Näitä punaviineja kannattaa nyt kokeilla
Ravinto

Näitä punaviinejä kannattaa kokeilla – Löytöjä jopa 8 eurolla!

Pehmeä punaviini täydentää niin pasta-ateriaa, juustoiltaa kuin leppoisaa seurusteluakin. Vinkeillämme löydät laadukkaan viinin jopa kahdeksalla eurolla.
Teksti: Ilkka Sirén Kuvat: Anton Reenpää/Otavamedia ja valmistajat

Parhaat punaviinit juustoille

Lyngrove Reserve Shiraz PinotageEdullinen: Lyngrove Reserve Shiraz Pinotage 8,99 e

Eteläafrikkalainen Pinotage-rypälelajike keksittiin vuonna 1925, kun eräs Stellenboschin yliopiston professori päätti risteyttää Pinot noir – ja Cinsault-lajikkeet keskenään. Vaikka Pinotage ei ole onnistunut valloittamaan maailmaa, se on noussut yhdeksi merkittävimmistä rypälelajikkeista Etelä-Afrikassa. Kahvia ja kypsää marjaisuutta täynnä oleva Lyngrove Reserve Shiraz Pinotage sopii kovien juustojen, esimerkiksi sveitsiläisen gruyèren, seuraan.

Altaland Cabernet SauvignonKeskihintainen: Altaland Cabernet Sauvignon 12,99 e

Punaviinillä ja juustolla on vahva viha-rakkaussuhde. Lämpimän mausteiset ja täyteläiset punaviinit ovat parhaimmillaan taivaallisen herkullinen yhdistelmä juustojen kanssa. Mutta punaviinin tanniinit voivat helposti myös tuhota yhdistelmän tehden makuelämyksestä tuskallisen kömpelön. Mehevän hedelmäinen ja sopivan ryhdikäs Altaland Cabernet Sauvignon tasapainoilee taitavasti tällä veteen piirretyllä viivalla. Leikkaa tämän viinin rinnalle muutama viipale manchegoa tai cheddaria, ja iltasi on täydellinen .

Riunite Il Fojonco LambruscoYlläty: Riunite Il Fojonco Lambrusco 7,98 e

Kupliva punaviini, joka ei ole kuitenkaan kuohuviini. Siis mitä? Emilia-Romagnan pirskahtelevat lambrusco-punaviinit ovat herättäneet ihastusta ja ihmetystä vuosisatoja. Lambruscot jakavat mielipiteitä, mutta seurustelujuomana tai sopivan ruoan parina ne voivat yllättää mukavasti. Suolainen vuohenjuusto, kermainen camembert tai lihaleikkeleet toimivat hyvin tämän puolimakean viinin kaverina. Punainen Lambrusco kannattaa nauttia viilennettynä. Ota pullo jääkaapista 15 minuuttia ennen tarjoilua.

Parhaat punaviinit pastalle

Alma Mora Shiraz MalbecEdullinen: Alma Mora Shiraz Malbec 7,98 e

Argentiinassa Andien juurella sijaitsevan, aurinkoisen San Juanin paikallista pensasaroa katsoessa on ihmeteltävä, kuinka viiniköynnökset selviytyvät siellä. Vitis vinifera -viiniköynnös onkin mainettaan huomattavasti sitkeämpi kasvi. Suoraviivainen ja helposti lähestyttävä Alma Mora Shiraz Malbec tarjoaa paljon laatua alle kahdeksan euron. Se toimii seurusteluviininä ja sitä kannattaa kokeilla myös pastan sekä lihaisan ragù-kastikkeen kanssa.

Masi Bonacosta Valpolicella ClassicoKeskihintainen: Masi Bonacosta Valpolicella Classico 11,95 e

Koillis-Italian Valpolicella-viinialueen punkut sopivat erilaisten pastaruokien seuraan kuin nenä päähän. Paikallisten rypälelajikkeiden, kuten Corvinan, Rondinellan ja Molinaran, sekoitus on viettelevä. Kumpuilevan Valpolicellan viinitarhat tuottavat usein herkkiä, mausteisia ja raikkaan marjaisia punaviinejä. Tarjoile klassisen pomodoro-tomaattipastan tai grillatun munakoison kanssa.

Chapoutier RasteauYlläty: Chapoutier Rasteau 15,89 e

Ranskan Etelä-Rhônessa sijaitseva Rasteau-viinialue tunnettiin pitkään väkevöidyistä viineistä. Viime vuosina alueen punaviinit ovat kuitenkin nostaneet päätään. Boysenmarjainen ja hennon yrttinen Chapoutier Rasteau on pesunkestävä ruokaviini. Elegantti ranskalainen punaviini ja penne-pasta mausteisella salsiccia piccante -makkaralla on syntisen hyvä yhdistelmä.

Parhaat punaviinit lipittelyyn

Savia Viva Familia TempranilloEdullinen: Savia Viva Familia Tempranillo 8,59 e

Syksy on ehkä tunnelmallisin vuodenaika nauttia hyvää punaviiniä. Kun sade piiskaa ikkunaan, en keksi parempaa tapaa rentoutua kuin käpertyä sohvalle kädessä iso lasi lempeää punaviiniä. Espanjalainen luomuviini Savia Viva Familia Tempranillo on sekä hinnaltaan että laadultaan lähes täydellinen arkiviini. Kypsän kirsikkainen ja hennon pippurinen tempranillo pyörii lasissa yhtä mukavasti kuin villasukat jalassa. Viini sopii nautittavaksi sellaisenaan.

Tedeschi Capitel San Rocco Ripasso

Keskihintainen: Tedeschi Capitel San Rocco Ripasso 15,52 e

Ripasson valmistuksessa käytetään Amarone-viinien valmistuksesta ylijäänyttä rypäleiden kuorimassaa, joka antaa viinille enemmän rakennetta, väriä ja makua. Intensiivisen hedelmäinen ja suorastaan samettinen Tedeschi Capitel San Rocco on syysiltojen nestemäinen Chuck Norris: vahva, ronski ja kirveellä veistetty punaviini, joka selviää ongelmitta niin ruokapöydässä kuin sen ulkopuolellakin.

Quinta das SetencostasYlläty: Quinta das Setencostas 9,99 e

Oli hintakategoria mikä tahansa, portugalilaiset viinit ovat nykyään todella vahvoilla. Serra de Montejunto -vuoren kupeessa sijaitseva Alenquer on yksi yhdeksästä pienestä viinialueesta Lissabonin pohjoispuolella. Roteva, hennon tamminen ja vivahteikas Quinta das Setencostas on hyvä esimerkki alueen huokeista mutta herkullisista punaviineistä.

Lue lisää:

Uskaltaako netistä ostaa viiniä? Muista nämä asiat tilatessasi viiniä verkosta

Parhaat viinit kahvipöytään kakkujen ja pikkusuolaisen seuraksi

Matkalla Portugalin satumaisemissa – Viinitila hurmaa talvellakin

X