Terveys

Ruusufinni – miten päästä eroon näppylöistä ja punaiseksi lehahtamisesta?

Kärsitkö ikävistä näppylöistä ja punaiseksi lehahtamisen taipumuksesta? Vaivanasi saattaa olla ruusufinni eli rosacea, josta tuhannet suomalaiset kärsivät tietämättään.

Teksti:
Anna.fi

Ruusufinnin varsinaista aiheuttajaa ei tunneta, mutta sitä voivat pahentaa voimakkaiden tunnetilojen lisäksi auringonvalo ja kuumuus.

Kärsitkö ikävistä näppylöistä ja punaiseksi lehahtamisen taipumuksesta? Vaivanasi saattaa olla ruusufinni eli rosacea, josta tuhannet suomalaiset kärsivät tietämättään.

Ruusufinni (Acne Rosacea) on krooninen aikuisiän ihotauti, jota esiintyy sekä miehillä että naisilla. Ihotautien erikoislääkäri Tapio Rantanen kertoo, miten tunnistat ruusufinnin oireet ja mitkä ovat suositellut hoitokeinot.

Yleisimmin ruusufinni puhkeaa 30–50 vuoden iässä. Taudin diagnosoiminen auttaa hoidon määrittämisessä: ruusufinnin hoitaminen onnistuu yleensä silloin, kun hoitokeinot on valittu oikein.

Ruusufinni oireilee punoituksena ja näppylöinä poskissa, nenässä, otsassa ja leuassa sekä laajentuneina pinnallisina verisuonina. Ruusufinnin oireisiin kuuluu kasvojen lehahtaminen punaiseksi esimerkiksi emotioonalisten tekijöiden, kuten nolostumisen tai suuttumisen vuoksi.

Ruusufinni

Ruusufinni: neljä alatyyppiä

  1. Ruusufinnin ensimmäisestä alatyypistä käytetään kosmeettista termiä couperosa. Se ilmenee punoituksena ja laajentuneina hiussuonina kasvoissa. Punoitus eroaa tavallisesta punastumisesta siten, että se häviää kasvoilta hyvin hitaasti tai ei ollenkaan.
  2. Toisen alatyypin ruusufinni esiintyy punaisina näppyinä kasvojen keskiosassa, kuten nenässä, leuassa ja poskilla. Pinnalliset, osin märkäpäiset näppylät punaisella pohjalla saattavat muistuttaa aknea, mutta huomattavana erona akneen on ihomatojen puuttuminen. Akneen ei myöskään liity punaiseksi lehahtamisen taipumusta.
  3. Ruusufinnin kolmas alatyyppi on erittäin harvinainen ruusufinnin muoto, jota tavataan lähinnä vain miehillä. Siinä talirauhasten liikakasvu aiheuttaa turvotusta ja kyhmyisyyttä etenkin nenän alueella.
  4. Neljäs alatyyppi on silmärosacea, joka on melko yleinen. Siihen liittyy monenlaisia oireita, kuten sidekalvojen ärsytysoireita, kuivasilmäisyyttä, luomenreunan punoittelua, uusiutuvia luomirakkuloita ja näärännäppyjä. Silmärosacea esiintyy jopa 20–50 prosentilla ruusufinnipotilaista.

Mikä pahentaa oireita?

Ruusufinnin tunnistaminen ei aina ole yksiselitteistä. Yksi viite ruusufinnin mahdollisesta olemassaolosta on, että iho punoittaa tai kerryttää häiritsevästi näppylöitä, mutta kyseessä ei tunnu olevan tavallinen akne. Ruusufinnille on tyypillistä myös ihon kuumotus ja kirvely.

Ruusufinnin varsinaista aiheuttajaa ei tunneta, mutta sitä voivat pahentaa voimakkaiden tunnetilojen lisäksi auringonvalo ja kuumuus ylipäätään, esimerkiksi sauna, helle sekä kuuma ruoka ja juoma.

Myös äkilliset, voimakkaat lämpötilan muutokset, kova fyysinen rasitus, voimakkaat mausteet ja kosmetiikkatuotteet voivat pahentaa oireita, listaa ihotautien erikoislääkäri Tapio Rantanen.

Alkoholi niin ikään laajentaa verisuonia, ja punaviinin nauttiminen lehahduttaa monen ruusufinnipotilaan kasvot punaiseksi. Punaviini ei kuitenkaan ole varsinainen ruusufinniä aiheuttava tekijä. Rantanen painottaa, ettei tieteellisten tutkimuksen perusteella ole nähtävissä suoraa yhteyttä rosacean ja alkoholin nauttimisen välillä.

Mistä apu ruusufinnin hoitoon?

Ruusufinnitautiin on olemassa kaksi todistetusti vaikuttavaa paikallista reseptilääkettä: metronidatsoli ja atselaiinihappo. Lisäksi hoitona käytetään reseptivapaata, metronidatsolia sisältävää emulsiovoidetta.

Näiden vaikutuksesta näpyt vähenevät nopeasti ja ihon punoitus vähitellen, Rantanen sanoo.

Ruusufinnin hoidossa voidaan käyttää myös tetrasykliiniryhmän antibiootteja ja isotretinoiinia, jota käytetään yleensä pääasiallisesti vaikean aknen hoitoon. Kasvojen ihon laajentuneita hiussuonia ja voimakasta punoitusta voidaan hoitaa laserilla ja valoimpulssihoidolla.

Useimmat muut valohoidot, joita käytetään muun muassa psorin ja atooppisen ihottuman hoitoon, ovat ultraviolettivaloa. Näin ollen ne ovat huonoja vaihtoehtoja rosacean hoitamisessa.

Ruusufinnipotilaan iho sietää usein huonosti kosmetiikkatuotteita, mutta couperosa-iholle tehdyt tuotteet on valmistettu siten, että ärsytysriski olisi mahdollisimman pieni.

Couperosa-iholle tarkoitetut tuotteet eivät sinänsä paranna ruusufinniä tai couperosaa, mutta ne pienentävät sitä riskiä, että iholle syntyy lisää punoitusta kosmetiikan vaikutuksesta. Tieteellistä näyttöä ei ole myöskään kosmetologien tekemistä ruusufinni-hoidoista, Rantanen lisää.

Kasvojen säännöllinen peseminen on tärkeää, sillä sen laiminlyönti voi pahentaa ruusufinniä: kaikkien ihmisten iholla esiintyvä talipunkki lisääntyy pesemättömällä iholla, ja punkkien lisääntyessä myös märkäpäiden lukumäärä kasvaa. Myös auringolta suojautuminen on olennainen osa ruusufinnin hoitamista.

Lisätietoja:

Terveyskirjasto, Talipunkki
Terveyskirjasto, Ruusufinni (Acne rosacea)

Lähteet: Ihotautien erikoislääkäri Tapio Rantanen, Suomen Lääkärilehti ja Terveyskirjasto

X