Hyvinvointi

Ravitsemusterapeutti ratkoo ruokapulmat

Teksti:
Anna.fi

Ruoka olkoon lääkkeemme, totesi lääketieteen isä Hippokrates jo antiikin aikaan. Lue miten 4 ravitsemusterapeuttia auttaa asiakkaitaan hoitamaan terveyttään.

Ravitsemusterapeutti ratkoo ruokapulmat

Ravitsemusterapeutin palveluja on saatavilla sekä julkisen että yksityisen puolen terveysasemilla, sairaaloissa ja kuntoutuslaitoksissa. Ravitsemushoito auttaa sekä sairauksien hoidossa että ennaltaehkäisyssä. Hoidon perustana on ravitsemustiede, joten hoitokäytäntö ei vaihtele ravitsemusterapeutin mukaan.

Sairaalassa ravitsemusterapeutti työskentelee esimerkiksi monenlaisten leikkaus- ja munuaispotilaiden kanssa. Allergiset, keliaakikot, erilaisista mahavaivoista kärsivät, syöpäpotilaat, sydänpotilaat, syömishäiriöistä kärsivät ja ylipainoiset, kaikki hyötyvät ravitsemusohjauksesta. Useimpien ravitsemushoitoa tarvitsevien pulmat liittyvät ylipainoon, joka aiheuttaa ongelmia verensokerin, verenpaineen, kolesterolin ja rasva-arvojen kanssa sekä nivelvaivoja.

Yksityisellä lääkäriasemalla ravitsemusterapeutin vastaanotolle voi mennä vaikkapa vain tarkistamaan, onko oma ruokavalio terveellinen. Myös urheilija voi hakea tukea valmentautumiseensa.

Kustannuksia säästyy ja elämänlaatu paranee

ruokakori

Ravitsemushoidon avulla on mahdollista vähentää sairauksien hoitokustannuksia. Kun lihominen saadaan pysähtymään ajoissa, vältytään sen aiheuttamilta sairauksilta, kuten tyypin 2 diabetekselta. Kohonnutta verenpainetta ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä on hoidettu onnistuneesti antamalla ravitsemusohjausta. Usein ravitsemusohjaus on ollut tehokkaana osana monipuolisempaa elämämäntapaohjausta, johon liittyy esimerkiksi liikunnan lisääminen.

Julkisessa terveydenhuollossamme on kovin vähän ravitsemusterapeutteja, 118 koko maassa. Lähes puolet suomalaisista asuu kunnissa, joissa ravitsemusterapeutin palveluita ei ole lainkaan saatavilla. Diabeteksen hoidon ja ehkäisyn kehittämisohjelmassa suositellaan, että perusterveydenhuollossa olisi vähintään yksi ravitsemusterapeutti 30 000 asukasta kohti eli noin neljä kertaa nykyinen määrä.
Kustannustehokkuutta voi mitata, mutta onnistuneen ravitsemushoidon vaikutuksia ihmisten elämänlaatuun on vaikeampi selvittää. Esimerkiksi vanhusten elämänlaatu paranee huomattavasti ja toimintakyky säilyy pitempään, kun ravitsemusasiantuntijan ohjeilla pidetään huolta, että ruoka on riittävää ja monipuolista. Allergisten pikkulasten vanhemmat olisivat pulassa, jos eivät saisi asiantuntevaa apua lapsensa rajoitetun ruokavalion toteuttamiseen.

 

Kotilääkärin uusi palvelu netissä

Huhtikuun alusta lähtien ravitsemusterapeutit Maare Kauppinen (Ravitsemusterapia Mustikka), Hanna Partanen (Nutrifilia), Katja Sassi-Pyykkö (Vitamiinat) ja Päivi Sertti (Ravitsemusasiantuntijapalvelut) ovat valmiina antamaan ravinto-ohjausta Kotilääkärin lukijoille, jotka saavat aloituspaketista alennusta. Ohjaus tapahtuu Mealtracker-palvelun kautta www.mealtracker.fi ja palveluun kirjaudutaan Kotilääkärin nettisivulta www.kotilääkäri.fi.

Teksti: Soili Soisalo
Kuvat: Kari Hautala ja Pekka Holmström

X