Hyvinvointi

Retkiluistelu – vauhdin huumaa luonnonjäällä

Teksti: Anna.fi

Kiito jään pinnalla tarjoaa jännitysmomentteja ja luonnonkauniita maisemia.

Retkiluistelu on vauhdikas ja mukava talviurheilulaji. Suomen Ladun järjestösihteeri ja retkiluistelun lajivastaava Matti Hirvonen puhuu rennosta ja turvallisesta liikuntakokemuksesta, johon yhdistyy luonnon kauneus.

”Sitä näkee tutut rannat hieman eri näkökulmasta, ja luontoon voi tutustua ihan uudella tavalla. Laji on hyvin herkkävireistä, sillä siinä ollaan täydellisesti säiden armoilla.”

Retkiluistelussa kysymys on vauhdikkaasta liikunnasta. Mononpohjissa komeilee tukevat, pitkäteräiset retkiluistimet, joilla ripeä liikuntaelämys on taattu.

”Hyvissä olosuhteissa, myötätuulessa ja sileällä jäällä, aloittelija voi päästä hyvinkin kovaa, helposti kymmeniäkin kilometrejä tunnissa. Ja pienellä energiamäärällä”, Hirvonen lupailee.

Katse horisonttiin ja menoksi

Aloittelijoille mahdollisuus retkiluistelun aloittamiseen tarjoutuu Suomen Retkiluistelijat ry:n retkiluistelukurssilla. Aktiivisille harrastajillekaan tarjonnan pulaa ei ole, sillä kauden aikaan, loka – marraskuun vaihteesta vapun tienoille, retkillä voi täyttää kalenterinsa lähes jokaisena viikonloppuna. Retkiä tehdään lähinnä pääkaupunkiseudulla ja muualla Etelä-Suomen alueella, mutta myös paikoittain sisämaassa.

Suomen Retkiluistelijoiden retket ovat tarkoitettu lähinnä jäsenille, sillä näin järjestö pystyy takaamaan turvallisuuden. Tähän seuraan liittyminen ei kuitenkaan käy kukkarolle samoin kuin jäsenyys golf-klubilla tai kultainen aerobickortti. Vuosimaksu on 25 euroa ja hinnalla saa osallistua ohjatuille retkille. Lisäksi uusille tulokkaille järjestetään 15 euron kursseja ja info-iltoja, joissa johdatetaan lajin teoriaan.

Saunalahti – Masala – Espoon joet. Retket kiertävät yleensä 20 – 40 kilometriä kaunista rantaviivaa. Matkan määrä on Hirvosen mukaan paljolti kiinni sääolosuhteista.

”Pyrimme luistelemaan ainakin 5 kilometriä, mutta hyvällä säällä aloittelijalle 20 – 30 kilometriäkään ei ole matka eikä mikään”, Hirvonen kertoo.

Entä joutuuko huonokuntoinen nöyryyttävästi pinnistelemään joukon hännillä?
”Tämä ei ole missään nimessä kilpailulaji. Puhumme kuitenkin kokoajan retkeilystä. Pikaluistelu on sitten asia erikseen.”

Varusteet turvatakuuna

”Pääsylippuna” retkiluistelukurssille on oikeanlaiset varusteet. Lajin terminologiasta tuttu plutaaminen ei välttämättä ole arkipäivää, mutta märkä kohtalo ei saa koitua varomattoman yllätykseksi.

Retkiluistelun perusvarusteina ovat monoihin kiinnitettävät retkiluistimet sekä repullinen turvatamineita. Varastosta löytyvät hiihtomonot käyvät terille kumppaniksi, mikäli popot ovat kutakuinkin nykyaikaista mallia. Asian ajaa muun muassa erilaiset telemark-monot ja maastohiihdon SNS kengät.

Menojalkaa ei kannata hillitä varusteiden puuttumisen tai laihan budjetin vuoksi. Varusteita voi usein vuokrata retken yhteydessä. Esimerkiksi Suomen Ladun Ulkoilukeskuksesta retkiluistimet monoineen saa kympillä. Katsaus retkiluistimia myyvien yritysten hinnastoon osoittaa, että koko varustekokonaisuudesta saa pulittaa pari sataa euroa.

Miltä näyttää retkivalmis luistelija? Hän seisoo tuulenpitävässä takissa ja housuissa, yllään polvi- ja kyynärsuojat. Päällä on villasukat, pipo, hanskat ja muut maalaisjärkeen käyvät lämmikkeet; selkärepussa heittoköysi, vaihtovaatteet, lisävarusteet ja muovipussit kastuneiden monojen vuoraamiseen, kuuma kaakao ja eväsleivät. Mukana on myös jäänaskali ja jääpiikki ja lisävarusteina pilli, istuinalusta, aurinkolasit, puukko ja tulitikut, kartta sekä kompassi. Kaikki varusteet ovat vesitiiviisti pakattuna, sillä innokas retkeilijä on varautunut kylmän kylvyn varalle. Yli 40-litranen reppu on kiinnitetty tukevasti lannevyöllä ja pysyvyys varmistettu vielä haararemmillä. Pulahduksen yllättäessä reppu auttaa pitämään isäntänsä pinnalla.

Liikuttava elämys

Retkiluistelu liikuttaa Matti Hirvosen mukaan kymmeniä tuhansia Suomalaisia.
”Tämä on nouseva laji. Harrastajamäärä on tuplaantunut kolmen neljän vuoden aikana ja kiinnostuneita tulee kokoajan lisää.”

Entä tällaisena talvena? Voiko retkiluistelua markkinoida turvallisena, vaikka iltauutiset varoittelevat koko Suomen kärsivät heikoista jäistä?

”Kyllä retkiä on pystytty järjestämään normaaliin tapaan. Järvillä on itse asiassa ollut loistavat kelit retkiluistella. Alkutalvesta oli tarpeeksi kovat pakkaset, jotta järvet jäätyivät ja vähälumisuus teki jäästä puhtaan”, Hirvonen kertoo.

Teksti: Heidi Niva / A4 Media Oy (17.2.2005)
Kuva: A4 Media Oy

Uusi tulokaskurssi 1.3. klo 18 – 21, Töölönlahden Ulkoilukeskus, 15 €. Ilmoittautumiset Matti Hirvonen, tel. 09 4159 11 26.
Info-illat 12.2. ja 12.3. klo 12 – 15, Oittaan Ulkoilukeskus. Ilmoittautumiset oittaa@suomenlatu.fi.

Lisätietoja:

Suomen Latu

Suomen Retkiluistelijat ry

Retkiluisteluvarusteita myy mm. Bear & Water Oy

X