Hyvinvointi

Rintasyöpä – Kysymyksiä ja vastauksia

Teksti: Anna.fi

Mistä tietää, onko patti rinnassa kasvain vai jokin normaali muhkura? Asiantuntija syöpätautien ja sädehoidon dosentti, osastonylilääkäri Johanna Mattson HYKS Syöpätautien klinikalta vastaa rintasyöpää koskeviin kysymyksiin.

Rintasyöpä

1. Rinnastani löytyy möykky. Mistä tiedän, onko kyseessä kasvain vai jokin normaali muhkura?

Omiin rintoihin tutustuminen on elämän pituinen juttu. On tärkeää tunnustella rintoja säännöllisesti ja kaikessa rauhassa juuri siksi, että samalla oppii tuntemaan niiden ”maantieteen”, normaalit muhkurat ja montut rintarauhasessa. Lääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua, jos jompaankumpaan rintaan ilmestyy yksittäinen kyhmy, jota ei löydy toisesta rinnasta samasta kohdasta. Kun kyhmyä tunnustelee, se vaikuttaa jollakin tavalla erilaiselta kuin muu kudos. Yleensä kasvain tuntuu käteen kovalta. Rintasyöpä voi esiintyä myös monipesäkkeisenä tai samanaikaisesti molemmissa rinnoissa, mutta ensimmäisenä oireena sellainen on hyvin harvinaista.

2. Minusta tuntuu, että rintani muuttuvat koko ajan. Olen monta kertaa säikähtänyt jotain pattia, joka kuitenkin katoaa pian. Kannattaako uutta pattia näyttää heti lääkärille?

On totta, että rinnat hieman ”elävät” kuukausikierron myötä – on normaalia, että ne välillä turpoilevat ja aristavat ja kudoskin tuntuu erilaiselta. Siksi rintojen tunnustelu kannattaa aina tehdä samaan aikaan kuukaudesta, kuukautisten jälkeen. Jos kyhmy alkaa kasvaa tai tuntua selvästi erilaiselta kuin muu rinta, pitää heti hakeutua lääkärin vastaanotolle. Kuukautiskiertoon liittyvät kyhmyt häviävät itsestään parissa päivässä, kun taas rintasyöpäpesäke yleensä kasvaa.

3. Rinnoissani on outoja kipuja ja nipistyksiä. Voivatko ne olla oireita rintasyövästä?

Nuoremmilla naisilla rintojen kivut ja nipistykset liittyvät yleensä kuukautiskiertoon. On hyvin harvinaista, että rintasyöpä aiheuttaa kipua, mutta sellaisiakin tapauksia on. Jos nipistykset tuntuvat kovin huolestuttavilta, kannattaa hakeutua gynekologin, työterveyslääkärin tai terveyskeskuslääkärin vastaanotolle. Asiantuntija voi sitten tutkia rinnat ja arvioida oireiden, löydösten ja rintasyövän riskitekijöiden perusteella, onko aihetta tehdä rintojen kuvantamistutkimuksia.

4. Mistä tietää, että on sairastunut rintasyöpään?

Rintasyövän ensioireita ovat yleensä kyhmy tai outo ihokurouma rinnassa, nännin sisäänvetäytyminen, verinen tai kirkas erite nännistä. Rintaan saattaa ilmestyä punoitusta tai ihottuma. Yleensä kyhmyt ovat kivuttomia, mutta joskus harvoin ensimmäinen oire voi olla rinnassa tuntuva kipu tai epämääräinen pistely. On myös tavallista, että rintasyöpä ei oireile ollenkaan, vaan se todetaan ensimmäisen kerran vasta seulontamammografiassa.

5. Voiko kyhmyn jatkuva tunnusteleminen riehaannuttaa patin kasvamaan, jos se onkin syöpää?

Nykykäsityksen mukaan tunnustelu ei ole haitallista, vaikka kyseessä olisikin rintasyöpä. Jatkuvan tunnustelun ja murehtimisen sijaan kannattaa kuitenkin aina hakeutua mieluummin lääkärin vastaanotolle selvittämään, mikä kyhmy on kyseessä.

