Ravinto

Treenipäivänä oikea ruokarytmi on tärkeä aamiaisesta lähtien – näin syöt itsesi energiseksi

Illan urheilusuoritus kannattaa ottaa huomioon jo päivän aterioissa. Oikeanlaiset eväät takaavat sen, että puhtia treeniin riittää vielä työpäivän jälkeenkin.

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
Istock

Esimerkiksi banaani on hyvä välipala ennen treeniä.

Illan urheilusuoritus kannattaa ottaa huomioon jo päivän aterioissa. Oikeanlaiset eväät takaavat sen, että puhtia treeniin riittää vielä työpäivän jälkeenkin.

Jos työpäivän jälkeen on tarkoitus lähteä urheilemaan, on jo aamusta asti hyvä kiinnittää huomiota siihen, että tulee syöneeksi oikein ja riittävästi. Silloin treeniinkin riittää puhtia. Jos energiat loppuvat jo päivän aikana heikon ruokailun takia, saattaa päätös urheilun väliin jättämisestä houkuttaa.

– Jos aikoo urheilla työpäivän jälkeen, lounaaksi kannattaa syödä muuta kuin kevyttä keittoa tai salaattia. Mitään varsinaista pastatankkausta ei tarvitse aloittaa, mutta lounas voi urheilupäivänä olla tuhdimpi, sanoo Ravitsemusklinikan ravitsemusasiantuntija ja elintarviketieteiden kandi Henna Rannikko.

Hän suositteleekin syömään treenipäivän lounaalla esimerkiksi pastaa, riisiä, perunaa tai leipää.

Kiinnitä huomiota välipalaan ja veden juontiin

Toimistotyöläisen ruokapäivä -kirjan kirjoittaneen Rannikon mukaan urheilupäivänä myös välipala voisi olla runsaampi kuin normipäivänä.

– Ennen treeniä syödyn ruoan pitäisi imeytyä helposti, joten välipalan ei kannata sisältää paljon rasvaa. Esimerkiksi pähkinöitä ja avokadoa ei kannata tankata, ei myöskään mitään kovin kuitupitoista.

Hyviä vaihtoehtoja ovat banaani tai pari kiiviä ja lisäksi jotakin proteiinin lähdettä kuten rahkaa tai rahkajogurttia. Tai pari leipää ja raejuustoa.

Välipala olisi hyvä syödä viimeistään puolisen tuntia ennen urheilua.

– Ja vettä pitää muistaa juoda pitkin päivää.

Rannikko muistuttaa, että ruokailuun ja nesteytykseen on syytä kiinnittää huomiota myös urheilun jälkeen.

– Jos treeneistä menee tunnin sisällä ruokapöytään, ei tarvitse syödä erityistä palautumisvälipalaa. Illallisen pitää kuitenkin olla monipuolinen, jotta palautuminen käynnistyy. Ravinnossa tulee olla riittävästi laadukkaita hiilihydraatin ja proteiinin lähteitä.

Mikä on pahinta, mitä voi ennen treeniä tehdä?

– No jos pizzan käy vetäisemässä, niin eiköhän treenit suju aika nihkeästi. Pizzassa on niin paljon rasvaa, että se ei ehdi sulaa.

X