Hyvinvointi

Roaccutan – Onko aknen hoito lääkekuurilla hyvä ratkaisu?

Teksti: Anna.fi

Vaihda ruokavaliota, juo enemmän vettä, ole enemmän ulkona, älä pese kasvojasi liian usein, käytä hellävaraisia kasvojenhoitotuotteita, älä syö suklaata, käy säännöllisesti kosmetologilla… Kun akne iskee, on neuvoja saatavilla enemmän kuin tarpeeksi. Mutta mitä tehdä, jos akne ei lähde kotikonsteilla ja joudutaan turvautumaan lääkkeisiin? Mitä sivuvaikutuksia Roaccutan-kuurin aikana ilmenee? Lähtevätkö finnit lopullisesti? Kannattiko lääkekuuri?

Roaccutan – Onko aknen hoito lääkekuurilla hyvä ratkaisu?

Minulle alkoi ilmestyä finnejä ala-asteen viimeisillä luokilla. Ylä-asteella niitä oli jo niin säännöllisesti, että asia alkoi häiritä itseäni toden teolla. Äitini ymmärsi harmitukseni ja vei tapaamaan minut ihotautilääkäriä. Sain tuolloin kahden A4-paperin pituisen listan ruoka-aineista, joita minun tulisi vältellä. Sain myös reseptin tetrasykliinikuuriin. Useamman kuukauden lääkekuurin ja ruokavaliomuutoksien jälkeen kuitenkin totesin, ettei ihossani ole tapahtunut minkäänlaista muutosta parempaan.

Vierailimme uudelleen saman ihotautilääkärin luona, mutta hän ei tuolloin määrännyt minulle toista kuuria tai ehdottanut uutta hoitomuotoa. Hän antoi ymmärtää, ettei mitään olisi tehtävissä – ja että aika kyllä hoitaa asian. Seuraavana päivänä kävelin julkisen puolen lääkärin vastaanotolle pyytämään reseptiä e-pillereihin. Sain pillerit, ja iho pysyi puhtaana muutaman vuoden, kunnes lopetin pillerien syömisen sivuvaikutusten takia – ja akne palasi. Aloitin pillerit pettyneenä uudestaan, sillä vaikea akne oli huomattavasti ikävämpi kuin e-pillerien sivuvaikutukset.

23-vuotiaana, noin seitsemän vuotta e-pillereitä lähes poikkeuksetta popsittuani, halusin pillereistä jälleen eroon, mutta ilman, että ihoni alkaisi taas kukkia aivan holtittomasti. Ja holtittomalla tarkoitan kipeitä hormonipaiseita. Pillereitä käyttäessäni sellaisia ei juuri tullut, mutta pillerit lopetettua naamaani ilmestyi jälleen kipeitä paukamia, joita ei saanut piilotettua millään meikillä.

Koska olin tuloksetta kokeillut pitkään erilaisia voiteita ja hoitoja, olo alkoi olla toivoton. Ihoakatemian Marge Uibu oli ensimmäinen ihotautilääkäri, joka ehdotti minulle Roaccutan-kuuria ja sanoi ääneen, että akne ei ole oma vikani – syynä on useimmiten perimä ja ihotyyppi.

Pelkoa sivuvaikutuksista

Olin lukenut Roaccutanista paljon, mutta sivuvaikutukset jännittivät minua. Netin keskustelupalstoilla lääkkeestä puhutaan usein ”myrkkynä”, joka saattaa jopa pahentaa ihon kuntoa entisestään. Toisaalta taas toiset ylistivät lääkettä ja kertoivat sen tuoneen helpotuksen vuosia kestäneeseen piinaan.

Aloin miettiä kuurin aloittamista, sillä tuntui, että muut keinot oli jo kokeiltu. Kävi ilmi, että myös muutama ystäväni oli aikoinaan syönyt akneensa Roaccutania – hyvällä menestyksellä.

Margen kanssa puhuessa päätökseni vain voimistui. Hän sanoi heti, että sataprosenttista varmuutta kuurin tuloksista hän ei voi luvata, mutta juuri hormonaaliseen akneen, jollainen minullakin oli todettu, lääke tepsii yleensä hyvin.