6. Mistä rintasyöpä johtuu?

Hormonaalisilla tekijöillä on merkitystä rintasyövän synnyssä: varhainen kuukautisten alkamisikä, myöhäinen vaihdevuosi-ikä, synnyttämättömyys ja ensimmäinen synnytys yli 30-vuotiaana altistavat syövälle jossakin määrin, samoin kuin vaihdevuosi-ikäisten hormonikorvaushoito. Myös ylipaino ja alkoholinkäyttö lisäävät riskiä jonkin verran. Rintasyövistä pieni osa, arviolta noin 5–10 prosenttia, on perinnöllisiä. Geenitutkimuksen edistymisen myötä on selvinnyt, että tietyt geenimutaatiot lisäävät huomattavasti sairastumisriskiä.

7. Miten usein pitäisi käydä mammografiassa, ja missä iässä pitäisi aloittaa?

Säännöllistä mammografiassa käymistä ei tällä hetkellä Suomessa suositella alle 50-vuotiaille. Yli 50-vuotiaille naisille riittää mammografia kahden vuoden välein. Joskus on kuitenkin syytä seurata alle 50-vuotiasta säännöllisillä mammografia- ja ultraäänitutkimuksilla noin vuoden välein. Seurantaa tarvitaan, jos suvussa on useita rintasyöpätapauksia, jos on jo sairastanut rintasyövän tai jos rinnasta on poistettu syöpäriskiä lisäävä muutos. Ultraäänitutkimusta tarvitaan nuoremmilla naisilla mammografian rinnalle siksi, että alle vaihdevuosi-ikäisten rintarauhaskudos on yleensä hyvin tiivistä ja pelkällä mammografialla ei voida erottaa muutoksia riittävän hyvin. Jos näiden tutkimusten tulokset antavat syytä epäillä syöpää, tehdään tarvittaessa kaikututkimus ja otetaan ohut- tai paksuneulanäyte asian selvittämiseksi.

8. Onko haitallista käydä usein mammografiassa?

Mammografiasta saatava säteily on vähäistä, ja säteilyriskiä pidetään hyvin vähäisenä suhteessa tutkimuksen hyötyihin. Koska tutkimukseen kuitenkin liittyy pieni säteilyaltistus, suositellaan, ettei tutkimuksessa kannattaisi käydä alle vuoden välein.

9. Jos sairastun rintasyöpään, millä todennäköisyydellä paranen?

Syöpätapaukset todetaan nykyisin varhaisemmassa vaiheessa, ja hoitomenetelmät kehittyvät kaiken aikaa. Rintasyövän hoitotulokset ovat Suomessa erinomaiset: lähes 90 prosenttia potilaista on elossa viiden vuoden kuluttua sairauden toteamisesta, ja ennusteen uskotaan kohenevan entisestään. Sairaus, joka ennen johti tavallisesti kuolemaan, on siis muuttunut useimmiten pysyvästi parannettavaksi.

10. Mitä voin tehdä, jotta en sairastuisi?

Painonhallinta, savuttomuus, kohtuus alkoholinkäytössä ja liikunta voivat olla hyödyllisiä myös rintasyöpävaaran pienentämiseksi. Vaihdevuosi-iän hormonikorvaushoidon aloitusta ja hoidon kestoa kannattaa tarkkaan harkita oman gynekologin kanssa. Jos sairastumisriski on perimän vuoksi erityisen suuri, joissakin tapauksissa suositellaan ennaltaehkäiseviä leikkauksia eli rintojen tai munasarjojen poistoa. Nämä leikkaukset ovat kuitenkin sen verran radikaaleja, että niihin ei koskaan ryhdytä kevein perustein eikä tietenkään ilman potilaan suostumusta. Parhaillaan tutkitaan myös sitä, voisiko rintasyöpää tulevaisuudessa ehkäistä lääkehoidolla.

Asiantuntijana syöpätautien ja sädehoidon dosentti, osastonylilääkäri Johanna Mattson HYKS Syöpätautien klinikalta.

Lisätietoja:

Cancer
Rintasyöpä

Teksti: Nina Sarell
Kuva: iStock

X