Hyvinvointi

Rentoudu kesällä, vaikka et olisi lomalla

Teksti: Anna.fi

Heinä-elokuun lomakauden lähestyessä saattaa lievä ahdistus hiipiä mieleen, ellei itsellä ole lainkaan kesälomaa. Lomapäiviä ei välttämättä ole käytettävissä, jos olet aloittanut uudessa työpaikassa, teet kesätöitä opiskelujen ohessa, olet jo pitänyt lomasi keväällä tai taloudellinen tilanteesi ei anna periksi lomailla tänä kesänä.

Kesäloma aurinko

Lomalla taikka työssä, välillä on rentouduttava. Jatkuvalla stressillä voi olla jopa vakavia fyysisiä seurauksia. Miten rentoutua, kun aikaa tuntu olevan liian vähän edes kunnolla nukkumiseen?

1. Ulkoista siivous tai ota kaveri avuksi

Palkkaa siivooja tekemään kunnon kesäsiivous. Miksi käyttäisit vähäiset vapaa-aikasi mopinvarressa itkemiseen, kun voit antaa tehtävän jollekin muulle. On vihoviimeinen virhe vaatia itseltään, että kodin pitäisi olla tiptop, jos aika ei yksinkertaisesti anna periksi.

Ellet halua palkat siivoojaa, tee vaihtokauppa ystävän kanssa: jos sinä tulet meille siivoamaan niin minä tulen teille siivoamaan. Muuten vastenmielinen puuha saattaa yllättäen tuntua ihan mukavalta ja siivouksen lomassa voi juoruta perheen kuulumiset. Perheen miehet pysyvät varmasti poissa päivän välttääkseen ikkunanpesuun joutumisen.

2. Pidä viikonloput kalenterissa vapaina

Jos viikonloput ovat kesäsi ainoat vapaahetket, älä buukkaa niitä täpötäyteen ohjelmaa. Muuten voit alkaa jo alkuviikosta stressata lukuisia kalenterista löytyviä menoja. Muista, että kyse on sinun vapaa-ajastasi ja sinä voit valita, mihin kesäjuhliin osallistut ja mihin et. On parempi levätä kotona kuin mennä väen vängällä mukaan juhliin voimaan pahoin.

3. Laita asiat tärkeysjärjestykseen

Mieti, mitkä asiat ovat sinulle oikeasti tärkeitä. Jos pidät terassilla istumisesta työpäivän jälkeen, älä sovi puoli kuudeksi jumppatuntitreffejä ystävättären kanssa. Jos haluat istua omalla takapihallasi illalla nauttimassa ilta-auringosta ja lasillisesta viiniä, älä missään tapauksessa sano kyllä kaikkiin tarjoutuviin iltamenoihin.

Jos haluat viettää aikaa rakkaan harrastuksen parissa, huolehdi silti, että sille jää kalenterista riittävästi aikaa. Harrastuksestakaan ei saisi tulla pelkkää suorittamista. Kukaan ei voi tehdä näitä päätöksiä puolestasi, vaan sinun täytyy itse tietää, mitä haluat tehdä.

4. Huolehdi nukkumaanmenoajoista

Vanha juttu, mutta väsyneenä kaikki tuntuu raskaammalta. Suomessa saadaan nauttia kauniista yöttömästä kesäyöstä, mutta työssäkäyvän on huolehdittava riittävästä unensaannista. Hanki makuuhuoneeseen kunnon pimennysverhot, jos valkoiset kesäyöt pitävät sinua hereillä. Nauti vaikkapa kupillinen rauhoittavaa yrttiteetä ennen nukkumaanmenoa ja käy ajoissa pitkäksesi. Vältä alkoholia, jos sen nauttiminen pitää sinut hereillä myöhään.

5. Vietä aikaa hyvien ystävien kanssa

Vietä vapaa-aikasi vain sellaisessa seurassa, jossa todella viihdyt. Älä lähde mukaan työpaikan kesäjuhliin (ellei ole aivan pakko), jos sinusta tuntuu, että tilaisuus vie kaikki mehut. Panosta niihin ystävyyssuhteisiin, joista todella koet saavasi jotain positiivista ja joissa itse voit olla hyvä ystävä toiselle. Vaikka verkostoitumisesta puhutaan paljon, on jokaisen hyvä miettiä, millä hinnalla sitä tekee. Miksi viettäisit vähäiset vapaahetkesi seurassa, jossa et lainkaan viihdy?

6. Hyväksy vähäinen aika

Kun hyväksyt, ettei vapaa-aikaa ole tänä kesänä kovin paljon, voit nauttia huomattavasti rennommin siitä, mitä sinulla on. Mieti, haluatko käyttää vapaa-aikasi sen vähyydestä valittamiseen vai kesästä nauttimiseen. Sen sijaan, että mietit milloin sinulla on töitä, mieti milloin olet vapaalla. Jos työssä kuluvat kaikki viikonloputkin, saattaa edessä olla todellinen miettimisen paikka: ehkä kyse ei olekaan vain loman puutteesta vaan aivan liikaa kuormittavasta työstä.

7. Nauti erilaisista kesäpuuhista

Pohdi, mitkä kesäiset asiat ovat saaneet sinut onnelliseksi. Toisinaan unohdamme kokonaan iloa tuoneet asiat ja keskitymme vain pohtimaan murhetta tuoneita tapahtumia. Lähde poimimaan mansikoita, herää aamuaurinkoon ja retkeile rannalle, käy kesäteatterissa. Poimi niittykukkia, tee makea hedelmäjuoma ja nauti se auringonpaisteessa. Leikkaa nurmikko ja kävele paljain varpain vihreällä nurmimatolla. Pelaa krokettia, petankkia ja mölkkyä, lennätä leijaa. Muistele, millaisia lapsuuden kesäsi olivat ja mistä nautit. Monet lapsena koetuista asioista tuovat aikuisenakin iloa.

8. Virkistä aivojasi uudella harrastuksella

Kokeile uutta harrastusta, jos tuntuu siltä, että kaipaat kesääsi jotain aivan uutta ja voimia riittää puuhaamiseen. Lähde viikonlopuksi patikoimaan tai osallistu vaikkapa ratsastusvaellukselle. Pienikokoiset ja varmajalkaiset islanninhevoset ovat turvallisia ratsuja aivan aloittelijoille. Niitä käytetään hyvän luonteensa vuoksi myös terapiaratsuina ja ne tuovat lohtua ja turvaa yksinäiselle.

9. Ota luontaistuotteet avuksi

Kokeile stressiä poistavia luontaistuotteita. Tietyt yrtit rauhoittavat ja ne saattavat myös auttaa unen saannissa. Stressiin ja väsymykseen voit myös kokeilla aromaterapiaa. Valitse piristäviä tai rauhoittavia tuoksuja sen mukaan, mitä milloinkin tarvitset rentoutuaksesi.

10. Tee rentoutusharjoituksia

Rentoutumista voi myös treenata erilaisilla rentoutusharjoituksilla. Kaiken puuhastelun keskellä on hyvä toisinaan pysähtyä ja käydä pitkäkseen hetkeksi. Työpaikalla rentoutuminen voi tapahtua omassa työtuolissakin silmät suljettuina. Rentoutunut tunne tulee kiireiseenkin kesään, kun annat sille mahdollisuuden.

Teksti: Anne

X