Kaikille Roaccutan ei kuitenkaan sovi, tai kuuri ei ole riittävän tehokas lopettamaan aknetulehdusta. Aknen hoitoon on nykyään käytössä myös muita menetelmiä – lääketieteelliset akneihon kuorinnat, Cellec-hoito, fotodynaaminen hoito ja aknen LED-hoito. Apukeinoja on useita ja ainakin tilannetta helpottavat ja hallinnassa pitävät keinot löytyvät Margen mukaan aina.

Lääkekuurin aloittaminen

Ennen kuurin aloittamista minulta otettiin verestä maksa-arvot, sokeriarvot ja raskaustesti. Raksaustesti otetaan kaikilta lisääntymisiässä olevilta naisilta, sillä Roaccutan aikeuttaa sikiöepämuodostumia. Kuurin aikana tai kaksi kuukautta sen jälkeen ei saa tulla raskaaksi. Miesten lisääntymiseen lääkkeellä ei ole todettu olevan vaikutuksia.

Kaikki arvot olivat kunnossa, joten Marge kirjoitti minulle reseptin lääkkeitä varten. Resepti on voimassa ainoastaan viikon kirjoittamispäivästä, joten vierailin apteekissa heti lääkärikäynnin jälkeen. Marge suositteli ottamaan hieman halvempien rinnakkaislääkkeiden sijaan ”aidon” Roaccutanin, koska jostain syystä sitä käyttäneillä tulokset olivat Margen mukaan olleet parempia.

Maksa- ja sokeriarvot sekä raskaustesti otetaan useamman kerran kuurin aikana. Ensimmäinen kontrolli sovittiin kuukauden päähän. Jos jotain suuria sivuvaikutuksia ilmenee ennen sitä, lääkäriin on syytä olla yhteydessä jo ennen kontrollia.

Aloin ottaa 20 miiligramman pillereitä yhden aamulla ja yhden illalla. Marge määräsi minulle myös antibioottikuurin Roaccutanin aloittamisen yhteyteen, jotta välttyisin paljon pelätyltä aknen pahenemisvaiheelta.

Lääke vaikuttaa!

Noin viikon päästä Roaccutanin aloittamisesta huomasin, että lääke tehoaa. Ihoni alkoi puhdistua ja finnit hävitä. Pahenemisvaihetta ei tullut ollenkaan. Neljän viikon kohdalla kaikki finnit olivat jo poissa. Marge oli kuitenkin jo aiemmin kertonut minulle, että vaikka finnit lähtisivät ennen kuurin lopettamista (kuten useimmiten lähtevät), ei kuuria saa jättää kesken, sillä akne palaisi luultavasti heti takaisin. On siis hyvin tärkeää lopullisen tuloksen kannalta, että kuuri syödään loppuun.

Miinuspuolena tulivat ikävät sivuvaikutukset: limakalvot ja iho kuivuivat ja huulirasvaa täytyi pitää kaikkialla mukana. Olen aina rakastanut huulipunien käyttämistä, mutta huomasin pian, että kuivat huulet ja huulipuna eivät ole hyvä yhtälö. Jätin huulipunat toistaiseksi kaappiin ja nautin uudesta, raikkaasta nude-lookistani.

Mielialaani lääkkeellä ei ollut ainakaan negatiivista vaikutusta. Mieli oli sitä parempi, mitä paremmassa kunnossa iho oli. En ennen ihon parempaa kuntoa ollut edes tajunnut, kuinka paljon käytin aikaa kasvojeni hoitamiseen. On aivan ihanaa, kun aamuisin tarvitsee vain sipaista meikkivoidetta, eikä käyttää aikaa ihon tasoittamiseen ja finnien puristeluun. Kuurin aikana myös tukassani tapahtui positiivisia muutoksia: hiukseni eivät rasvoittuneet enää ollenkaan.

