ruokavaliot
Kehoa ja suolistoa hellivä ruokavalio on kasvispainotteinen, sisältää runsaasti täysjyväviljatuotteita, palkokasveja sekä marjoja, hedelmiä ja tyydyttymättömiä rasvoja.
Ravinto

Mitä toistuvat ruokavaliomuutokset tekevät keholle? Asiantuntija kertoo

Karppauksesta hiilaritankkaukseen ja paleosta veganismiin. Jatkuva ruokavaliosta toiseen vaihtaminen ei ole elimistölle ihan harmitonta.
Teksti: Laura Koljonen

Oletko huomannut, että trendikkäät ruokavaliot noudattavat usein samaa kaavaa kuin vaatemuoti? Uusi sesonki on vastaisku vanhalle. Esimerkiksi runsaasti lihaa sisältävää paleo-ruokavaliota seurasi veganismin megatrendi.

Suurin osa ihmisistä ei suinkaan vaihda ruokavaliotaan jatkuvasti, mutta jokainen tuntee takuuvarmasti tyypin, joka tekee ruokaremontin muutaman kuukauden välein.

Pysyykö dieettikokeilijan keho mukana muutoksissa ja mitä ruokavalion muutokset aiheuttavat elimistölle?

Haitallisia aineenvaihduntatuotteita, turvotusta ja vatsakipuja

Se tiedetään, että ruokavaliolla on iso merkitys suoliston mikrobistolle.

Kovin suoraviivaisia ohjeita suoliston toiminnan optimoimiseksi ei kuitenkaan voida antaa, sillä suoliston toimintaan vaikuttaa moni muukin asia perimästä ympäristötekijöihin ja syömiimme antibioottikuureihin.

Tällä hetkellä tiedossa on, mitkä bakteerit ovat suolistolle hyväksi. Sitä sen sijaan ei tiedetä kunnolla, millainen sekoitussuhde on paras.

Ruokavaliomuutos saa usein suoliston oireilemaan.

– Suolistolla kestää aina hetki tottua uuteen ruokavalioon, sanoo laillistettu ravitsemusterapeutti Tomi Valtanen lääkärikeskusta Aavasta.

– Ruokavalio, jossa syödään runsaasti proteiinia, etenkin punaista lihaa tai prosessoituja lihatuotteita, ei ole suolistolle hyväksi. Liika proteiini voi aiheuttaa sille ongelmia, koska sulamattomasta proteiinista syntyy suoliston bakteerifermentaation myötä haitallisia aineenvaihduntatuotteita.

Jos taas proteiinipitoisesta ruokavaliosta siirrytään nopeasti kasvispitoiseen ruokavalioon, riesaksi saattavat tulla vatsakivut.

– Yhtäkkiä lisääntyvä kuidun määrä voi aiheuttaa ainakin turvotusta, mutta pidempiaikaista haittaa siitä ei tavallisesti aiheudu. Keho on joustava.

Tiukka ruokavalio ei ole koskaan hyväksi

Valtanen sanoo, että vaikka kaikille sopivaan ruokavalioon ei ole olemassa valmista sapluunaa, tiukka ruokavalio ei ole koskaan hyväksi. Silloin ruokailusta tulee helposti stressaavaa ja moni tarvittava ravintoaine voi jäädä saamatta.

Valtasen mukaan kehoa ja suolistoa hellivä ruokavalio on kasvispainotteinen, sisältää runsaasti täysjyväviljatuotteita, palkokasveja sekä marjoja, hedelmiä ja tyydyttymättömiä rasvoja.

Kun siirtyy johonkin uuteen ruokavalioon, siihen on hyvä siirtyä maltillisesti. Etenkin, jos muutos on iso edelliseen ruokavalioon verrattuna tai yksittäisiä ruoka-aineryhmiä jää pois. Tällä tavalla turvataan kaikkien ravintoaineiden saanti. Maltillisesti toteutetussa muutoksessa keho ja mieli pysyvät mukana.

X