Ravinto

Laihdu jopa 10 kiloa ruokarytmin muutoksella – säännöllinen ruokarytmi tukee painonhallintaa ja aineenvaihduntaa

Kun ruokarytminsä laittaa kuntoon, voi painossa tapahtua suuriakin muutoksia. Ja mikä parasta: ilman kituutusdieettejä tai kaloreiden laskemista.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock, Tammi

Säännöllinen syöminen on veren sokeri- ja rasva-arvoille hyväksi.

Kun ruokarytminsä laittaa kuntoon, voi painossa tapahtua suuriakin muutoksia. Ja mikä parasta: ilman kituutusdieettejä tai kaloreiden laskemista.

Ihmisen elimistö rakastaa rutiineja ja säännöllisiä rytmejä. Niitä ovat ainakin unirytmi, liikuntarytmi ja ruokarytmi.

Lue myös: Onko aineenvaihduntasi hidastunut? 3 oiretta, jotka kertovat kehon olevan säästöliekillä

Jos elää epäsäännöllisessä rytmissä ja syö milloin sattuu, näkyy se nopeasti terveydessä.

Huono ruokarytmi suurentaa veren rasva- ja sokeriarvoja sekä lisää alttiutta tyypin 2 diabetekselle ja sydän- ja verisuonitaudeille.

Lisäksi epäsäännöllinen syöminen voi saada painon nousemaan.

Elintarviketieteiden lisensiaatti Eeva Voutilaisen ja ruokatoimittaja Soili Soisalon kirja Ruokarytmi – hyvän mielen ruokavalio kertoo, että rytmiruokavalion avulla paino voi pudota kolmessa kuukaudessa jopa 10 kiloa.

Ruokarytmi kuntoon: Päiväpainotteinen syöminen kannattaa

Eeva Voutilaisen ja Soili Soisalon kehittämän rytmiruokavalion idea on yksinkertainen.

Tarkoitus on syödä joka päivä aamiainen, lounas ja päivällinen sekä tarvittaessa välipala ja iltapala. Aterioiden välissä tulee olla 3–5 tuntia taukoa, jolloin ihminen ei syö mitään. Tauot nimittäin saavat elimistön polttamaan rasvaa.

Ruokailuhetket kannattaa painottaa aamuun ja päivään, koska ihminen on päiväeläin.

– Ihmisellä on sisäisiä kelloja, jotka säätävät meidät toimimaan päiväpainotteisesti. Illalla ihmisen ruoansulatus- ja kylläisyyskeskus asettuu lepotilaan eli ruoasta ei tule kylläisyyttä yhtä helposti ja ruoansulatus hidastuu. Iltaan painottuva syöminen kerryttää helposti liikakiloja ja aiheuttaa aineenvaihdunnallisia häiriöitä, Soili Soisalo kertoo.

Ehdottomista säännöistä ei rytmiruokavaliossa kuitenkaan ole kyse. Ruokailuhetket voi sopeuttaa omaan arkeensa sopiviksi.

– Yhteen aikaan sanottiin, että kello 18 jälkeen ei saa syödä mitään, mutta kyllä kevyen päivällisen voi syödä esimerkiksi seitsemältä.

Jos illalla haluaa syödä, kannattaa valita hyvin sulavaa ruokaa ja välttää raskaita aterioita, jotta uni ei kärsi syömisestä. Univelka sekoittaa aineenvaihduntaa.

– Edellisen yön univaje aiheuttaa sitä, että seuraavana iltana nälkähormoni greliinin määrä on suuri ja kylläisyyshormoni leptiinin määrä vähäinen. Ihmiselle tulee siis sietämätön nälkä, ja saa olla aika sitkeä, että silloin pystyy syömään kohtuullisesti.

Emilia, 27: ruokarytmi kuntoon ja 10 kilon painonpudotus

Rytmiruokavaliossa itse ruoka on hyvää ja terveellistä perusruokaa.

Ruokavalioon kuuluu paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Annoksia koostaessa on hyvä noudattaa lautasmallia. Puolet lautasesta tulisi koostua kasviksista, neljäsosa kalasta, lihasta tai kasviproteiinista ja neljäsosa perunasta, pastasta tai viljalisäkkeestä.

Makeista herkuistakaan ei tarvitse kokonaan luopua eikä ruokavaliossa lasketa kaloreita. Silti sen avulla on mahdollista edistää hyvinvointiaan ja pudottaa painoa.