Kuukauden kontrollissa Marge tapasi täysin erinäköisen ihmisen kuin ensimmäisellä tapaamiskerralla. Ihoni suorastaan hehkui! Kaikki laboratoriotulokset olivat ok, ja koska lääke puri niin hyvin, ei lääkeannosta nostettu. Kaikkiaan söin kahdeksan kuukauden kuurin ajan Roaccutania 20 milligrammaa aamuisin ja 20 milligrammaa iltaisin. Säännöllisissä kontrolleissa maksa-arvoni nousivat hieman yhden kerran koko kuurin aikana. Alkoholia join kuurin aikana lasillisen silloin tällöin, mutta maksa-arvojen ollessa hieman koholla lopetin alkoholin käyttämisen kokonaan. Kävin lisäkontrollissa kaksi viikkoa maksa-arvojen nousemisen jälkeen, ja silloin arvot olivat taas normaalit.

Roaccuttanin lopettaminen

Roaccutanin lopettaminen kahdeksan kuukauden kuurin jälkeen jännitti ja pelotti. Mitä, jos finnit palaisivat? Uutta kuuria ei aloiteta ainakaan 8 viikkoon kuurin loppumisesta, sillä iho paranee vielä sinäkin aikana. Jos iho sen jälkeen alkaa mennä huonompaan suuntaan, voidaan uudesta kuurista keskustella.

Pelkoni osoittautuivat jälleen kerran turhiksi: ihoni on pysynyt hyvänä jo 4 kuukautta lääkekuurin loppumisesta. Pelkäsin kovasti, että tukkani alkaa tippua kuurin päätyttyä (kyllä, menin lukemaan nettikeskusteluja), mutta ainakaan mitään kovin radikaalia tukan ohenemista ei ole tapahtunut. Alkuun tuntui, että hiuksia lähti paljon, mutta en ole varma, johtuiko se vain liiallisesta asian tarkkailusta.

Kuurin lopettamisen jälkeen minulle on tullut näppylä silloin tällöin, kipeitä hormonipaiseita ei ole ilmaantunut ollenkaan. Tukka, kuten ihokin, ei enää rasvoitu niin paljon kuin aikaisemmin, mutta ei ole enää kuivakaan. Minulla on ensimmäistä kertaa aikuisiässä hyvässä kunnossa oleva iho. Suuri ilo oli myös, että pari viikkoa Roaccutanin lopettamisen jälkeen pystyin jälleen käyttämään huulipunaa! Kaikki on ainakin verikokeiden ja oman oloni mukaan palautunut normaaliksi, mutta iho ja olo omasta olemuksesta ovat paremmat kuin koskaan.

Monet iho-ongelmien kanssa painiskelleet ystäväni ovat ihoni paranemisen jälkeen kysyneet minulta, milloin kannattaa kääntyä ihotautilääkärin puoleen. Margelta sain selvän ohjeen: yksittäisestä näppylästä ei tarvitse mennä ihotautilääkärin pakeille, mutta jos ihon hoitamiseen kuluu päivittäin kohtuuttomasti aikaa, kannattaa kosmetologiin tai ihotautilääkäriin ottaa yhteyttä.

Kannustan aknesta kärsiviä ehdottomasti hakemaan apua, sillä sen kanssa kamppaileminen ei ole ainoastaan fyysinen asia. Oman ihoni parempi kunto on tuonut minulle hyvän ja huolettoman olon ennen kaikkea henkisesti. Mahdollisimman aikaisessa vaiheessa aloitettu aknen hoitaminen on tärkeää myös arpeutumisvaaran takia: jos sitä ei hoideta ajoissa, jää ihoon suurella todennäköisyydellä aknearpia, joilta minä onnellisesti vältyin, ihme kyllä, lähes kokonaan.


Kuvia ilman meikkiä: vasemmalla olevat kuvat on otettu ennen kuuria ja oikealla olevat kuvat 4 kuukautta kuurin päättymisen jälkeen.

Keskustele aiheesta Ellien keskusteluissa: Kannattaako ROACCUTAN?

Asiantuntijana ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Marge Uibu Ihoakatemiasta.

Teksti: Hilppa Alanko
Kuvat: Jaana Aartomaa, Hilppa Alanko ja Viivi Alanko

Lue myös:
Roaccutan – 10 väitettä pelätystä aknelääkkeestä

X