Ravinto

Ratkaisu epäterveellisen ruoan himoon ja pahanhajuiseen hengitykseen? Klorofylli villitsee niin taviksia kuin tutkijoitakin

Tavallisten ihmistenkin keskuudessa hehkutettua klorofylliä on tutkittu paljon. Se voi muun muassa poistaa epäterveellisen ruoan himoa ja estää ikenien tulehtumista.

Teksti:
Susanna Sarimaa
Kuvat:
Istock

Klorofylliä voi saada esimerkiksi itse tehdystä voimajuomasta.

Tavallisten ihmistenkin keskuudessa hehkutettua klorofylliä on tutkittu paljon. Se voi muun muassa poistaa epäterveellisen ruoan himoa ja estää ikenien tulehtumista.

Ilman klorofylliä ei olisi vihreitä kasveja, sillä juuri klorofylli antaa kasveille niiden vihreän sävyn. Klorofyllin avulla kasvit voivat muuttaa auringonvaloa ravintoaineiksi. Ilman vihreitä kasveja taas ei muodostuisi happea ja ilman happeahan emme selviäisi – joten ihmiset tarvitsevat ehdottomasti klorofylliä, korostaa ravitsemusneuvoja ja sairaanhoitaja Julia Gedike.

Klorofylliä on tutkittu paljon. Tällä hetkellä varmaa on se, että klorofylli ehkäisee tulehduksia kehon sisällä ja auttaa edistämään kehon immuunitoimintoa ja -vastetta.

Muitakin myönteisiä vaikutuksia näyttäisi löytyvän. Yksi näistä on ihon paraneminen. Jotkut tutkimukset osoittavat, että klorofylli paikallisesti käytettynä voi auttaa vähentämään tulehdusta ja bakteerien kasvua haavoissa.

– Itse olen käyttänyt nestemäistä kloforylliä muun muassa hyttysen puremiin, ja se on mukavasti saanut ihon rauhoittumaan, Gedike kertoo.

Myös painonpudotuksessa lehtivihreästä on mahdollisesti hyötyä.

– Pienessä tutkimuksessa naiset, jotka ottivat kerran päivässä klorofyllilisää, tiputtivat painoa enemmän kuin kontrolliryhmän naiset. Uskoisin, että tässä on kyse myös siitä, että aineenvaihdunta paranee ja epäterveellisen ruoan himo vähenee.

Myös syövän hoidossa klorofyllin mahdollisuuksia on selvitetty ja selvitetään edelleen. Vaikka eläintutkimukset ovat lupaavia, tutkimuksia ihmisillä on tehty vasta äskettäin ja tarvitaan lisää.

Klorofylli osaksi arkea: juo voimajuoma aamupäivisin

Lehtikaali, pinaatti, parsakaali, selleri, viherkasvit, vihreät herneet, pavut, kaali, ruusukaali, purjo ja levät. Tässä oiva kattaus klorofyllipitoisia kasviksia.

Gedike kannustaa näiden kasvisten syömisen lisäksi maustamaan ruoan persiljalla ja muilla vihreillä yrteillä. Näin saa maukkaita ja terveellisiä aterioita.

Tai kokeile yhdistää kasvikset ja yrtit terveelliseksi voimajuomaksi.

– Ihanteellisen pirtelön tulee koostua 40 prosenttisesti vihreästä.

Loput 60 prosenttia juomasta voivat olla esimerkiksi marjoja, vihanneksia tai hedelmiä.

Pääsääntönä on juoda tällainen voimajuoma vain aamupäivällä – ja heti juoman valmistamisen jälkeen hapettumisen estämiseksi.

– Tällainen kombo virkistää, kiihdyttää aineenvaihduntaa ja kohottaa mielialaa.

Ravitsemusneuvoja valitsee nestemäisen klorofylliravintolisän

Klorofylliravintolisiä löytyy monissa eri muodoissa: on nestemäisiä tippoja, kapseloituja lisäravinteita, jauheita ja suihkeita. Näistä kaikista Gedike valitsee yleensä nestemäisen version.

– Se on helppo juoda ja maultaan miellyttävä, etenkin kun sen sekoittaa lämpimään veteen.

Hän muistuttaa kuitenkin säilyttämään avatun nestemäisen klorofyllin jääkaapissa – ja enintään kuukauden ajan.

Lue myös Kotilieden artikkeli: Lehtivihreää syödään nyt jauheena ja nestemäisenä – tutkija kertoo, miksi klorofylli villitsee ja missä muodossa se kannattaa nauttia

Parhaimman vasteen klorofyllistä saa nauttimalla sen puoli tuntia ennen ruokailua tai kaksi tuntia ruokailun jälkeen.

– Lisää 1–2 teelusikkaa nestemäistä klorofylliä lasilliseen vettä ja nauti 1–3 kertaa päivässä. Se ylläpitää optimaalista happo-emästasapainoa.

Lisäravinteet, kuten klorofyllipisarat ja nestemäinen klorofylli, eivät kuitenkaan ole sataprosenttista klorofylliä. Ravitsemusneuvoja kertoo lisäravinteiden sisältävän vesiliukoista versiota klorofyllistä, joka on luotu yhdistämällä natrium- ja kuparisuoloja klorofylliin. Näin tehdään, jotta lisäravinteet oletettavasti imeytyisivät paremmin elimistöön.

– Luonnollinen klorofylli saattaa hajota ruoansulatusprosessin aikana ennen kuin se imeytyy suolistossa.

Lue myös: Karotenoidit ovat luonnon tehoaineita, joilla on erilaisia terveysvaikutuksia – varmista saanti syömällä mahdollisimman värikkäästi

Gedike kuitenkin muistuttaa, että kuten minkä tahansa lisäravinteen kohdalla, ennen käyttöä tulee aina neuvotella lääkärin tai ravitsemusammattilaisen kanssa. Ravinteella voi olla yhteisvaikutuksia erilaisten lääkkeiden kanssa ja vaikutuksia kroonisiin sairauksiin.

X