Tämän haluat tietää GMO-ruoasta – 5 faktaa
Amerikan-matkalla turistin käteen tarttuu GMO-vapaa mehu ruokakaupassa. Miksi meillä ei ole sellaisia? Pitäisikö niitä olla? Listasimme viisi faktaa, jotka sinun kannattaa tietää GMO-ruoasta.
Amerikan-matkalla turistin käteen tarttuu GMO-vapaa mehu ruokakaupassa. Miksi meillä ei ole sellaisia? Pitäisikö niitä olla? Listasimme viisi faktaa, jotka sinun kannattaa tietää GMO-ruoasta.
GMO eli geenimuunnellut organismit (eng. genetically modified organisms) – lähinnä kasvit – ovat jotain niin uutta ihmiskunnan historiassa, että niihin suhtaudutaan edelleen hyvin ristiriitaisesti.
Moni pelkää, että geenimuuntelusta aiheutuu vaaroja terveydelle tai ympäristölle. Toiset taas hehkuttavat geenimuuntelun etuja: siten pystytään kehittämään tehokkaita satokasveja paljon nopeammin kuin perinteisellä jalostustekniikalla.
Listasimme viisi faktaa geenimuunnelluista elintarvikkeista.
1. Amerikassa GMO on mustalla listalla
Suurin osa GMO-ruoasta tulee Yhdysvalloista, kun taas Euroopassa on paljon tiukemmat säännökset sekä GM-viljelylle että -elintarvikkeille. GM tarkoittaa muuntogeenisiä (gm) elintarvikkeita.
Non-GMO-leimasta on tullut kilpailuvaltti Yhdysvaltojen elintarvikemarkkinoilla: sillä mainostetaan, ettei tuote sisällä geenimuunneltuja ainesosia. Non-GMO-merkinnällä varustetut tuotteet ovatkin suosittuja – mutta poikkeuksellisia. Yhdysvalloissa 80 prosenttia elintarvikkeista sisältää GMO-ainesosia. Siellä geenimuunneltua ruokaa on viljelty ja syöty jo parikymmentä vuotta.
Yleisimpiä geenimuunneltuja viljelykasveja ovat maissi, soija ja rapsi. Osa amerikkalaisista viljelijöistä haluaisi palata takaisin GM-vapaaseen tuotantoon, koska kuluttajat haluavat geenimuuntelusta vapaata ruokaa, mutta GM-siemenistä on vaikea päästä eroon, kun ne kerran on ottanut käyttöön.
2. GM-vapaita elintarvikkeita saa Suomesta
Suomessa GM-vapaa-merkinnän käyttäminen on vapaaehtoista. Valmistaja voi lisätä sen tuotteeseen, jossa ei ole käytetty geenimuunneltuja ainesosia.
Lihatuotteiden osalta GM-vapaa-merkintä tarkoittaa sitä, ettei eläintä ole ruokittu geenimuunnellulla rehulla.
Suomessa ei ole kaupallista GM-viljelyä, ja pääosin markkinoilla on vain GM-vapaita elintarvikkeita – siksi merkintöjä ei tuotteissa useinkaan ole. Joissakin harvoissa tuotteissa on yli 0,9 prosenttia GM-ainesosia, ja silloin siitä ilmoitetaan pakkauksessa.
3. Todisteita terveysriskeistä ei ole
Tutkimustuloksia geenimuuntelun pitkäaikaisista vaikutuksista ihmisen terveyteen tai ylipäätään ekosysteemiin ei vielä ole, eikä merkittävistä terveyshaitoista ole löytynyt näyttöä. Silti GMO on jotain, mitä luonnonmukaisuutta ihaileva nykyihminen usein haluaa välttää.
Mitä sitten pelätään? Geenimuunnosten pelätään aiheuttavan allergioita – toisaalta taas geenimuuntelun avulla tunnetuita allergioita voisi myös lievittää. Tekniikan avulla allergeeneja voisi poistaa esimerkiksi maapähkinöistä.
Pelon aiheita ovat erilaiset geenien manipulointiin liittyvät asiat, joita ihminen ei pysty hallitsemaan. Pelätään, että resistenssi antibiooteille voi kasvaa tai että kasvien sisältämät myrkkymäärät lisääntyvät. Todisteita tästä ei ole.
4. GMO:lle voi altistua tietämättään
GMO vapaa -sivuston mukaan joidenkin kotimaisten lihatalojen tuottajat saattavat käyttää GM-rehua. Asiasta ei kuitenkaan tarvitse ilmoittaa tuotepakkauksessa, koska Suomessa katsotaan, ettei muuntogeenisen rehun syöminen tee esimerkiksi siasta tai sen lihasta muuntogeenistä, sillä kaikki rehun sisältämät geenit pilkkoutuvat eläimen aineenvaihdunnassa.
GM-soijaa voi olla sikojen lisäksi broilereiden, kalkkunoiden ja munijakanojen rehussa.
5. Luomuruoka ei ole GMO:ta
Luomulainsäädäntö kieltää geenimuunneltujen organismien käytön luonnonmukaisten elintarvikkeiden valmistuksessa.
