Ravinto

Miten nyhtökauraa kannattaa käyttää? Ruokatoimittajan 5 vinkkiä

Kotimainen nyhtökaura sopii oivasti muun muassa hampurilaisen täytteeksi, bolognese-kastikkeeseen ja jopa aasialaiseen salaattiin. Annan ruokatoimittaja Taina Salovaara antoi viisi vinkkiä nyhtökauran käyttöön.
21.5.2016 Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: OM-arkisto

1. Mausta nyhtökauraa reilusti

Nyhtökauraa on saatavilla kolmea eri makuvaihtoehtoa: maustamatonta, limenmakuista ja tomaatilta maistuvaa. Maustamatonta nyhtökauraa kannattaa maustaa reilulla kädellä.

– Pelkiltään nyhtökaura maistuu miedolta ja aavistuksen viljaiselta, vaikka suutuntuma onkin kanamainen, kertoo ruokatoimittaja Taina Salovaara.

– Olen käyttänyt nyhtökauraa esimerkiksi aasialaisiin ja välimerellisiin ruokiin ja laittanut reilusti joukkoon muun muassa valkosipulia, chiliä ja pippureita.

2. Parhaimmillaan nyhtökaura on kastikkeissa ja padoissa

Salovaaran oman kokemuksen mukaan nyhtökaura toimii parhaiten kosteissa ruoissa, kuten kastikkeissa ja padoissa.

– Tein nyhtökaurasta bolognese-kastiketta, ja siitä tuli oikein hyvää. Tein kastikepohjan ensin ihan valmiiksi. Sen jälkeen kuumensin nyhtökauran nopeasti pannulla ja lisäsin kastikkeen joukkoon.

Lue myös: Nyhtökaura ja neljä muuta liikkujan parasta kasviproteiinia

3. Nyhtökaura on kelpo hampurilaisen täyte

Nyhtökauraa ei kannata paistaa liikaa, sillä muuten se kuivahtaa. Nopea kuumennus riittää.

– Koska nyhtökaura vaatii mielestäni hieman kosteutta, hampurilaisia varten sekoitin nyhtökauran yhteen hampurilaiskastikkeen kanssa. Lopputuloksesta tuli mainio.

4. Lime-versio käy aasialaiseen salaattiin

Limen makuinen nyhtökaura on Taina Salovaaran oma suosikkimaku. Tuote sopii hyvin aasialaisiin ruokiin.

– Kun tuotetta käyttää salaattiin, kannattaa joukkoon laittaa reilusti öljyä.

Näin nyhtökaura pysyy mehevänä.

Lue myös: Blonditiinan nyhtökaurakulho eli Pulled Oats Bowl

5. Nyhtökaura sopii myös munakkaan päälle

Munakkaasta saa täyttävän aterian, kun sen päälle lisää nyhtökauraa.

– Yksi parhaimpia kokeilujani on tavallinen munakas, jonka päälle lisäsin tomaattimaustettua nyhtökauraa. Nyhtökaura lämpeni munakkaan päällä ja sai munakkaasta samalla kosteutta.

Lue myös: Pitaleipä, kasviskäristys ja riisinuudeli-wok nyhtökaurasta

Lue myös: Kananmuna – oikea superruoka