Nämä ovat kananmunan terveyshyödyt – asiantuntija: ”Kananmuna on täydellinen ruoka”
Kananmuna on helposti nautittava ja erittäin ravitseva syötävä. Kysyimme asiantuntijalta, mitkä ovat kananmunan terveyshyödyt.
Kananmuna on helposti nautittava ja erittäin ravitseva syötävä. Kysyimme asiantuntijalta, mitkä ovat kananmunan terveyshyödyt.
Kananmuna sisältää muun muassa tyydyttymättömiä rasvahappoja, rautaa, fosforia, hivenaineita ja rasvaliukoisia vitamiineja. Se on harvinaisen ravinteikas ruoka-aine.
– Kananmuna on täydellinen ruoka. Se sisältää vitamiinien ja hivenaineiden sekä rasvojen lisäksi myös hyvin imeytyvää proteiinia, sanoo yleislääkäri Pyry Suonsivu Antioksidanttiklinikalta.
Pitävät nälkää ja ehkäisevät lihaskatoa
Suonsivun mukaan juuri hyvin imeytyvä proteiini on yksi kananmunan parhaista puolista. Yksi keskikokoinen kananmuna sisältää noin 7 grammaa proteiinia. Kananmunan sisältämä proteiini sisältää kaikkia välttämättömiä aminohappoja eli se on hyvin laadukasta.
– Kananmunan proteiini on paremmin imeytyvää kuin lihan.
Runsasproteiininen ruoka pitää hyvin nälkää. Siksi kananmuna onkin erittäin hyvä laihduttajan ruoka.
Riittävän suuri proteiinin saanti ehkäisee sarkopeniaa eli lihaskatoa, joka uhkaa erityisesti vanhemmalla iällä.
Tekevät hyvää aivoille ja hermostolle
Kananmunan keltuaisessa on runsaasti koliini-nimistä B-vitamiinia, joka tekee hyvää aivoille ja hermostolle. Koliinin merkitys aivoihin on huomioitu muun muassa Alzheimerin taudin hoidossa.
– Alzheimerin taudin ravitsemushoitoon tarkoitetussa juomassa on koliinia aivoterveyttä tukemaan, Suonsivu huomauttaa.
Edistävät silmien terveyttä
Kananmunan sisältämä luteiini estää silmien terveysongelmia ja torjuu etenkin harmaakaihia ja silmänpohjan ikärappeutumista.
Nostavat hyvää kolesterolia
Ennen moni on vältellyt kananmunan syömistä kolesteroliarvojen nousemisen pelossa. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että kohtuullisesti käytettynä kananmunat eivät ole haitaksi perusterveen ihmisen terveydelle.
– Usein kananmunia käyttäessä kokonaiskolesteroli nousee, koska hyvä kolesteroli nousee. Se on hyvä asia.
Hyvä HDL-kolesteroli vähentää sydänsairauksien ja halvauksien riskiä.
Ylläpitävät kokonaisvaltaista hyvinvointia
Suonsivu muistuttaa, että spesifien terveysvaikutusten lisäksi osana monipuolista ruokavaliota kananmuna ylläpitää kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Lue myös:
Terveellistä syötävää – joko tiedät puolukan, kauran, tyrnin, hapankaalin ja mustikan terveyshyödyt?
Keventäjä, lisää ruokavalioosi nämä superfoodit – säännöllinen ruokarytmi saa kilot karisemaan
Nämä ruoat edesauttavat palautumista ja helpottavat nukahtamista
Kommentit
kananmunia on turhaankin mollattu. Isäni ja äitini perhekuntineen söivät kananmunia iltapalana lähes päivittäin. Kolesterolit eivät olleet koholla ja yli kahdeksankymppisiksi elivät. Kun aikanaan muutin opiskelemaan, aloin sille kuuluisalle tonnikala-makarooni -linjalle. Perheen perustettua vähän monipuolisempi. Parissa vuosikymmenessä oli kolesterolitasoni 11,7 !! – nyt sentään 4,4.
Kommentit
Siellä on oikeen ruoka aine asiantuntijana teillä YLEISLÄÄKÄRI. tietää varmaan ihmisten fysiikasta ja tautien parantamisesta lääkkeillä kaikenlaista. Vaan mitenkän on tuo RAVINTO-OPPI ja ihmisen kehon reagointi eri ruoka aineisiin? Vai mennäänkö ihan mutulla? Onko munantuottajat jotenkin sotkeutuneet tähän aiheeseen kenties rahaa liikkunut johonkin suuntaan?
kananmunia on turhaankin mollattu. Isäni ja äitini perhekuntineen söivät kananmunia iltapalana lähes päivittäin. Kolesterolit eivät olleet koholla ja yli kahdeksankymppisiksi elivät. Kun aikanaan muutin opiskelemaan, aloin sille kuuluisalle tonnikala-makarooni -linjalle. Perheen perustettua vähän monipuolisempi. Parissa vuosikymmenessä oli kolesterolitasoni 11,7 !! – nyt sentään 4,4.
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous