Ravinto

Muistatko vielä nämä 70-luvun suosikkiruoat? Kokeile retroa peltilihapiirakkaa ja juustoista uunimakkaraa

Teksti:
Anniina Nirhamo
Kuvat:
Istock

Siinä missä 2010-luvulla herkutellaan sushilla, hampurilaisilla ja intialaisella ruoalla, 1970-luvulla eksoottisia uutuuksia olivat tanskalaistyyppiset voileivät, broileri ja katkaravut. Jotkut saattoivat tehdä kotona jo pitsaakin.

Kokonaisena paistettu broileri

Kokonaisena paistettu tai grillattu broileri oli 1970-luvun hittiruoka. Broilereita myytiin ainoastaan kokonaisina, muistellaan Anna.fi-keskustelupalstalla. Broilerit pyörivät vartaissa kauppojen lihatiskien takana tai sitten ne ostettiin pakastettuina. Curry oli uusi mauste, ja kana tarjoiltiin tietysti curryriisin kanssa.

”Muistan, että äiti laittoi usein sunnuntaina kokonaisen kanan uuniin, ja se oli herkkua! Sitten sitä rintalastan V-muotoista luuta vedettiin, ja kumpi lapsista sai isomman pätkän, sai päättää, mitä kivaa iltapäivällä tehdään koko perhe”, muistelee nimimerkki Elli myös Kaksplus.fi-keskustelussa.

Kokeile: Kokonaisena paistettu appelsiinibroileri

Tuhteja liharuokia

Ruokailu oli lihapainotteista ja makkara oli suosittu arkiruoka. Siitä tehtiin muun muassa uunimakkaraa ja makkarakuppeja. Uunimakkarassa oli syviä viiltoja, jotka täytettiin juustolla. Makkarakupit tehtiin paistamalla lenkkimakkaran siivuja pannulla rasvassa, jolloin niistä tuli kupin muotoisia.

”Lihaa oli ainakin meillä harvoin, koska se oli huomattavasti kalliimpaa kuin makkara. Silloin kun sitä lihaa oli, se oli lihakeittona tai ruskean kastikkeen joukossa. Sunnuntairuokana saattoi sitten olla porsaankyljyksiä tai karjalanpaistia, missä oli luutakin mukana antamassa makua. Maksapihvejä syötiin myös, joskus oli munuaisiakin,” muistelee Honostooppari.

Kokeile: Uunilenkki

Juhliin ja illanistujaisiin tehtiin usein pellillinen lihapiirakkaa. Voitaikinan väliin laitettiin jauhelihaa ja riisiä ja pinta voideltiin kananmunalla.

Kokeile: Iso lihapiirakka

Perinteistä kotiruokaa

Nykyäänkin tyypilliset kotiruoat, kuten lihakeitto, makaronilaatikko ja ruskea kastike kuuluivat 70-luvulla usean perheen arkiruokiin. Moni saattaa muistaa myös läskisoosin, tillilihan ja makaronivellin. Hieman parempaa ruokaa olivat porsaankyljykset, karjalanpaisti ja jauhemaksapihvit. Peruna oli tavallisin lisuke.

”Meillä syötiin usein ruskeaa kastiketta ja perunaa. Ja kanaa. Mutta ei riisin kanssa, aina vaan perunaa ja perunaa (ei silti, rakastan perunaa),” kirjoittaa nimimerkki Mukamaspipsa.

Iltapalaksi lämpimiä leipiä tai pitsaa

Lämpimät leivät oli suosittu tarjoiltava illanistujaisissa 70-luvulla. Ruispaloja ei vielä tunnettu, vaan tavallisin leipä oli jälkiuuniviipale. Niistä tehtiin esimerkiksi oopperaleipiä, havaijinleipiä ja silli- tai anjovisleipiä. Keittokirjoissa ja reseptilehdissä esiteltiin myös tanskalaistyyppisiä, kylmiä voileipiä.

”Joka lauantainen lihakeitto ja iltapalaksi lämpimät voileivät maistuvat mielessäni 1970-luvulle”, kirjoittaa nimimerkki Naapuri.

Kokeile: Havaijinleipä

Pitsa saapui Suomeen vähitellen, ja sitä tehtiin vielä 70-luvulla lähinnä kotona.

”Nuorempi sakki teki kotitekoista pitsaa, johon päälle laitettiin yleensä tonnikalaa tai jopa sardiinia, jos rahat olivat vähissä”, kirjoittaa nimimerkki Kaloripommi.

”Joskus kun tuli vieraita, äiti teki pizzaa, se oli suurta herkkua”, muistelee myös Hiirimatto.

Katkarapuja ja ananasta tölkistä

Katkaravuista valmistettiin muun muassa katkarapukasaria, -cocktaileja ja -kimaraa. ”Katkarapucocktail oli luullakseni kova hitti. Ehkä säilykeananaksen kanssa”, kirjoittaa Seiskaykkönen. ”Ravintolassa tilattiin lankkupihviä, katkarapukasaria ja sveitsinleikettä. Katkarapukasaria tein myös vierasruuaksi”, muistelee nimimerkki Silloin nuori.

Kokeile: Katkarapucocktail Teresa Välimäen tapaan

Ananas oli muodikas raaka-aine, mutta ei suinkaan tuoreena vaan säilykkeenä. Ananasta laitettiin esimerkiksi porkkanaraasteen joukkoon, hedelmäsalaattiin tai siitä tehtiin keikauskakku.

Kokeile: Keikauskakku raparperista

Lue myös:

Maailman paras hampurilainen lisukkeineen – grillaa mehevä pihvi 

X