Ravinto

Ylsikö oma inhokkisi listalle? Näitä ruokia suomalaiset inhoavat – ”Maistuu likaiselle tiskirätille”

Ruoissa toisen herkku on toisen inhokki. Mutta miksi? Tee myös mielenkiintoinen makutesti!

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Ruoissa toisen herkku on toisen inhokki. Mutta miksi? Tee myös mielenkiintoinen makutesti!

Lähipiiristäsi löytyy todennäköisesti ihminen, joka rakastaa oliiveja ja ihminen, joka noukkii ne pois salaatistaan. Jokainen nimittäin maistaa ruoan hieman eri lailla.

Syy siihen, miksi ihmisen makumieltymykset eroavat, on moniulotteinen. Niin perimä, tottumukset, kulttuuri kuin tunteetkin vaikuttavat suhtautumiseemme eri makuja kohtaan.

Ruoka voi maistua inhottavalta myös sen ulkonäön tai rakenteen vuoksi tai siksi, että ihminen on sille allerginen. Allergia voi johtaa aversioon, mikä tarkoittaa sitä, että allergiaa aiheuttava ruoka myös maistuu ja haisee vastenmieliseltä. Näin tapahtuu usein esimerkiksi kala-allergiassa.

Ihmisten makumieltymyksissä on kuitenkin myös paljon yhteistä. Evoluution myötä olemme esimerkiksi oppineet pitämään makeasta, sillä makea ruoka sisältää usein paljon energiaa. Kitkerää makua sen sijaan vieroksutaan, sillä se on viestinyt ruoan myrkyllisyydestä. Tämän uskotaan olevan syynä siihen, miksi osa ihmisistä ei pidä kaaleista: he maistavat kaalin kitkerämmän makuisena kuin muut.

Kysyimme Anna.fi:n lukijoilta, mitä ruokia he eivät voi sietää ja miksi. Ruokia inhottiin maun ja hajun, ulkonäön ja koostumuksen sekä ikävien muistojen vuoksi.

1. Ruokia, joita inhotaan yksinkertaisesti maun ja hajun vuoksi:

”Sinihomejuusto. Se maistuu pahalta ja aiheuttaa homeelta maistuvia  röyhtäyksiä.” Leena, 65, Helsinki.

”Korianteri. Maistuu likaiselle tiskirätille.” Anne, 37, Vaasa.

”Oliivit. Maku ei istu suuhuni, vaikka olen yrittänyt monet kerrat.” Tarja, 54, Tampere.

”Lanttulaatikko, koska sen haju on kamala” Ann, 50, Seinäjoki.

”Banaani. Se alkaa heti oksettaa!” Maija, 24, Vantaa.

”Sellerikeitto. Tympeä maku nousee suuhun vielä monen päivän jälkeen syömisestä.” Matti, Helsinki.

”Suklaa-mannapuuro. En pidä mistään kaakaojauhetta sisältävästä ja mannapuuron ja kaakaon yhdistelmä on niistä kaikista kauhein.” Janika, 40, Pieksämäki.

”Lipeäkala. Haiseekin hirveälle.” Eeva, 59, Ulvila.

”Kesäkeitto. Mauttomat vihannekset maitovellissä, evvk!!” Jani, Naantali.

”Avokado ja varsiselleri kaikissa muodoissa. Kaikki avokadossa maistuu härskille ja selleri ällölle. Sen(kään) maussa ei ole siis mitään järkeä.” Sanna, Vantaa.

2. Ruoat, joiden ulkonäkö ja koostumus tekevät niistä epämiellyttäviä:

”Sienet. Limaisia ja naljuvia.” Hanna, 39, Masku.

”Veriletut ja kaikki veriruoat. Ne vaan kuulostavat, näyttävät ja haisevat etovilta. Ja kyllä, olen maistanut, kun pakko oli, mutta enää en suuhuni laita!” Minna, 51, Turku.

”Lipeäkala. Näyttää ja haisee pahalta.” Liisa, 67, Pieksämäki . 

”Kaalikeitto. Haju ja koostumus: ihan kamalaa.” Tuire, 53, Espoo.

3. Ruoat, joihin liittyy ikäviä tunteita tai traumoja:

”Läskisoosi. Ne lapsuuden traumat…. Läski  on ällöttävää purkkaa.” Päivi, 45, Pori.

”Silakkalaatikko. Sain sen armeijassa muutaman kerran jääkylmänä, ja se riitti.” Jussi, Tampere.

”Purkkitonnikala. Sitä on tullut syötyä liikaa, oksettaa ajatuskin.” Anna, 25, Jyväskylä.

”Parsakaali. Sen piti olla hyväksi syöpäpotilaalle ja söimme sitä paljon, kun mieheni sairasti syöpää. En pidä mausta, eikä muisto niiltä ajoilta ole mukava.” Marja-Leena, 74, Lohja.

”Silakkalaatikko. Sitä oli pakko syödä koulussa. Opin ainoastaan inhoamaan silakkaa.” Kari, Harjavalta.

”Hernekeitto ja maksalaatikko. Perustavaa laatua oleva vastenmielisyys lapsuudesta asti.”Hanna, 43, Tampere.

Inhokkiruokia on mahdollista oppia sietämään

Vaikka et tällä hetkellä sietäisi oliiveja lainkaan, voit alkaa myöhemmin pitää niistä. Kun ruokaa sinnikkäästi maistaa ja sille altistuu, se ei välttämättä enää maistukaan yhtä pahalta kuin ennen.

Prosessin vaikein asia voi olla pelkonsa ylittäminen. Uskallatko kokeilla?

Lähteet: Anna.fi:n ruokakysely, Maija Haavisto: Erityinen – tietoa erityisruokavalioista (Nordbooks), StylecasterThe Kitchn

Lue myös:

Heikentyneen makuaistin syynä sinkin puute? Nämä oireet kertovat elimistösi tarvitsevan sinkkiä

Nämä makeutusaineet sopivat laihduttajalle – 5 vaihtoehtoa sokerille

Vuoden 2016 parhaat glögit – halpa alkoholiton glögi nousi makuyllättäjäksi

X