Pakkausmerkinnät
Ravinto

Tiedätkö, mitä syöt? Näin luet pakkausmerkintöjä oikein

Älä haksahda mainosten luomaan illuusioon, vaan opettele lukemaan pakkausmerkintöjä oikein. Teimme 6 kohdan tarkistuslistan, jonka avulla valintojen tekeminen helpottuu.
Teksti: Päivi Pelkonen Kuvat: iStock

Tärkein oivallus pakkausmerkintöjä tutkiessa on, että tuotteissa saa esittää ravitsemus- ja terveysväitteitä, jos ne täyttävät lainsäädännön ehdot.

Ravitsemusväitteellä voidaan tuoda esille esimerkiksi runsaskuituisuutta, vähärasvaisuutta tai sokerisuutta. Terveyden kannalta samalla hyllyllä voi olla kuitenkin parempikin vaihtoehto, vaikka sitä ei erikseen mainosteta.

Pakkausmerkintöjen tarkoitus on antaa tietoa elintarvikkeen ravintoarvoista, koostumuksesta, säilyvyydestä sekä yleisimmistä allergiaa ja intoleranssia aiheuttavista ainesosista. Kun osaat lukea oikein pakkausmerkintöjä, pystyt valitsemaan itsellesi sopivan tuotteen.

Ainesosaluettelo etenee alenevassa määrin

Pakollisia pakkausmerkintöjä ovat elintarvikkeen nimi ja ainesosaluettelo. Nimen tulee kertoa, mikä elintarvike on kyseessä ja mitä ominaisuuksia sillä on. Ainesosaluettelossa luetellaan elintarvikkeen sisältämät ainesosat alenevassa järjestyksessä painon mukaan.

Terveyden kannalta kannattaa tarkkailla myös ravintoainemerkintöjä. Pakollisia merkintöjä ovat energian, rasvan, hiilihydraattien, proteiinien ja suolan määrä. Niiden lisäksi terveyden kannalta on hyvä tarkistaa erityisesti lisätyn sokerin ja suolan määrä, rasvan laatu sekä täysjyväviljan ja kuidun määrä.

X