Neljä tulevaisuuden ruokatrendiä
Ravinto

Nämä ovat tulevaisuuden 4 ruokatrendiä – tutkija paljastaa

Annan lukijat syövät mieluiten itse tekemäänsä ruokaa yhdessä muun perheen kanssa. Lohikeitto ja lihapullat ovat monen kotiruokasuosikkeja. Trendikäs hyönteisruoka ei suurinta osaa vielä houkuttele. piritta palokangas
Teksti: Piritta Palokangas Kuvat: iStock

1. Hyönteisruoka lisääntyy

Siihen on monta syytä. Yksi on huoli siitä, miten proteiini tulee riittämään maailmassa. Sään ääri-ilmiöt kuten kuivuus ja tulvat vaikeuttavat ruoantuotantoa. Hyönteisruoan tuottaminen on kustannustehokasta ja kuormittaa luontoa huomattavasti vähemmän. Toinen syy on terveystietoisuuden nousu. Hyönteisissä on hyvää proteiinia ja vähän rasvaa.

2. Kalansyönti kasvaa

Kalan kulutus on kasvanut, ja sen syöminen on jatkossakin turvallista, vaikka muovijätteet ja päästöt saastuttavat meriä. Kasvatetun kalan tuotanto tulee lisääntymään, sillä siten pystytään turvaamaan laatu ja puhtaus. Luonnonkalakantojen tilanne sen sijaan on huolestuttava.

3. Lihankulutus ei laske

Lihankulutus pysyy ennallaan. Lihaa korvaavien kasvistuotteiden suosio on suuri, mutta ne helpottavat erityisesti kasvissyöjien arkiruokailua. Laboratoriossa soluista kasvatettua lihaa on jo olemassa, mutta tällä hetkellä sen hinta on niin korkea, että saamme odottaa vielä vuosikymmeniä, ennen kuin sellaista lihaa voi ostaa lähikaupasta.

4. Välipalaruokailu ja kotiin tilaaminen lisääntyvät 

Monet ovat jo hylänneet perinteisen kaksi lämmintä ateriaa päivässä -ruokailurytmin usein siksi, ettei arjessa ole aikaa siihen. Erilaisten välipalatuotteiden tarjonta kasvaakin kaupoissa koko ajan. Myös uudenlaiset ruokapalvelut, kuten kotiin toimitettavat viikon ateriatarpeet resepteineen, lisääntyvät erityisesti kaupungeissa, joissa on tarpeeksi asiakaspohjaa.

X