Ravinto

Vaalea vai tumma paahto – maku on aivan eri, mutta moni hämmästyy, kumpi onkaan vatsalle hellempi

Tumma paahto syntyy pidemmällä kahvipapujen kuumentamisella. Toisin kuin usein luullaan, tumma paahto ei tee kahvista vahvempaa.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Istock

Tumma paahto kuumentaa papuja jopa 240 asteessa.

Tumma paahto syntyy pidemmällä kahvipapujen kuumentamisella. Toisin kuin usein luullaan, tumma paahto ei tee kahvista vahvempaa.

Tumma paahto vaikuttaa oleellisesti kahvin makuun, tämä tietävät kaikki vannoutuneet kahvin ystävät. Mutta mitä paahtamisessa oikeastaan tapahtuu?

Raaka kahvipapu on vihreä, kova ja sitkeä. Kun sitä paahdetaan, siitä tulee ruskea, hauras ja kuiva, sillä papu menettää kosteuttaan paahdon aikana. Samalla kahvin aromit heräävät ja tulevan esiin.

Kahvipavut paahdetaan yleisimmin metallisessa paahtomaljassa kuumassa ilmavirrassa.

– Jotta pavut ovat kokonaan paahtuneet, ne pitää paahtaa eli kuumentaa noin kahteensataan asteeseen. Tällä lämpötilalla syntyy vaalea paahto, kertoo Pauligin kahviasiantuntija Jori Korhonen.

– Mitä pidempään paahtamista jatketaan, sitä tummempaa paahdosta tulee. Tummapaahtoiset kahvit paahdetaan 220–240 lämpötilaan saakka.

Vaalea paahto on hapokkaampaa, tumma paahto makeampaa

Korhonen vertaa kahvin paahtamista pihvin kypsentämiseen:

– Mitä pidempään paistat, sitä tummempaa tulee.

Vaaleapaahtoista kahvia paahdetaan 6–10 minuuttia ja tummempipaahtoisia kahveja korkeintaan 15 minuuttia. Paahtoasteen erot syntyvät siis melko pienillä eroavaisuuksilla paahtoajassa.

Paahtoajasta ja -lämpötilasta riippuen kahvista tulee paahtoasteeltaan joko vaaleaa, keskipaahtoista, tummaa tai erittäin tummaa.

Vaaleapaahtoisuus ei tarkoita, että kahvi olisi laihempaa tai valjumpaa – päinvastoin: vaaleapaahtoinen kahvi on hapokkuutensa takia aromikasta ja vivahteikasta.

Keskipaahtoisessa kahvissa puolestaan lisääntyy makeus hapokkuuden vähetessä.

Tummapaahtoisimmat kahvit sisältävät karvaita, savuisia ja tuhkaisia aromeja. Tummaa paahtoa käytetäänkin yleensä italialais- ja ranskalaistyyppisissä maitokahveissa tasoittamassa maidon makeutta.

Tumma paahto kasvattaa suosiotaan

Suomalaiset ovat perinteisesti olleet vaalean paahdon suurkuluttajia. Kymmenisen vuotta sitten alkoi kuitenkin tummeta.

– Isossa kuvassa vaalea paahto on edelleen huomattavasti suositumpaa, mutta tumma kasvattaa osuuttaan koko ajan, Korhonen kertoo.

Kahvilassa voi seikkailla uusille paahtoasteille kertakupillisen verran, jotta tietää mitä uskaltaa ostaa pussillisen kotiinsa.

Mistä suunnanmuutos paahtoastetottumuksissa johtuu?

– Suomalaisista on tullut kahviasioissa kokeilunhaluisempia. Tumma paahto kiinnostaa ja houkuttaa, koska se on jotakin uutta, Korhonen arvelee.

– Ihmiset ovat ulkomailla matkustellessaan maistelleet tummempia kahveja ja alkaneet ajatella, että hei hitsi, tämähän on minun makuuni sopiva. Makumieltymykset kehittyvät.

Kahvilat ovat paikkoja, joissa suomalainen mielellään kokeilee uusia kahveja ja paahtoasteita.

– Varsinkin nyt kun hinnat ovat nousussa, kahviloissa on hyvä kokeilla uutuuksia ilman että täytyy panostaa koko kahvipaketilliseen, vaikka kotona pysyisikin siinä tutussa ja turvallisessa vaaleassa paahdossa.

Vaaleapaahtoisen kahvin runsashappoisuus voi ärsyttää vatsaa

Äkkiseltään ajattelisi, että tumma paahto korventaisi vatsassa vaaleapaahtoista kahvia enemmän.

Kahvin vatsaa mahdollisesti ärsyttävä vaikutus on kuitenkin päin vastoin todennäköisempää vaaleaa paahtoa juotaessa.

Tämä siksi, että vatsaärsytys johtuu kahvin sisältämistä hapoista. Paahtaminen laskee kahvin hapokkuutta hajottamalla happoja – mitä enemmän paahdetaan, sitä enemmän happoja hajoaa.

Mitä tummapaahtoisempi kahvi, yleensä se on sen vatsaystävällisempää. Kahvin happoihin reagoiminen on kuitenkin yksilöllistä: jotkut eivät reagoi mihinkään paahtoon ja toisilla vatsa voi ärtyä kahvista kuin kahvista.

– Jos tuntee saavansa vatsaoireita vaaleapaahtoisesta kahvista, kannattaa kokeilla tummaa paahtoa ja katsoa, miten sen kanssa käy, Korhonen vinkkaa.

Myös määrillä ja kahvin kofeiinipitoisuudella on väliä. Kofeiini lisää mahahapon eritystä, joten etenkin runsas kahvin juominen voi pahentaa muista syistä johtuvia mahan ärsytysoireita.

Lähteet: Paulig, Kahvi- ja paahtimoyhdistys, Terveyskirjasto

X