
Vatsavaivat ja turvotus kuriin – paranna ruoansulatusta ayurvedan keinoin
Ayurvedan mukaan ruoansulatuksen toimintaan kannattaa kiinnittää huomioita, koska toimimaton vatsa vaikuttaa suuresti hyvinvointiin. Listasimme seitsemän ayurvedan ohjetta, joilla turvotukselta ja muilta vatsavaivoilta voi välttyä.
Ayurvedan mukaan lämpimät ruoat, kuten keitot, tekevät ruoansulatukselle hyvää.
Ayurvedan mukaan ruoansulatuksen toimintaan kannattaa kiinnittää huomioita, koska toimimaton vatsa vaikuttaa suuresti hyvinvointiin. Listasimme seitsemän ayurvedan ohjetta, joilla turvotukselta ja muilta vatsavaivoilta voi välttyä.
Ayurveda eli ikiaikainen intialainen luontaislääketiede pyrkii siihen, että ihminen olisi terve ja elinvoimainen. Sen mukaan ruoansulatuksella on terveyden kannalta keskeinen rooli. Ruoansulatuksesta voi myös päätellä, kuinka hyvin ihminen voi. Esimerkiksi jatkuva turvotus ja erilaiset vatsavaivat kertovat siitä, että jotain pitäisi omissa elämäntavoissa muuttaa.
Ayurvedan mukaan sen oppeja noudattamalla on mahdollista saada ruoansulatus toimimaan ja vatsavaivat katoamaan. Ayurvedassa ei keskitytä vain siihen, mitä ihmisen tulisi syödä, vaan myös siihen, milloin ja kuinka kannattaa syödä.
Jos haluat kokeilla, auttaisiko ayurveda vatsavaivoihisi, ota nämä seitsemän vinkkiä käyttöön.
1. Pidä ruoansulatuksen ”tuli” käynnissä
Ruoansulatuksen tuli, agni, on ayurvedan mukaan tärkeää pitää jatkuvasti käynnissä, jotta ruoan on mahdollista palaa. Tällöin ruoansulatus ei myöskään pääse hidastumaan eikä omasta olosta tule raskas.
Liiku, älä syö liian suuria aterioita ja valitse kasvisvoittoista ruokaa, jotta ruoansulatuksesi ei jumahda. Myös inkivääriteen ja lämpimän veden juominen pitkin päivää voivat auttaa.
2. Syö säännöllisesti
Säännöllisen ruokarytmin noudattaminen auttaa pitämään ruoansulatuksen käynnissä. Koska ihmisen ruoansulatus on aktiivisimmillaan keskipäivällä ja hidastuu yötä kohti, syö päivän suurin ateria lounasaikaan ja vältä raskasta ruokaa illalla.
3. Pureskele kunnolla ja syö rauhassa
Ruoan hotkiminen rauhattomassa ympäristössä ei tee hyvää ruoansulatukselle ja voi johtaa turvotukseen ja ilmavaivoihin. Varaa syömiselle aikaa ja pureskele jokaista suupalaa noin 30 kertaa. Kun ruokailuhetki on rauhallinen, siitä tulee myös nautinnollisempi.
4. Pidä aterioiden välissä taukoa
Syö vähintään aamupala, lounas ja päivällinen ja pidä ruokailujen välissä 3–4 tuntia taukoa. Vältä aterioiden välissä syömästä mitään, jotta ruoalla on aikaa sulaa ennen seuraavaa ateriaa.
5. Käytä anteliaasti mausteita ja yrttejä
Ayurvedan mukaan jokaisella aterialla pitäisi olla kaikkia makuja: makeaa, hapanta, suolaista, väkevää, katkeraa ja pistävää. Muista myös mausteet ja yrtit, jotka stimuloivat ruoansulatusta. Esimerkiksi inkivääri, valkosipuli, kurkuma, kaneli, kumina, fenkolinsiemenet ja cayennepippuri antavat agnille kipinää.
6. Suosi lämmintä ja keitettyä ruokaa
Ayurveda näkee ruoansulatuksen olevan kuin tuli, joka pitää pitää hengissä. Kuten oikea tuli, myös ruoansulatuksen tuli sammuu kylmästä nesteestä. Ayurveda suosiikin lämmintä ja keitettyä ruokaa kylmien ja raakojen ruokien sijaan, sillä vatsan on helpompi sulattaa sitä.
7. Kokeile tiettyjä ruoka-aineita
Tietyt ruoka-aineet auttavat auyrvedan mukaan ruoansulatusta. Kokeile muun muassa:
- Chia- ja pellavansiemeniä, joissa on paljon vatsalle hyvää tekeviä kuituja ja rasvahappoja.
- Vihreitä lehtivihanneksia, jotka tukevat suoliston toimintaa.
- Luumuja, joissa on paljon kuituja ja jotka edistävät suolen toimintaa.
- Hapatettuja ruokia, kuten jogurttia, hapankaalia ja kimchia, jotka tukevat suolistomikrobiston toimintaa.
- Fenkolinsiementen pureskelua ruoan jälkeen. Niiden uskotaan antavat ruoansulatukselle lisävauhtia.
Lähteet: Lifespa, Mindbodygreen, Yogajournal
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous