Laulaja Mikko Harju
Mikko Harju pitää terveellisistä elämäntavoista kiinni keikkaillessaankin.
Ravinto

Laulaja Mikko Harju koki terveysbuumin nurjan puolen: ”Menin syömisissäni äärimmäisyyksiin”

Muusikko Mikko Harju muutti nuorena elämäntapojaan niin rajusti, että laihtui liikaa. Nyt hän vannoo superfoodien ja joogan nimeen. – Joskus on käytävä äärilaidalla, että osaa nähdä kultaisen keskitien.
Teksti: Eveliina Lauhio Kuvat: Paula Kukkonen/Otavamedia

Kookosvettä, hedelmiä, pähkinäisiä välipalapatukoita ja raakasuklaata. Niitä Mikko Harju haluaa takahuoneeseensa ennen keikkaa. Mikko uskoo, että hänellä on yksi Suomen erikoisimmista takahuonetarjoiluista.

– Olen huomannut, että moni muukin muusikko kiinnittää yhä enemmän huomiota syömisiinsä. Takahuoneeseen halutaan muuta kuin kaljaa ja sipsiä. Näin tervehenkistä raideria en ole muilla nähnyt, Mikko sanoo ja naurahtaa.

Terveellinen ruokavalio on yksi Mikon hyvinvoinnin kulmakivistä. Mikko katsoo tarkkaan, mitä suuhunsa laittaa. Ehdottomuus ei kuitenkaan kuulu hänen nykyiseen ruokafilosofiaansa.

– En ole absolutisti minkään suhteen. Joskus harvoin saatan ottaa keikan jälkeen lasin tai kaksi viiniä, jos minun tekee mieli.

Useimmiten Mikko jättää viinin välistä, sillä hän haluaa herätä aamulla virkeänä lenkille ja joogaamaan. Mikon mukaan terveellisiä elämäntapoja on helppo noudattaa myös muusikon epäsäännöllisessä elämänrytmissä.

– Kaikki on kiinni omista valinnoista. Hotellihuoneessa voi tehdä aamujumpan, ja nykyään bensa-asemilla on helppo koostaa lounaaksi gluteeniton ja maidoton salaatti.

Ruokavalio vei voimat

Mikon ruokailutottumukset muuttuivat radikaalisti, kun hän oli 17-vuotias. Kymmenisen vuotta sitten terveysbuumi vihersmoothieineen ja raakaruokineen oli juuri alkanut.

– Molemmat isoveljeni ovat hyvinvointialan valmentajia. Kun heidän kauttaan opin ravinnon ja liikunnan merkityksestä terveydelle, muutin elämäntapani. Oloni muuttui selvästi kevyemmäksi ja energisemmäksi. Myös mielialani kohosi terveellisen ravinnon ansiosta.

Mikko vähensi ensin lihan käyttöä. Tilalle tulivat salaatit. Puolessa vuodessa Mikko laihtui lähes huomaamattaan kymmenen kiloa, ja se oli normaalipainoiselle Mikolle liikaa.

– Menin syömisissäni äärimmäisyyksiin. Onneksi tajusin, että sain ruoasta liian vähän energiaa ja hyvälaatuisia rasvoja. Vaikka oloni oli kevyt, huomasin, että fyysiset voimani eivät olleet kovin hyvät. Näin jälkikäteen ajattelen, että joskus on käytävä äärilaidalla, että osaa nähdä kultaisen keskitien.

Elämäntapamuutos vaikutti monin tavoin Mikon elämään. Hän veti kehonhuoltovalmennuksia ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyviä ryhmiä.

– Olen oivaltanut, kuinka suuri merkitys ruokavaliolla on ihmisen hyvinvoinnille. Ei turhaan sanota, että ihminen on sitä, mitä hän syö. Minun elämässäni laadukas syöminen näkyy ainakin ihon ja hiusten kunnossa. Uskon myös, että aivoni toimivat tehokkaammin, kun kehoni saa oikeaa ravintoa.

