Hyvinvointi

Rosen-terapia vapauttaa kehoon patoutuneet tunteet

Teksti: Anna.fi

Amerikkalainen fysioterapeutti Marion Rosen tutustui 1930-luvulla psykoanalyytikko C. G. Jungin ajatuksiin (1876-1961) ja oivalsi kehon ja mielen yhteyden. Mieli unohtaa, mutta keho muistaa. Haavoittava tunnekokemus voi patoutua lihasjännityksiin ja jättää kehoon pysyviä jälkiä.

Rosen-terapia

Mitä tapahtuu?

Rosen-menetelmä on kehoterapiaa, jossa koskettelemalla etsitään mielen tuottamia kipupisteitä, lihasjännityksiä. Terapeutti pyrkii kehoa tunnustelemalla saamaan tunnepatoumat pintaan. Hän ei yritä tulkita löytämiään traumoja, vaan hoidettavan tulisi itse työstää kehonsa viestejä.

Rosen-terapeutti Leena Saxberg kertoo esimerkin asiakkaastaan, keski-ikäisestä miehestä, joka kärsi epämääräisistä selkäkivuista. Saxberg tunnusteli hänen kehoaan ja kiinnitti huomiota vartalon asentoon. Mies piti olkapäitä koholla ikään kuin olisi ollut koko ajan varuillaan.

– Kun kysyin, joutuuko hän olemaan puolustuskannalla elämässään, mies hämmästeli kysymystä. Sitten muistot alkoivat tulvia. Mies oli ollut koulukiusattu, jonka päälle sateli lumipalloja ja pilkkaa. Muistaminen oli käänne. Hän kykeni kohtaamaan kokemuksen aiheuttamia tunteitaan ja päästämään irti jännityksestä, jolla keho oli niitä säilönyt. Vähitellen hän alkoi löytää oloonsa ja kehoonsa rentoutta.

Miltä tuntuu?

Asetun hoitopöydälle ensin vatsalleni. Leena painelee kevyesti ja välillä kovemmin ottein selkää, hartioita, niskaa, lanteita ja jalkoja. Mainitsen muutamista selän kipukohdista. Jännitykset tarkentuvat, mutta niihin ei pysähdytä. Käännyn selälleni. Sormet tunnustelevat koko vartalon. Yhä uudelleen ne palaavat rintakehääni ja pallean tienoille. Huokaisen, ja Leena panee sen merkille. Rosen-terapiassa huokaisua pidetään merkkinä tunnepatouman löytymisestä. Kehon säilömä trauma voi silloin purkautua itkunakin. Leena tunnistaa rintakehässäni kireyttä. Pidätteleekö jokin ahdistus hengitystäni? Kenties. Ehkä voisin puhua siitä, mutta vaikenen. Eikä Rosen-terapiassa tarvitsekaan kertoa. Tärkeintä on oma oivaltaminen.

Mitä maksaa?

Tunnin kestävä hoitokerta maksaa 50-55 euroa.

Lue lisää: Rosenterapia

Teksti: Irma Heydemann

X