Salaatti on huono lounasvaihtoehto, sanoo ravitsemusterapeutti: ”Voi lisätä raudanpuutteen riskiä”
Syötkö sinäkin salaattilounaita? Ei ehkä kannattaisi. – Aikuisen ihmisen olisi hyvä uskaltaa syödä riittävästi kunnon ruokaa, toteaa ravitsemusterapeutti Petteri Lindblad.
Syötkö sinäkin salaattilounaita? Ei ehkä kannattaisi. – Aikuisen ihmisen olisi hyvä uskaltaa syödä riittävästi kunnon ruokaa, toteaa ravitsemusterapeutti Petteri Lindblad.
Valitsetko usein lounaaksi jotakin kevyttä, kuten salaatin tai keiton?
Ravitsemusterapeutti Petteri Lindblad torppaa suositut lounassalaatit liian kepeinä aterioina.
– Salaatti on useimmille liian kevyt lounasvaihtoehto. Aikuisen ihmisen kuuluu syödä täysipainoisesti isoilla aterioilla eli lounaalla ja päivällisellä, Lindblad toteaa.
– Paras esimerkki täysipainoisesta ateriasta on vanha kunnon lautasmalli.
Lindbladin mukaan salaattilounaiden syöminen liittyy usein siihen, että ihmiset yrittävät pitää painonsa hallinnassa syömällä liian kevyesti.
– Tämä yleensä kostautuu: kun pyritään välttämään hiilareita, nälkä kasvaa loppupäivää kohden. Silloin annoskoot eivät pysy enää hallinnassa ja syödään ruoan sijaan jotain sellaista, mitä ei pitäisi syödä ollenkaan – kuten suklaapatukoita.
Kevyesti syöminen kääntyy tällöin päälaelleen, ja esimerkiksi painonhallinta on entistä vaikeampaa.
Lue myös: Luuletko olevasi tunnesyöjä? Todellisuudessa sinulla voi olla vain nälkä
Ylipainon syy on harvoin tavallinen ruoka
– Harvalla ylipainoisella painon syy on tavallisen ruoan syöminen. Ylimääräisiä kiloja aiheuttavat napostelut, herkut, pitkät päivälliset ravintolassa ja viinin nautiskelu.
Jos kilot mietityttävät, Lindblad kehottaa laittamaan arjen ruokailussa aterioiden eri komponenttien suhteet kuntoon.
– Sen sijaan, että koko lautanen on pastaa tai pelkästään salaattia, ota puolet lautasesta kasviksia ja pastaa 25 prosenttia.
”Naiset: syökää riittävästi!”
Turhan kevyesti tai liian vähän syöminen on Lindbladin mukaan erityisesti naisten haaste. Hän toivoo, etteivät naiset pelkäisi tavallista, kunnon kotiruokaa.
– Varsinkin urheilullisilla naisilla esiintyy raudanpuutetta. Salaattilounaiden syöminen voi lisätä tätä riskiä entisestään, Lindblad kertoo.
Jos työ on fyysisesti raskasta tai vapaa-aika kuluu kuntosalilla, tarvitsee elimistö paljon energiaa jaksaakseen.
– Lounaan valinnassa pitäisi lähteä itsensä kuuntelusta ja miettiä rehellisesti: onko tämä minulle riittävä ateria?
Lue myös: Tämän takia ei kannata olla liian hyvä laihduttaja – nälkävelka lisää ahmimishimoa
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous