Moni välttelee turhaan leipää – oikeanlaisten viljatuotteiden syöminen on terveellistä
Leivästä saa tärkeitä ravintoaineita, täysjyvällä on monia terveysvaikutuksia ja viljatuotteet auttavat pitämään painon kurissa. Leipää ei siis kannata karsia ruokavaliosta ilman syytä.
Leivästä saa tärkeitä ravintoaineita, täysjyvällä on monia terveysvaikutuksia ja viljatuotteet auttavat pitämään painon kurissa. Leipää ei siis kannata karsia ruokavaliosta ilman syytä.
Vähähiilihydraattinen tai gluteeniton ruokavalio ovat saaneet monet välttelemään leipää – toisinaan aivan turhaan. Täysjyväjauhoista leivottu leipä on terveellinen valinta. Täysjyväleivässä on esimerkiksi runsaasti vatsalle hyvää tekeviä kuituja, energiaa antavia hiilihydraatteja sekä tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita.
Listasimme Leipäviikon kunniaksi ja terveyden hyväksi viisi syytä, miksi leipää ei kannata vältellä turhaan.
1. Leipä pitää verensokerin tasaisena
Leivästä saadaan hiilihydraatteja, jotka ovat kehollemme tärkeää polttoainetta. Hyvät hiilihydraatit pitävät verensokerin tasaisena. Hyviä hiilihydraatteja saa erityisesti täysjyväleivästä.
2. Kuitu tekee hyvää vatsalle
Ravintokuidut ovat tärkeitä suoliston toiminnalle. Kuidut edistävät ruoansulatusta ja ehkäisevät ummetusta.
Kuitua on eniten täysjyväviljassa, joten täysjyväjauhoista leivottu ruisleipä tai kauraleipä ovat hyviä valintoja. Myös näkkileivässä ja hapankorpussa on runsaasti kuitua.
Kaikkien vatsoille viljaa sisältävät leivät eivät kuitenkaan sovi. Herkkävatsainen voi saada oireita niin vehnästä, ohrasta kuin rukiistakin. Jos ruisleipä saa vatsasi kuplimaan, kokeile täysjyväistä kauraleipää. Kaura sopii suurimmalle osalle.
3. Leivässä on vitamiineja ja kivennäisaineita
Leipä sisältää monia ihmiskeholle tärkeitä ravintoaineita, kuten B-vitamiineja eli tiamiinia, folaattia, niasiinia ja riboflaviinia. Lisäksi leivässä on rautaa, magnesiumia, sinkkiä, kaliumia ja seleeniä.
4. Täysjyvä pienentää monien sairauksien riskiä
Täysjyvä pienentää tutkimusten mukaan riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, ruoansulatuskanavan syöpään ja sydän- ja verisuonitauteihin.
Se, miksi täysjyvä suojaa kroonisilta sairauksilta, ei ole täysin selvää, mutta mekanismeja on monia. Esimerkiksi kauran beetaglukaani auttaa pitämään kolesterolitasot normaaleina ja ruiskuitu vaikuttaa suotuisasti suolistoon.
5. Vilja auttaa painonhallinnassa
Moni laihduttaja välttelee kaikkia viljatuotteita – turhaan. Vaaleat vehnäleivät toki sisältävät ylimääräisiä höttöhiilareita, mutta täysjyväleivän kuidut täyttävät vatsaa, imeytyvät hitaasti, tasaavat verensokeria ja pitävät olon kylläisenä pitkään.
Leivän terveellisyyteen vaikuttaa suuresti myös se, mitä leivän päälle laittaa. Rasvaisten juustojen ja leikkeleiden sijaan kannattaa suosia kasviksia, ja voin sijasta leipää voi mehevöittää esimerkiksi hummuksella tai avokadolla.
Lähteet: Evira, Leipätiedotus, Ruokatieto, Syö hyvää
Kommentit
”leipä pitää verensokerin tasaisena” on suora valhe. Puhut että täysjyvä leivässä on kuituja, mutta niitä on noin 10% ravintosisällöstä ja tärkkelystä 70%. Tämä 70% on nostaa verensokerin korkealle nopeasti. Mainitset myös että ”kuitua on eniten täysjyväviljassa” mikä on myös valhe. Kuitua löytyy monesta eri ruuasta ja ilman tärkkelystä. Ja näin lopuksi haluaisin nähdä sen tutkimusryhmän joka SUOSITTELEE viljatuotteita 2 tyypin diabeteksen hoitoon. Hohhoijaa….
Kommentit
leipää saa gluteenittomanakin. leivässä ei ole mitään mitä ei voisi muista ruoista saada.
Leipä on vaan turhaa mahan täytettä ja nostaa aterian hintaa. Etenkin kun ostaa kaikki levitteet, juustot, makkarat, kurkut ja tomaatit siihen päälle. Mieluummin syö silläkin rahalla oikeaa ruokaa.
”leipä pitää verensokerin tasaisena” on suora valhe. Puhut että täysjyvä leivässä on kuituja, mutta niitä on noin 10% ravintosisällöstä ja tärkkelystä 70%. Tämä 70% on nostaa verensokerin korkealle nopeasti. Mainitset myös että ”kuitua on eniten täysjyväviljassa” mikä on myös valhe. Kuitua löytyy monesta eri ruuasta ja ilman tärkkelystä. Ja näin lopuksi haluaisin nähdä sen tutkimusryhmän joka SUOSITTELEE viljatuotteita 2 tyypin diabeteksen hoitoon. Hohhoijaa….
toki ruos ja kokojyvät ovat hieman terveellisempiä kuin valmis leipä .me syömme enimmäkseen Saaristolaisleipää ja ruis leipää…. teen itse leivät ,keksit ,pullat ,vaaleata leipää syömme mutta vähemmän . kaikki ruoka on huonosta jos syö liikaa. jopa hedelmät(hedelmä sokeri)
on haitaksi…. joten syökää vähemmän niin mitään ei tarvitse jättää edes pois…. eli viisas laihtuminen joka toki on hidasta
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous