Ravinto

Oletko huomannut herkuttelevasi tavallista enemmän? Syy löytyy biologiasta, kertoo ravitsemusterapeutti – näillä vinkeillä terveellinen ateriarytmi on mahdollista saavuttaa myös poikkeusoloissa

Ravitsemusterapeutin mukaan on täysin normaalia, että poikkeustilanteessa ruoasta haetaan lohtua ja turvaa tilanteesta selviytymiseen. Toimiva keino uuden ateriarytmin luomiseen on pysähtyä ja suunnitella päiväänsä uusia rutiineja.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Hyvä ruoka saa paremmalle mielelle.

Ravitsemusterapeutin mukaan on täysin normaalia, että poikkeustilanteessa ruoasta haetaan lohtua ja turvaa tilanteesta selviytymiseen. Toimiva keino uuden ateriarytmin luomiseen on pysähtyä ja suunnitella päiväänsä uusia rutiineja.

Kuulostaako terveellinen ateriarytmi mahdottomalta kotioloissa? Tilanteesi on täysin luonnollinen. Ravitsemusterapeutti Anette Palssa huomauttaa, että tällä hetkellä kompastuskivet syömisessä johtuvat pitkälti biologiastamme.

– Kehollisesti ajatellen kriisitilanteessa kognitiivinen kapasiteettimme menee pitkälti siihen, että yritämme selviytyä ja hahmottaa arjessa tapahtuvia muutoksia esimerkiksi talouden, terveyden ja turvallisuuden suhteen. Silloin voimavaroja jää luonnollisesti vähemmän ruokailun miettimiseen, Palssa kertoo.

Poikkeustilanne valottaakin Palsan mukaan sitä, kuinka suurin osa syömisestämme on kytkeytynyt arkemme rutiineihin.

– Jos on esimerkiksi kokopäivätyössä, niin työpäivät ovat menneet tähän mennessä kivasti, koska arki rytmittää syömistä. Nyt suurimmalla osalla kuitenkin rikottiin täysin arjen rutiineille muodostuva syömisen malli. Tällä hetkellä joudummekin käyttämään kognitiivista kapasiteettiamme tilanteessa selviytymiseen sekä ruokailun pohtimiseen. Yksinkertaisesti meillä ei riitä kapasiteetti tähän kaikkeen.

Muodosta uudet rutiinit – ateriarytmi täytyy luoda uudestaan

Jos oma ateriarytmi on kotoilun myötä hukassa, kehottaa Palssa pysähtymään ja miettimään, miten omaa arkeaan voisi suunnitella siten, että päiviin saisi uusia rutiineja.

– Uusien rutiinien muodostaminen on tietysti helpommin sanottu kuin tehty, koska se pitää aloittaa nollasta. Tärkeää olisi yrittää kuitenkin suunnitella ja tehdä runko päiviin.

Esimerkiksi etätöitä tekevien kannattaisi Palssan mukaan fyysisesti orientoitua töiden tekemiseen syömällä aamiainen ja vaihtamalla vaatteet. Lounastauon suhteen on hyvä puolestaan miettiä etukäteen, mitä lounaaksi aiotaan kunakin päivänä syödä.

– Esimerkiksi ruokalista jääkaapin ovessa voi tuoda suunnitelmallisuutta ruokailuun, Palssa vinkkaa.

Jos ongelmana on puolestaan illalla tapahtuva napostelu, kehottaa Palssa pohtimaan, voisiko syöminen olla mahdollisesti tunneperäistä.

– Jälleen kerran pitäisi pysähtyä ja miettiä, liittyykö oma napostelu esimerkiksi johonkin tunteeseen. Esimerkiksi menneillään oleva tilanne voi hirvittää itseä kauheasti.

Tee ateriarytmi näkyväksi esimerkiksi perheen yhteisellä listalla, joka kiinnitetään jääkaapin oveen.
Tee ateriarytmi näkyväksi esimerkiksi perheen yhteisellä listalla, joka kiinnitetään jääkaapin oveen.

Uudet harrastukset tuovat vapaa-aikaan mieluista tekemistä  

Ruoka on mielihyvää tuottava asia, ja yhdistettynä epävarmuuden sekä pelon tunteeseen, ruoka lohduttaa ja rauhoittaa kriisitilanteessa.

Syömisellä on myös helppo tyydyttää tylsyyden tunnetta, siihenkin terveellinen ateriarytmi auttaa. Palssan mukaan vaikeasta tilanteesta huolimatta itselleen olisi tärkeää löytää muitakin asioita, joilla voi täyttää kotona vietettävää vapaa-aikaa.

– Nyt pitäisikin keksiä uusia harrastuksia ja itselleen mukavaa tekemistä: kutomista, piirtämistä, palapelejä, onlinejumppaa, lukemista tai vaikkapa aloittaa musiikkiharrastus. Miettiä, mitä harrastuksia voi tehdä iltaisin.

Muista armollisuus

Kaikesta huolimatta itselleen kannattaa olla myös armollinen ja lempeä. Oleellista olisi ymmärtää, ettei herkuttelu ole tässä tilanteessa – tai koskaan muulloinkaan – automaattisesti huono asia.

– Pysähtymisestä voi ottaa hyödyn irti ja tuulettaa omia ajatuksiaan. Tunteisiin ei kannata syödä, mutta voi pohtia, olenko ollut liiankin tiukka itselleni herkuttelun suhteen. Omaa suhtautumistaan syömiseen kannattaa vapauttaa, jolloin herkuttelustakin voi tulla kohtuullista sekä luonnollista.

Lue myös:

Oikea ruokarytmi virkistää aivoja – näin ajoitat ruokailusi oikein

Mistä tunnesyöminen johtuu? Riko tunnesyömisen haitallinen kehä 7 työkalun avulla

Luuletko olevasi tunnesyöjä? Todellisuudessa sinulla voi olla vain nälkä

X