Kirsi Salo: ”Kerään villiyrtit takapihalta ruokapöytään”
Ravinto

Voikukanlehtiä ja nokkosta syövä Kirsi Salo: ”Villiyrtit ovat ilmainen tapa nostaa ruoan ravintoarvoa”

Voikukka, piharatamo, nokkonen, poimulehti, vuohenputki ja maitohorsma. Hyvinvointivalmentaja Kirsi Salo kertoo, miten pihan ilmaiset villiyrtit kannattaa hyödyntää.
Teksti: Eveliina Lauhio Kuvat: Paula Kukkonen/Otavamedia

Joka aamu hyvinvointivalmentaja Kirsi Salo kävelee takapihalleen ja poimii kukkapenkistään aamiaisen kyytipojaksi vihreää.

Aamusmoothie sisältää mustikan, hampun ja banaanin lisäksi vaihtelevasti erilaisia villiyrttejä: esimerkiksi voikukanlehtiä, nokkosta ja kuusenkerkkiä. Kirsi on käyttänyt villiyrttejä ruokavaliossaan pari vuotta ja tuntee itsensä päivä päivältä virkeämmäksi.

– Villiyrttien päivittäinen käyttäminen on yksi helpoimmista tavoista nostaa ruuan ravintoarvo toiselle tasolle. Lisäksi villiyrttien käyttäminen on helppoa – ja ilmaista, Kirsi sanoo.

Piharatamoa salaattiin, voikukkaa wrappeihin

Kirsi käyttää villiyrttejä niin salaateissa kuin leivänpäällisinäkin. Piharatamo toimii salaatin seassa, ja keto-orvokilla voi koristella raakakakun. Lapsille maistuvat voikukanlehdet wrappien sisällä ja kuivattu nokkonen pastakastikkeen joukossa.

– Pidän villiyrttien mausta niin paljon, että saatan napsia niitä pihalta suuhuni ihan pelkästäänkin.

Kirsi muistuttaa, että villiyrtit kannattaa kerätä mahdollisimman puhtailta paikoilta ja pestä hyvin ennen käyttöä. On myös erittäin tärkeää tietää, mitä poimii lautasellensa. Luonnossa kasvaa sekä terveellisiä raaka-aineita että hyvin myrkyllisiä kasveja. Villiyrttien käyttö kannattaa aloittaa vaikka nokkosesta ja voikukasta, jotka ovat helposti tunnistettavissa.

Luonto antaa vinkkejä

Kirsillä on yksi kukkapenkki varattu pelkästään ”rikkakasveille”. Siinä hän antaa rehottaa juuri sitä, mitä luonto haluaa.

– Nautin yhteydestäni luontoon. Uskon, että luonto antaa minulle vinkkejä siitä, mitä minun tulee kehoani ravita. Jos pihalleni alkaa tunkea uutta syötäväksi kelpaavaa rikkakasvia, ajattelen, että minulla on varmaan puutos kyseisistä ravintoaineista.

– Olen kiireinen yksityisyrittäjä ja kahden lapsen äiti. Minulla ei ole aikaa harrastaa usein metsässä hortoilua. Siksi syön sitä, mitä pihallani kasvaa.

Lue lisää:

Voikukka, kallioimarre, pihasaunio ja muut villiyrtit – ilmaista ruokaa luonnosta

Suuri yrttien kasvatusopas

X