Näin monta kaloria enemmän syöt, jos et nuku tarpeeksi
Väsyneenä suuhun tulee helposti lappaneeksi epäterveellisiä herkkuja.
Ravinto

Näin monta ylimääräistä kaloria liian vähän nukkuva syö – enemmän kuin juustohampurilaisessa

Valvominen todella lihottaa. Tutkimus osoittaa, että ihminen syö väsyneenä enemmän ja epäterveellisemmin kuin hyvin nukkuneena. Arvaatko, kuinka monta kaloria enemmän syöt, jos nukut liian vähän?
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: iStock

Amerikkalaistutkimuksessa huomattiin, että alle viisi ja puoli tuntia nukkuneet koehenkilöt söivät keskimäärin 385 kaloria enemmän kuin ne, jotka olivat nukkuneet kunnon yöunet.

Asiaa pahentaa vielä se, että väsyneenä ekstrakalorit hankitaan todennäköisesti epäterveellisistä herkuista: proteiinit unohtuvat ja niiden sijaan suuhun eksyy runsaasti rasvaa sisältäviä kaloripommeja.

Yli juustohampurilaisen verran enemmän kaloreita

Eikö 385 kilokaloria sano sinulle mitään käytännön tasolla? Suunnilleen sen verran kaloreita on esimerkiksi puolessatoista Mars-patukassa tai kuudessa Domino-keksissä.

Hampurilaisravintoloiden juustohampurilaisissa kaloreita on reilut 300. Väsynyt ihminen pistelee siis poskeensa yli yhden juustohampurilaisen verran enemmän kaloreita kuin tarpeeksi unta saanut.

Jatkuva liian vähäinen uni voi alkaa näkyä vaa’assa

Silloin tällöin huonosti nukkuminen sekä epäterveellisten ruokien ja herkkujen syöminen on normaalia, mutta jatkuva liian vähäinen uni ja siitä mahdollisesti seuraava ylensyönti voi alkaa näkyä myös vaa’assa. Lisäksi unettomuudella on lukuisia muita terveyshaittoja, joten riittävän pitkistä yöunista kannattaa todellakin pitää kiinni.

Lähteet: FatSecret Suomi, Greatist, Kalorilaskuri.fi, Syö hyvää

Lue myös:

Miksi lihon, vaikka ei pitäisi? 9 syytä outoon painonnousuun

Stressi sairastuttaa – katkaise unettomuuden kierre

Syö itsesi uneen

5 keinoa saada helpommin uni ja nukkua keskeytyksettä aamuun asti

X