Ravinto 11.11.2016

Parhaat alle 15 euron kuohuviinit – 9 suosikkia

Teksti: Ilkka Siren Kuvat: iStock, valmistajat
Voit löytää hyvän kuohuviinin alle 15 eurolla, kun tiedät, mitä etsiä. Tietyt viinialueet tuottavat laadukkaita kuohuviinejä ilman tähtitieteellistä hintalappua.

Pohjois-Italiassa valmistettava prosecco on kukkaroystävällinen valinta, koska se on valmistettu charmat-menetelmällä, joka on nopea ja keskivertoa edullisempi tapa tuottaa kuohuviiniä. Charmat-menetelmällä valmistetun kuohuviinin toinen käyminen tapahtuu terästankissa pullon sijaan. Menetelmällä tuotetut kuohuviinit tunnetaan voimakkaista kuplistaan. Maultaan ne ovat pirteän hedelmäisiä sekä kukkaisia ja sopivat esimerkiksi aperitiiviksi sekä alkupalojen ja erilaisten kalaruokien kaveriksi.

Espanjassa Barcelonan lähettyvillä valmistettavat cavat tarjoavat usein laatua kohtuullisella hinnalla. Cavat valmistetaan perinteisellä samppanjametodilla eli kuohuviinin toinen käyminen tapahtuu pullossa. Sen seurauksena viini on yleensä vivahteikasta ja kuplat pehmeitä. Oli lautasella ruokaisa salaatti, paistettua kalaa tai mausteista possua, niin hyvin valmistettu cava selviää siitä kunnialla.

Myös ranskalaiset crémant-kuohuviinit valmistetaan perinteisellä metodilla, ja siksi ne toimivat hyvänä samppanjan korvikkeena. Ranskassa on kahdeksan viinialuetta, jotka ovat tunnettuja crémant-kuohuviineistään. Näistä korvan taakse kannattaa laittaa Suomessa suosittu Crémant d’Alsace sekä kuohuviinien synnyinsija Crémant de Limoux.

Espanjalaisia kuohareita

Kuiva

kuohuviinit_prelada

Perelada Cuvée Especial Cava Brut Nature 13,98 e

Juhlamieltä kohottava Perelada Cuvée Especial Cava Brut Nature on makunystyröitä kihelmöivä, riipaisevan raikas kuohuviini. Kokeile tämän cavan kanssa ravunpyrstösalaattia limekastikkeen kera.

Yllättävä

kuohuviinit_anna

Anna de Codorníu Rosé Cava Brut 14,90 e

Vaikka sitä ei heti päältä päin uskoisikaan, niin Anna de Codorníu Rosé Cava Brut on vakavasti otettava kuohuviini. Pakkaus antaisi odottaa nuorelle Justin Bieber -fanille sopivaa, vasemmalla kädellä valmistettua ja puolimakeaa kuohuviiniä, mutta sisältä paljastuukin perinteisellä menetelmällä valmistettu ryhdikäs ja elegantti roseekuohuva. Sokkona tarjoiltuna allekirjoittanut on kerran jos toisenkin veikannut tätä roseesamppanjaksi.

Hienostunut

kuohuviinit_sumarroca

Sumarroca Gran Reserva Cava Brut Nature 11,99 e

Pitkään pullossa kypsytetty cava-kuohuviini on erinomainen tuliainen. Hintakaan ei ole paha, kun otetaan huomioon, että kuohuviini on kasvattanut luonnettaan neljä vuotta pullon sisällä viinitilan pimeässä kellarissa. Rutikuiva brut nature on täydellinen aperitiivi, mutta ei tämä ruokapöydässäkään ujostele. Paljon karismaa alle 12 euron.

