Ravinto

Saatko sinäkin liian vähän folaattia? Näistä merkeistä tunnistat puutoksen

Suomessa harva saa riittävästi folaattia. Folaatin puutos voi aiheuttaa anemiaa ja sikiövaurioita. Tutkimusten mukaan riittävä folaatin saanti suojaa tietyiltä syöviltä, kuten paksusuolen syövältä, sekä sydän- ja verisuonitaudeilta.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Tummanvihreät kasvikset, kuten parsakaali ja pinaatti, ovat erinomaisia folaatin lähteitä.

Suomessa harva saa riittävästi folaattia. Folaatin puutos voi aiheuttaa anemiaa ja sikiövaurioita. Tutkimusten mukaan riittävä folaatin saanti suojaa tietyiltä syöviltä, kuten paksusuolen syövältä, sekä sydän- ja verisuonitaudeilta.

Sinäkin saatat kärsiä folaatin puutteesta, sillä tutkimusten mukaan suuri osa suomalaisista saa folaattia liian vähän. Esimerkiksi naisten keskimääräinen folaatin saanti on vain noin puolet suosituksesta.

Folaatti on vesiliukoinen B-ryhmän vitamiini, jota on joskus kutsuttu myös B9-vitamiiniksi tai M-vitamiiniksi. Sen tehtävänä on auttaa kehoa muodostamaan ja kasvattamaan uusia soluja.

Tutkimusten mukaan riittävä folaatin saanti suojaa myös tietyiltä syöviltä, kuten paksusuolen syövältä sekä sydän- ja verisuonitaudeilta.

Folaatin puutos aiheuttaa anemiaa

Folaatin puute johtuu usein liian yksipuolisesta ravinnosta tai siitä, että folaatin saanti on liian pientä tarpeisiin nähden. Esimerkiksi raskaus lisää folaatin tarvetta. Joskus puutoksen taustalla voi olla myös imeytymishäiriö, kuten keliakia tai Crohnin tauti.

Folaatin puutoksesta voi seurata anemiaa, sillä folaattia tarvitaan punasolujen muodostumiseen. Punasolujen tehtävänä on kuljettaa elimistössä happea, ja jos punasoluja ei ole riittävästi, elimistö alkaa oireilla.

Anemian oireita ovat muun muassa jatkuva väsymys, uneliaisuus, ihon kalpeus ja ärtyisyys. Lisäksi lihasheikkous, suun haavaumat ja kielen turvotus ovat merkkejä folaatin puutteesta.

Folaatin puutteella voi olla myös erittäin vakavia seurauksia. Jos raskaana oleva nainen ei saa riittävästi folaattia, sikiölle saattaa kehittyä hermostoputken sulkeutumishäiriö.

Folaattia pinaatista, parsakaalista ja täysjyvästä

Ihmisen elimistö ei pysty itse tuottamaan folaattia, joten sitä on saatava ravinnosta.

Päivittäinen folaattiannos on helppo kerryttää syömällä kasviksia – runsaasti ja monipuolisesti. Jos lautasella on vain jäävuorisalaattia, kurkkua ja tomaattia, folaatin saanti jää helposti liian vähäiseksi.

Runsaasti folaattia on esimerkiksi pinaatissa, lehtikaalissa, parsakaalissa, punajuuressa, kikherneissä, härkäpavuissa ja linsseissä. Kasvikset kannattaa syödä mielelläään mahdollisimman tuoreina ja käsittelemättöminä, sillä kuumentaminen tuhoaa folaattia. Myös marjat, täysjyvävilja ja maksa ovat tärkeitä folaatin lähteitä.

Folaattia saadaan myös foolihappolisästä. Foolihappolisää suositellaan erityisesti raskaana oleville naisille sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriön ehkäisemiseksi.

Foolihappolisää tulisi alkaa nauttia noin kaksi kuukautta ennen ehkäisyn poisjättämistä ja jatkaa käyttöä raskausviikon 12 loppuun saakka. Koska raskaaksi tullaan usein suunnittelematta, riittävästä folaatin saannista on tärkeää pitää jatkuvasti huolta.

Lähteet: Tutkija Susanna Kariluoto: Foolihappo ja sen lähteet (Kuluttajaliiton kasvisseminaari), Healthline, THLWebMD

Lue myös:

Alakulo ja moni muu yllättävä asia saattavat kertoa siitä, että kärsit anemiasta

Jatkuvan uupumuksen syynä krooninen väsymysoireyhtymä? Näistä oireista tunnistat

Kärsitkö B-vitamiinin puutoksesta? Lue, mistä oudoista oireista sen tietää!

X