Ravinto

Miten mandariini, satsuma ja klementiini eroavat toisistaan? Tunnista suosikkisi

Missä pikkusitruksessa ei ole siemeniä, entä mikä lajike maistuu makeimmalta? Selvitimme mandariinin, satsuman ja klementiinin erot.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Kaikki pikkusitrukset sisältävät runsaasti C-vitamiinia.

Missä pikkusitruksessa ei ole siemeniä, entä mikä lajike maistuu makeimmalta? Selvitimme mandariinin, satsuman ja klementiinin erot.

Pikkusitrukset, eli mandariini, satsuma ja klementiini, ovat hyvin paljon toistensa kaltaisia, mutta hedelmillä on myös eroavaisuuksia. Näin tunnistat oman talvikauden suosikkihedelmäsi:

Satsuma maistuu makealta

Satsumat ovat ulkonäöltään melko keltaisia ja maultaan makeita, mehukkaita ja mietoja. Satsumissa on hyvin harvoin siemeniä, minkä vuoksi niitä on mukava syödä.

Satsuman kuori on kiiltävä ja ohut, ja hedelmä on helppo kuoria. Kuoressa voi olla vihreitä pilkkuja, mutta ne eivät ole merkki pilaantumisesta tai huonosta mausta. Vihreä väri liittyy kypsymisen aikana vallineeseen säätilaan.

Satsumakausi alkaa jo syyskuussa, mutta parhaat lajikkeet saapuvat kauppoihin marraskuussa.

Lajikkeita: Iwasaki,  Okitsu, Owari

Klementiini on oranssi ja täyteläinen

Klementiinit ovat makeita mutta usein happamampia ja maultaan täyteläisempiä kuin satsumat. Klementiinilajikkeiden välillä voi kuitenkin olla paljon makueroja.

Klementiini on ulkonäöltään oranssi ja kiiltävä, ja sen kuoret ovat hieman paksummat kuin satsuman. Klementiineissä ei usein ole siemeniä.

Klementiinien sesonki alkaa hieman myöhemmin kuin satsumoiden. Parhaimmillaan klementiinit ovat joulukuussa, ja niistä nautitaankin usein joulun aikaan.

Lajikkeita: Marisol, Clemenules, Hernandina

Mandariinit ovat maukkaita, mutta niissä on siemeniä

Mandariinit ovat oransseja ja kiiltäväkuorisia. Mandariinien kausi alkaa pikkusitruksista viimeisimpänä, vasta helmikuussa. Mandariinilajikkeita on useita, ja osa lajikkeista on makeita ja mehukkaita ja osa kirpeitä. Maukkaimmat mandariinit saapuvat kauppoihin maaliskuussa.

Mandariinissa on usein runsaasti siemeniä. Siementen vuoksi esimerkiksi herkullista välimerenmandariinia ei enää tuoda Suomeen.

Lajikkeita: Orri, Nadorcott, Afourer

Lähteet: Citrus pages, Good fruit guide, Satokausikalenteri

X