Hyvinvointi

Rentoutuminen – Neljä vinkkiä

Teksti: Anna.fi

Rentoutumista voi harjoitella kotonakin. Jännitys-rentoutusmenetelmän avulla käydään läpi koko keho, jokainen lihasryhmä ja jännitetään kutakin lihasta 2–6 sekuntia ja sitten hellitetään. Rentoutusharjoitus kestää 15-25 minuuttia. Tärkeää on tutustua omaan kehoonsa ja tunnistaa erityisesti kipeät ja jännittyneet paikkansa.

Rentoutuminen

Kun olet opetellut rentouttamaan itsesi perusteellisella jännitys-rentoutusmenetelmällä, voit kokeilla lyhytrentoutusta. Siinä kehon osat rentoutetaan ilman jännitysvaiheita 5–7 minuutissa.

Tavoitteena on oppia rentoutumaan vieläkin pikaisemmin ja helpommin (1–2 min), useita kertoja päivässä.  Aluksi kannattaa suunnitella rentouttamistilanteet niin, että ympärillä on rauhallista.

Kaiken pitäisi sujua mahdollisimman vaivattomasti. Myöhemmin voit kokeilla pikarentoutusta esimerkiksi silloin, kun olet kiihtynyt jonkin työtilanteen takia.

1. Hengitä

Ota mukava asento. Hengitä syvään sisäänpäin (palleahengitys) ja päästä ilma hitaasti ulos. Toista tämä tarvittaessa kolme kertaa, ei enempää, ettet vahingossa hyperventiloi.

2. Älä jännitä

Sano itsellesi ”rentoudu” hiljaa mielessäsi uloshengityksen tahdissa.

3. Havainnoi

Käy läpi kehoasi, kuulostele ja havainnoi mahdollisia jännityksiä. Keskitä ajatuksesi jännitysalueille ja rentoudu niin hyvin kuin voit.

4. Rentoudu

Säilytä rentoutunut olotila 30–60 sekuntia.

Asiantuntijana fysioterapeutti Jutta Alen, Kuntoutus Orton.

Teksti: Sanna Wirtavuori
Kuvat: iStock

X