Rytmiruokavaliota kokeillut 27-vuotias Emilia laihtui 10 kiloa säännöllisen syömisen avulla. Kaikki ylimääräinen paino, jota hänellä oli ollut normaalipainon päällä, lähti rytmiruokavalion ansiosta pois.

– Emilia alkoi syödä kolme kunnollista ateriaa päivässä. Ennen hän ei ollut kotiin tultuaan laittanut kunnon ateriaa vaan syönyt voileipää ja sitä ja tätä ja tuota, jolloin illan napostelusta kertyi turhan paljon energiaa, Soisalo kertoo.

Emilian paino putosi todennäköisesti siis siksi, että iltasyöminen jäi pois. Iltanapostelusta kertyy helposti liikakiloja, sillä napostelusta ei saa herkästi kylläisyyden tunnetta. Näin ihminen voi huomaamattaan tulla syöneeksi suuremman määrän ruokaa kuin söisi yhdellä aterialla.

– Rytmiruokavalio lisäsi myös Emilian liikkumista. Koska hän tunsi olonsa pirteäksi ja hyvinvoivaksi, hän jaksoi käydä kuntosalilla.

Mistä kannattaa lähteä liikkeelle?

Jos oma ruokarytmi on hukassa, korjausliike voi alkaa esimerkiksi aamupalansa parantamisesta. Terveellinen ja monipuolinen aamiainen käynnistää hyvän päivärytmin.

– Mikäli aamulla ei tee mieli syödä, helposti juotavasta jogurttismoothiesta voi lähteä liikkeelle, Soisalo vinkkaa.

Lisäksi välipalojen sijaan kannattaa alkaa suosia kunnollisia aterioita.

– On huomattu, että tietoinen ja rauhallinen syöminen on ihmiselle terveellisempää kuin se, että syödään nopeasti jotain työn lomassa. Kun ihminen syö rauhassa ja nauttii ruoasta, hän oppii myös huomaamaan, milloin ruokaa on syöty sopiva määrä.

Välipalat eivät myöskään pidä ihmistä kylläisenä kovin pitkään.

– Jos ihmisellä on paino-ongelmia ja hän on vaihtanut kunnon ruoat smoothieiden juomiseen, se ei ole hyvä juttu. Ruoan pureskelu auttaa kylläisyyden tunteen muodostumisessa ja estää ylimääräistä napostelua.

Välipalalle on kuitenkin paikkansa silloin, jos lounaan ja päivällisen väliin jää yli 5 tuntia aikaa tai jos päivään sisältyy liikuntaa.

Anna kehon tottua uuteen rytmiin

Ruokavalioremonteissa kannattaa aina edetä pienin askelin. Isot muutokset voivat tuntua niin vaikeilta, että ihminen haluaa palata takaisin vanhoihin tapoihinsa.

Maltti on valttia myös sen suhteen, ettei heti kannata luovuttaa, jos uudesta ruokarytmistä on vaikea saada kiinni.

– Ravitsemusterapeutit suosittelevat usein, että viikko tai kaksi kannattaisi kokeilla uutta ruokavaliota. Sellaisessa ajassa ihminen alkaa tottua uuteen ja nähdä, miten ruokavalio itselle sopii.

Ruokarytmi-kirjaa varten rytmiruokavaliota kokeilleet henkilöt olivat kaikki Soisalon mukaan tyytyväisiä uuteen ruokavalioonsa. Rytmiruokavalio on joustava ja sitä on mahdollista soveltaa omaan elämäänsä sopivaksi.

– Vaikka puhutaan ruokarytmistä, ei ole tarkoitus, että ihmisellä olisi syömisensä suhteen minuuttiaikataulu.

Tärkeämpää on tasapaino ja se, että osataan nauttia ruoasta ja ruokailutilanteista.

– Ihmisellä on monta kertaa päivässä tilaisuus nautinnolliseen hetkeen, kun hän vain rauhoittuu syömään.

Lähteet: Soili Soisalon haastattelu sekä Soili Soisalo ja Eeva Voutilainen: Ruokarytmi – hyvän mielen ruokavalio (Tammi 2017).

Lue myös:

Näistä kahdesta asiasta tiedät, onko ateriarytmisi kunnossa

Slow-dieetillä katoaa läski, ei lihas – 10 vinkkiä kestäviin tuloksiin

Lue myös Kotilieden juttu: Päivitä ruokakello: Nämä ovat parhaat kellonajat ruokailuille

X