Aamu alkaa minitrampoliinilla

Nykyään Mikko on kasvisruokaa suosiva sekasyöjä. Hänen jokainen aamunsa alkaa samalla tavalla. Heti herättyään hän juo suuren lasillisen raikasta vettä, johon on lisätty ruokalusikallinen sitruunamehua ja hyppysellinen laadukasta suolaa.

– Sitruunavesi saa aineenvaihduntani käyntiin.

Vesilasillisen jälkeen Mikko lähtee lenkille tai hyppii olohuoneessaan minitrampoliinilla. Noin puoli tuntia liikuttuaan Mikko venyttelee tai joogaa. Lopuksi hän meditoi viidestä kymmeneen minuuttia rauhoittavaa musiikkia kuunnellen. Aamuliikunnan jälkeen on aamiaisen eli marjasmoothien aika.

– Työpäivissäni on harvoin rutiineja, joten yritän rakentaa niitä arkeeni itse. Erityisesti aamuhetket ovat minulle tärkeitä. Koetan pitää aamuni mahdollisimman samanlaisina liikuntatuokioineen myös silloin, kun yövyn hotellissa keikkamatkoilla.

Lounaan Mikko syö yleensä kaupungilla. Hän rakastaa sushia mutta ei halua syödä valkoista riisiä liian usein.

– Yritän kaikessa syömisessä kuunnella kehoani. En kiellä itseltäni mitään, mutta pyrin tarjoamaan keholleni monipuolista ravintoa. Kroppani kyllä kertoo, jos viikon riisikiintiö on täynnä.

Kotona Mikko kokkaa itämaisesti maustettuja wokkeja ja lempiruokaansa jauhelihapihvejä ja bataattiranskalaisia. Mieluiten hän häärii keittiössä silloin, kun ystäviä on tulossa syömään.

– Ruokailu on parhaimmillaan sosiaalinen tapahtuma. Tekisin varmaan enemmän ruokaa, jos en asuisi yksin. On mukavampaa istua illalliselle hyvän ystävän kanssa kuin Netflixiä tuijottaen, Mikko sanoo.

Sisäinen hyvä olo hehkuu komeutena

Luomuvihannekset, kotimainen ruoka ja superfoodit eivät tunnu Mikosta turhalta rahanmenolta. Vaikka pala raakakakkua maksaa tuplasti kermakakkuun verrattuna, Mikon ei tarvitse miettiä valintaansa kahta kertaa. Terveellisyys ja puhtaat raaka-aineet menevät aina hinnan edelle. Eineksiä hän ei käytä koskaan.

Mikon mielestä ravintoarvoltaan korkeat ruoat myös maistuvat paremmilta kuin ”höttöhampurilainen”.

– Tällä hetkellä suuri herkkuni on kurkumalatte. Siihen tulee kauramaitoa, kookosöljyä, suolaa, hunajaa ja kurkumaa, joka poistaa tulehdusta kehosta. Kaapissani on aina myös raakasuklaata akuuttia makeannälkää varten.

Mikko syö terveellisesti ensisijaisesti voidakseen hyvin – mutta myös näyttääkseen hyvältä.

– Uskon siihen, että sisäinen hyvä olo hehkuu kauneutena ja komeutena. Haluan näyttää hyvinvoivalta, mutta muuten ulkonäkö ei ole elämässäni tärkeä asia. En muista koskaan kokeneeni ulkonäköpaineita, vaikka esiinnyn työkseni.

Mikon mielestä syömisessä tärkeintä on löytää juuri itselleen sopiva ruokavalio. Hän itse välttelee maitoa ja gluteenia, koska saa niistä vatsansa kipeäksi.

Terveellisen ruokavalion rinnalla Mikolle vähintään yhtä tärkeitä hyvinvoinnin osia ovat lepo ja liikunta.

– Tällä hetkellä nämä asiat ovat tasapainossa elämässäni. Siksi voin hyvin.

X