustajuuret sitruunalla maustettuun veteen.

3. Bataatti

Bataattikeitossa on ihanan pehmeä maku.

Bataattikeitossa on ihanan pehmeä maku.

Bataatti sisältää runsaasti beetakaroteenia ja kuitua. Sitä voi käyttää perunan tapaan ruuanvalmistukseen.

Bataatti sisältää runsaasti tärkkelystä ja sopii sen ansiosta erityisen hyvin muun muassa sosekeittoihin. Bataattia voi myös kokeilla esimerkiksi pataruokien seassa tai paahdettuna lohkoperunoiden tapaan uunissa.

4. Lanttu

Lantun kirpeä maku johtuu sinappiöljystä.

Lantun kirpeä maku johtuu sinappiöljystä.

Lantussa on runsaasti A-vitamiinin esiastetta ja C-vitamiinia. Paksun kuoren ansiosta vitamiinipitoisuus säilyy pitkään.

Lanttua voi käyttää monipuolisesti pataruokiin, uunijuureksiin, sosekeittoihin ja soseisiin. Lanttu sopii myös raakaraasteeksi ja paloina rouskuteltavaksi. Kuullotetut lanttukuutiot sopivat erityisesti sian- ja lampaanlihan lisukkeeksi.

5. Kiivi

Vaihtelua kasviksiin: piristä salaattia kiivillä!

Piristä salaattia kiivillä! Jos nautit hedelmän kuorineen, pese kiivi ensin ja suosi luomua.

Kypsän kiivihedelmän tunnistaa siitä, että se antaa periksi kevyesti painettaessa. Kiivin hedelmäliha on pehmeää ja makeaa. Osa kiivin ravinteista on hedelmän kuoressa, joten hedelmä kannattaa nauttia kuorineen.

Kiivit sopivat erinomaisesti erilaisiin salaatteihin, kastikkeisiin, liha- ja kalaruokiin sekä jälkiruokiin. Kokeile esimerkiksi tätä kiivikastikeen reseptiä ja ihastu!

6. Avokado

Avokadotahna on täydellinen pari ruisleivälle.

Avokadotahna on täydellinen pari ruisleivälle.

Tiesitkö, että avokadon kivenkin voi syödä? Yleensä hedelmistä syödään vain malto-osa, mutta avokadon kiven voi jauhaa muun muassa smoothien sekaan. Avokadon kivi sisältää runsaasti terveydelle hyödyllisiä antioksidantteja ja liukenevia kuituja.

Juomien ja kastikkeiden lisäksi avokadoja voi syödä sellaisenaan tai esimerkiksi leivän päällä. Valitse mieleisesi resepti Annan parhaista avokado-resepteistä.

7. Veriappelsiini

Veriappelsiinin paras sesonki alkaa tammikuun lopussa ja kestää noin maaliskuulle.

Veriappelsiinin paras sesonki alkaa tammikuun lopussa ja kestää noin maaliskuulle.

Veriappelsiini on yhteisnimitys punaisille hapahkoille appelsiinilajikkeille.

Veriappelsiinin punainen väritys johtuu antosyaani-nimisestä väriaineesta sekä lykopeenista. Molemmat toimivat antioksidantteina.

Veriappelsiineja voi syödä sellaisenaan tai niistä voi valmistaa herkullista mehua. Lisäksi ne antavat väriä, makua ja aromia erilaisiin ruokiin ja juomiin. Kokeile esimerkiksi tätä täydellistä veriappelsiinirisottoa.

Lähteet: Satokausikalenteri, Kotimaiset kasvikset ry, Fineli

X