Ravinto

Mitä on moniin maitotuotteisiin lisätty karrageeni, ja onko sitä syytä vältellä? Selvitimme

Mitä on karrageeni, jota löytyy esimerkiksi useista maitotuotteista? Kysyimme ravitsemusterapeutilta, voiko lisäaine aiheuttaa joillekin ihmisille vatsaoireita.

Teksti:
Lotta Pellas
Kuvat:
Istock

Karrageenia voi olla lisättynä esimerkiksi kermaan.

Mitä on karrageeni, jota löytyy esimerkiksi useista maitotuotteista? Kysyimme ravitsemusterapeutilta, voiko lisäaine aiheuttaa joillekin ihmisille vatsaoireita.

Kaupan maitohyllystä löytyy tuotteita, joiden pakkauksessa kerrotaan, etteivät ne sisällä karrageeni-nimistä lisäainetta.

Karrageeni on elintarvikelisäaine, josta on käyty keskustelua maailmalla jo usean vuoden ajan. Osa ihmisistä kokee sen aiheuttavan monenlaisia oireita migreenistä suolistovaivoihin. Yksittäisissä soluviljely- ja eläinkokeissa on saatu esimerkiksi viitteitä siitä, että karrageeni saattaisi synnyttää ongelmallista insuliiniresistenssiä, mutta sen vaikutuksista ihmisen sokeriaineenvaihduntaan ei ole selvää näyttöä.

Mitä karrageeni on?

Mitä karrageeni sitten on, ja miksi sitä lisätään elintarvikkeisiin?

– Karrageenia saadaan uuttamalla punalevästä. Sitä käytetään stabilointi-, sakeuttamis- ja hyytelöimisaineena. Sitä saa käyttää lähes kaikkiin elintarvikkeisiin, joihin saa käyttää lisäaineita. Ei kuitenkaan minipikareihin pakattuihin hyytelömakeisiin mahdollisen tukehtumisvaaran takia, kertoo ruokaviraston ylitarkastaja Kirsi-Helena Kanninen kemiallisen elintarviketurvallisuuden yksiköstä.

Valion mukaan esimerkiksi kermaan lisätty karrageeni hidastaa rasvan nousemista tuotteen pintaan kerrokseksi. Näin yleensä käy, kun kermaa säilytetään pidemmän aikaa. Karrageeni myös helpottaa rasvan sekoittumista takaisin tuotteeseen.

Miksi joihinkin tuotteisiin on lisätty tieto, etteivät ne sisällä karrageenia?

– Pakkauksiin on usein lisätty myös esimerkiksi ”lisäaineeton” tai ”makeutusaineeton”. Karrageeni on täysin turvallinen lainsäädännössä säädetyn mukaisesti käytettynä. Kuluttaja saa halutessaan tiedon sen käytöstä elintarvikkeen ainesosaluettelosta, Kanninen sanoo.

Karrageenin koodi on E 407.

Lue myös: Parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä – mitä merkinnät tarkoittavat?

Onko karrageenin ja vatsavaivojen välillä yhteyttä?

Kysyimme Terveystalon ravitsemusterapeutti Kirsi Englundilta, voiko karrageeni aiheuttaa joillekin ihmisille vatsaoireita.

– Koska ihmisillä tehtyjä tutkimuksia ei vielä juuri ole, olemassa olevan tiedon perusteella ei voida suoraan sanoa, kenelle karrageeni ei sovi. Yksi mahdollinen riskiryhmä on tulehduksellista suolistosairautta sairastavat, Englund sanoo.

– Ja toki, jos muut ruokavaliokeinot on huolellisesti käyty läpi ja vatsaoireisiin ei tunnu löytyvän apua, on mahdollista kokeilla ruokavaliota, jossa karrageenia välttelee. Tämä pätee kaikkiin ruoansulatuskanavan oireita sairastaviin, mukaan lukien tulehdukselliset suolistosairaudet, ärtyvän suolen oireyhtymä ja refluksi.

Lue myös: Lihottavatko lisäaineet? Lisäaineiden 3 haittavaikutusta suolistoon ja terveyteen

X