Lue myös:
Nyhtökaurasta helppoa ja nopeaa arkiruokaa
Vegaanireseptejä, joita on pakko kokeilla
Lisäaineiden haittavaikutukset suolistoon ja terveyteen
Taltuta kehon hiljainen tulehdus ruokavaliolla – 13 tulehdusta ehkäisevää ruoka-ainetta
Lähteet: Evira.fi, Gmovapaa.fi, Livingnongmo.org, MTK.fi, Harvad.edu, Wikipedia
Kommentit
Vaikkakin tiedemaailma ei ole päässyt yksimielisyyteen GMOn vaarallisuudesta, on tehty lukuisia tutkimuksia USAssa ja muualla, esim. rottakokeilla, se aiheuttaa mm. kasvaimia/syöpää. Tutkimuksia siis on. Kyse on vain siitä mitä julkaistaan ja annetaan julkaista. Kuten lääketeollisuudessa, on tässäkin kyseessä isot rahat, ja sehän tässäkin ratkaisee, ei ihmisten terveys. On naivia uskoa että ruokateollisuus saati lääketeollisuus välittävät meidän terveellisyydestä. Mitä tekisi lääketeollisuuskin jos ihmiset olisivat liian terveitä? Siitä voi jokainen vetää omia johtopäätöksiä.
Kommentit
Ai GMO = Geneettisesti muunneltu orgasmi?
Allergia on kylläkin aika pieni pelko vertattuna siihen,että gm- lajikkeet kestävät suuria määriä torjunta-aineita, joiden mahdollisesti syöpävaarallisia jäämiä sitten syömme, sekä monokulttuurille, jotka yhdessä ovat jo aloittaneet pölyttäjien katoamisen, joka puolestaan vaikuttaa koko globaaliin ravintoketjuun. Puhumattakaan gm- siemeniä tuottavien (monsanto) korporaatioiden vastuuttomuudesta ja viljelijöiden suoranaisesta kiristämisestä. jne jne…
Vaikkakin tiedemaailma ei ole päässyt yksimielisyyteen GMOn vaarallisuudesta, on tehty lukuisia tutkimuksia USAssa ja muualla, esim. rottakokeilla, se aiheuttaa mm. kasvaimia/syöpää. Tutkimuksia siis on. Kyse on vain siitä mitä julkaistaan ja annetaan julkaista. Kuten lääketeollisuudessa, on tässäkin kyseessä isot rahat, ja sehän tässäkin ratkaisee, ei ihmisten terveys. On naivia uskoa että ruokateollisuus saati lääketeollisuus välittävät meidän terveellisyydestä. Mitä tekisi lääketeollisuuskin jos ihmiset olisivat liian terveitä? Siitä voi jokainen vetää omia johtopäätöksiä.
Huhaa-tutkimuksia ne ovat.
Tässä pitkäaikainen ja iso tutkimus asiasta:
https://tekniikanmaailma.fi/geenimanipuloitu-ruoka-terveellisempaa-ja-se-pienentaa-syopariskia-havainto-perustuu-yli-6-000-tutkimukseen/
Tuo Tekniikan maailmassa ollut tutkimus on uskoakseni luonnottoman GM-ruoan maailmanvalloitusta puskevien ruokajättien tekosia. Uskottavuus samalla tasolla tänä päivänä sama (maksettuna) kuin 60-luvun tupakkatutkimusten: Esimerkkinä muistaakseni Helsingin Sanomien otsikko vuodelta 1964 ”Savukkeiden poltto ei aiheuta keuhkosyöpää” ja takeena 300 riippumatonta tutkimusta maailmalta. Toki tutkimuksen tilaajana oli savuketeollisus. On syytä miettiä painokkaiden otsikiden kohdalla rahavirtoja taustalla.
Sitten, GM-puskijan Monsanton työpaikkaruokalassa syödään vain luomuruokaa, ja se ”niin terveellinen” GM-ruoka loistaa poissaolollaan. Miksihän paras asiantuntija jättä GM-ruoan välistä, mutta tyrkyttää sitä ”tieteen voimalla” muille. Eivätkö usko omiin tiedemiehiinsä, vai.. tietävätkö nämä Monsanton tiedemiehet että GM-ruoka on kaikelle luonnolliselle (kuten myös ihminen on luonnollinen) tuhovoimaista.
HS:ssä oli 7.4.2019 mielenkiintoinen artikkeli oudosta tappajasta eli Candida Auris -sienestä. Siinä on se kummallinen ominaisuus, että sitä on vaan yht’äkkiä (tyhjästä?) ilmaantunut samaan aikaan eri puolilla maailmaa. Niin myös eri puolilla maailmaan on alettu viljelemään GM-kasveja, jotka eivät kuole millään, koska ne on tehty kestämään glyfosaattia, joka tappaa kaikki (muut) kasvit. Normaalisti vihreä maa muuttuu glyfosaattikäsittelyssä harmaaksi, vain luonnoton GM-kasvi kasvaa ja sikiää. Mutta luonto oppii.. on ilmeistä, että tappajasieni, joka ei kuole normimyrkkyyn, ja jonka epäillään nousseen pelloista, on saanut geeniperimäänsä GM-kasvin ja glyfosaatin yhdistelmän.. ei kuole ei millään.. ja tappaa ihmisiä.
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous