Tiesitkö tätä sienistä? 5 erinomaista syytä syödä enemmän sieniä
Sienet ovat täynnä proteiineja, vitamiineja, kivenennäisaineita ja kuituja. Niillä näyttää myös olevan jopa syöpää ehkäiseviä ominaisuuksia. Listasimme 5 erinomaista syytä syödä sieniä.
Sienet ovat täynnä proteiineja, vitamiineja, kivenennäisaineita ja kuituja. Niillä näyttää myös olevan jopa syöpää ehkäiseviä ominaisuuksia. Listasimme 5 erinomaista syytä syödä sieniä.
1. Sienet ovat kevyttä ravintoa
Sienissä on vain vähän kaloreita, sillä yli 85 prosenttia niiden painosta on vettä. 100 grammassa sieniä kaloreita on keskimäärin 25. Rasvaa sienissä ei ole juuri lainkaan.
Sienten proteiinipitoisuus on noin 2–5 prosenttia, mikä vastaa maitoa ja hernettä. Sienissä on kahdeksan ihmiselle välttämätöntä aminohappoa, ja esimerkiksi herkkutatin aminohappokoostumus on yhtä hyvä kuin lihassa.
2. Ne pitävät kylläisenä pitkään
Vaikka sienet ovat kevyttä ravintoa, ne täyttävät vatsan nopeasti, koska niissä on runsaasti erilaisia kuituja. Esimerkiksi terveellistä betaglukaania on saman verran kuin kaurassa. Runsaskuituisuutensa ansiosta sienet myös pidättävät osan ruoan sisältämää rasvasta, joten sieniä syömällä voi siis tavallaan poistaa rasvan haittoja.
Gluteenia sienissä ei ole, joten sienet sopivat myös keliaakikoiden vatsoille. Jotkut voivat kuitenkin saada sienistä laktoosi-intorelanssin kaltaisia ruoansulatusvaivoja niiden sisältämään sienisokerin vuoksi.
3. Sienissä on vitamiineja
Sienissä on elimistölle tärkeitä A-, B- ja D-vitamiineja.
Keltaisen värinsä ansiosta kantarelli sisältää runsasti A-vitamiinin esiastetta. A-vitamiini suojaa tartuntataudeilta ja vahvistaa näkökykyä.
Iholle hyvää tekevää B-vitamiinia on runsaasti esimerkiksi herkkutateissa, rouskuissa, kantarelleissa ja korvasienissä.
Hyviä D-vitamiininlähteitä puolestaan ovat kantarelli, rouskut ja suppilovahverot. D-vitamiini on tärkeää luustolle, lihaksille ja vastustuskyvylle.
4. Sisältävät runsaasti kivennäisaineita
Yksi sienten tärkeä ominaisuus on niiden runsas kivennäisainepitoisuus. Kivennäisaineet ovat elimistön suoja-aineita. Haperoista saa runsaasti kaliumia, herkkutateista seleeniä ja herkkusienistä sinkkiä.
5. Sienet ehkäisevät sairauksia
Aasiassa ihmiset ovat tyypillisesti käyttäneet sieniä tai niistä valmistettua uutetta flunssalääkkeenä. Siitakesieni on tutkimuksissakin osoittanut antivirusaktiivisuutta, joka on ollut samaa luokkaa kuin influenssalääkkeillä.
Herkkutatista, siitakkeesta ja herkkusienestä on myös löydetty erilaisia tulehduksia ja syöpää estäviä aineita. Lisäksi siitakesieni, osterivinokas ja herkkutatti alentavat kohonnutta kolesterolia.
Lähteet: Arktiset aromit, Jussi Veijola 2007: Luonnonraaka-aineiden terveysvaikutuksia, Kehittyvä elintarvike
Lue myös:
10 asiaa, jotka vain sienestäjä ymmärtää elämästä
Nyhtökaura ja 4 muuta liikkujan parasta kasviproteiinia
Tiesitkö tätä mansikoista? Auttavat laihduttamisessa, valkaisevat hampaita…
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous