Ravinto

Etkö sinäkään syö riittävästi kasviksia? Näin muutat ruokavaliosi terveellisemmäksi

Opi vihdoinkin syömään riittävästi kasviksia, hedelmiä ja marjoja.

Teksti:
Oili Urmas
Kuvat:
123Rf

Opi vihdoinkin syömään riittävästi kasviksia, hedelmiä ja marjoja.

Kasviksia, marjoja ja hedelmiä pitäisi syödä puoli kiloa päivässä. Tämän me jo tiedämme, mutta käytännössä se ei vain onnistu. Vain joka viides meistä suomalaisista syö kasviksia ja hedelmiä suosituksen mukaan. Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Finravinto-tutkimuksesta.

Ruokaremontin sijaan omaa syömistään voi muuttaa pienillä teoilla arjessa. Safkatutka – opas ruokaviidakkoon -kirjassa on viisi vinkkiä, joiden avulla syöt helposti enemmän kasviksia ja marjoja päivittäin.

1. Valitse ensin kasvikset

Kokoa luonasravintolassa lautaselle ensin kasvikset ja mieti sitten, mitä syöt niiden kanssa. Kun laitat ruokaa kotona, tee samalla tavalla. Suunnittele ateria kasvisten ympärille. Sopiiko paahdettujen juuresten kanssa mielestäsi paremmin liha vai kala?

Lue lisää: Kasvikset – puoli kiloa terveyttä päivässä

2. Mausta kasvikset maukkaiksi

Marinoimme lihan, joten miksi kasvikset pitäisi syödä sellaisenaan? Tee kasviksista esimerkiksi wokki, jonka maustat currylla ja valkosipulilla.

3. Sekoita salaatinkastike valmiiksi

Pelkkä salaatti tuntuu usein ankealta, ja salaattiruukku jääkin usein lojumaan jääkaappiin. Pidä huoli siitä, että jääkaapissasi on aina myös hyvää, mieluiten omatekoista, salaatinkastiketta valmiina. Siten saat makua salaattiin.

Lue lisää: Voimaruoka lehtikaali – 5 syytä miksi haluat syödä sitä

4. Tee smoothie

Smoothien surauttaminen on helppo tapa lisätä erityisesti marjojen syöntiä. Harva esimerkiksi syö pussillisen mustikoita päivässä, mutta smoothien juomalla se onnistuu vaivatta.

5. Lisää vähän voita

Esimerkiksi höyrytetty parsakaali maistuu paremmalta voisulan kanssa. Rasvan ansiosta myös kasvisten ravinteet imeytyvät paremmin.

Lue lisää: Mitä rasvaa söisin?

Lähde: Safkatutka – opas ruokaviidakkoon, Like 2016

X