Italialaisia kuohareita

Sitruksinen

kuohari-pizzolato

Pizzolato Stefany Prosecco Brut 12,49 e

Prosecco-kuohuviinit valmistetaan enimmäkseen Glera-rypälelajikkeesta, joka tunnettiin aiemmin myös nimellä Prosecco. Edes italialaiset virkamiehet eivät nielleet sitä, että prosecco-sana tarkoitti samaan aikaan viinialuetta, viinityyliä ja rypälelajiketta. Tästä syystä rypälelajikkeen nimi päätettiin vaihtaa. Toisin kuin italialainen byrokratia, Pizzolato Stefany Prosecco Brut on erittäin suoraviivainen. Pirteän hapokas, sitruksinen ja aavistuksen mausteinen spumante toimii hyvin sellaisenaan ruokahalun herättäjänä juhlien alkumetreillä.

Seksikäs

kuohuviinit_masi

Masi Moxxé Extra Dry 14,90 e

Turboahdetuista amarone-punaviineistään tunnettu italialainen viinialue Valpolicella yllättää viettelevällä kuohuviinillään. Masi Moxxé Extra Dry on erikoisuus, sillä raikkaan Pinot Grigio -lajikkeen lisäksi viinissä on käytetty appassimento-menetelmällä puoliksi kuivattuja Verduzzo-rypäleitä. Tämä antaa kuohuviinille paljon kypsää hedelmäisyyttä sekä runsaan ja kieltämättä seksikkään suutuntuman. Monipuolinen ruokaviini niin pastan kuin itämaisten ruokien seuraan.

Löytö

kuohuviinit_casa

Casa Gheller Cuvée Rosé Brut 11,50 e

Alkon tilausvalikoimasta voi pienellä perehtymisellä löytää herkullisia helmiä hyvään hintaan, kuten italialaisen Casa Gheller Cuvée Rosé Brutin. Italia ei ole erityisen tunnettu roseekuohuviineistään, mutta tässä tapauksessa siinä on onnistuttu. Kuohuviini on elegantti ja pirteän marjaisa. Nauti sitä suolaisten alkupalojen kyytipoikana.

Kokeile myös näitä

Palkittu

kuohuviinit_lindauer

Lindauer Cuvée Brut 12,79 e

On vaikea uskoa, että se karun näköinen maa, missä Gandalf pinkoi tukka hulmuten valkoisella ratsullaan Taru sormusten herrasta -elokuvassa, oli vielä viime vuosisadan puolivälissä kaikkea muuta kuin viinimaa. Uuden-Seelannin ilmiömäinen nousu yhdeksi viinimaailman kirkkaimmista tähdistä on inspiroiva. Nyt ryminällä ovat tulossa korkealaatuiset uusiseelantilaiset skumpat. Yksi hyvä esimerkki tästä on vivahteikas, kypsän herukkainen ja hieman paahteinen Lindauer Cuvée Brut. Tämä pullo kainalossa voit kävellä juhlaan kuin juhlaan hyvillä mielin.

Viettelevä

kuohuviinit_pink

Yellowglen Pink Dry 9,99 e

Tämä australialainen kuohuviini on mehevän marjaisa. Hennon makeutensa ansiosta se on helposti lähestyttävä, kuten pikkujouluissa tupataan olemaan. Viinin siemailu on ennen kaikkea hauskaa puuhaa, ja tämä skumppa on hyvä esimerkki siitä. Yellowglen Pink Dry on pesunkestävä seurusteluviini, joka toimii sellaisenaan.

Raikas

kuohuviinit_louis

Louis Picamelot Chardonnay Brut 10,97 e

Aikoinaan nimi ‘crémant’ viittasi matalahiilihappoisemman kuohuviinin pehmeään, lähes kermaiseen suutuntumaan, mutta tänä päivänä crémantit ovat kuohuviinejä siinä missä muutkin. Crémant-kuohuviineistä tunnettu viinitalo Louis Picamelot on valmistanut kuohuviinejä Ranskan Burgundissa jo 1920-luvulta alkaen. Tarjoile hennon päärynäistä Louis Picamelot Chardonnay Brutia sellaisenaan tai esimerkiksi kalaruokien kanssa.

Lue myös:

Näitä punaviinejä kannattaa kokeilla – Löytöjä jopa 8 eurolla

Parhaat viinit kahvipöytään kakkujen ja pikkusuolaisten seuraksi

Uskaltaako netistä tilata viiniä? Muista nämä asiat

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi