Ravinto

Nyhtökaura ja 4 muuta liikkujan parasta kasviproteiinia

Tiesitkö, että esimerkiksi nyhtökaurassa on enemmän proteiinia kuin lihassa? Kuntoilijan ei enää tarvitse syödä eläinperäisiä tuotteita saadakseen riittävästi proteiinia. Olit sitten vegaani tai et, erilaisista kasviproteiineista saa nykyään helposti tarpeeksi proteiineja.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
123Rf

Esimerkiksi nyhtökaura ja lehtikaali ovat urheilijallekin oivia kasviproteiinin lähteitä.

Tiesitkö, että esimerkiksi nyhtökaurassa on enemmän proteiinia kuin lihassa? Kuntoilijan ei enää tarvitse syödä eläinperäisiä tuotteita saadakseen riittävästi proteiinia. Olit sitten vegaani tai et, erilaisista kasviproteiineista saa nykyään helposti tarpeeksi proteiineja.

Usein ajatellaan, että erityisesti paljon liikkuvan vegaanin on vaikea saada ruoastaan tarvitsemansa proteiinit. Se on kuitenkin nykyään helpompaa kuin koskaan ennen: uusia vegaanisia proteiinituotteita tulee koko ajan lisää kauppojen hyllyille. Kasviproteiinit ovat oiva vaihtoehto myös lihaa syöville sporttaajille!

Kysyimme 15 vuotta kasvisruokaa syöneeltä fitness-urheilija ja hyvinvointivalmentaja Elina Tervolta, millaisia kasviproteiinien lähteitä hän suosittelee liikkujille.

1. Nyhtökaura

Uutuustuote nyhtökaura on todella proteiinipitoista: proteiinia on 100 grammassa huikeat 30. Se on enemmän kuin lihassa.

– Juuri nyt nyhtökaura ostetaan kaupoista hetkessä, mutta jatkossa sen hankkiminen on varmasti helpompaa, Tervo ennustaa.

Lue myös: Miten nyhtökauraa kannattaa käyttää? Ruokatoimittajan viisi vinkkiä

2. Palkokasvit

Palkokasvit eli erilaiset pavut, linssit ja herneet ovat runsasproteiinista ruokaa parhaimmillaan. Lisäksi palkokasvit ovat eettinen ja ekologinen kasviproteiinien lähde.

Lue myös: Pitaleipä, kasviskäristys ja riisinuudeli-wok nyhtökaurasta

3. Lehtikaali

Kokean proteiinipitoisuuden lisäksi lehtikaalilla on runsaasti erilaisia terveysvaikutuksia. Lehtikaali pienentää muun muassa sydänkohtausten riskiä. Lisäksi lehtikaali sisältää esimerkiksi orgaanista rikkiyhdistettä sulforafaania, jonka on todettu ehkäisevän syöpää.

– Lehtikaali on todella hyvä superfood.  Käytän sitä usein vihersmoothiessa, jonka nautin aamulla ennen treenejä.

Lue myös: Voimaruoka lehtikaali – 5 syytä, miksi haluat syödä sitä

4. Soijaproteiini

Soijaproteiini on helppokäyttöinen kasviproteiini, jota voi käyttää esimerkiksi jauhelihan korvikkeena.

Vaikka soijaproteiinia on todella helppo käyttää, kannattaa pitää huolta siitä, ettei ruokavalio jää liian yksipuoliseksi. Soijaa pidetään yleisesti terveellisenä ja runsasproteiinisena tuotteena, mutta viime aikoina on puhuttu paljon myös soijan mahdollisista haittavaikutuksista.

– Täytyy muistaa, että soijaproteiini on kuitenkin teollisesti tuotettua. Eli en suosittelisi sen syömistä joka päivä. Kerran tai pari viikossa syötynä se on kuitenkin oikein hyvä kasviproteiinin lähde, joka sopii myös aloittelijan suuhun.

Lue myös: Hiilarit pois, proteiinia tilalle

5. Sienet

Itse kerätyt sienet ovat loistavaa lähiruokaa! Lisäksi sienet pitävät hyvin kylläisenä. Proteiineja sienissä on niiden painoon nähden runsaasti.

Lue myös: Blonditiinan nyhtökaurakulho eli Pulle Oats Bowl

X