Hyvinvointi

Ruusujuuri lisää henkistä ja fyysistä sietokykyä

Teksti:
Anna.fi
Ruusujuuri

Arktinen ruusujuuri virkistää, vahvistaa ja suojaa stressiä vastaan. Sitä kutsutaan pohjolan ginsengiksi. Urheilijat käyttävät ruusujuurta parantaakseen suoritusta ja palautumista, ja myös Neuvostoliiton kosmonauttien kerrotaan käyttäneen sitä.

Ruusujuuri (Rhodiola rosea) on monivuotinen ruohokasvi, joka viihtyy viileillä korkeilla alueilla, esimerkiksi Pohjois-Aasian ja Keski-Euroopan vuoristoissa sekä Skandinavian tuntureilla. Suomessa luonnonvaraista ruusujuurta löytyy pohjoisilta rajoilta, Enontekiön, Kittilän ja Inarin alueilta.

Ruusujuuri kasvaa rehevinä mättäinä kosteissa paikoissa, ja sen kasvu on hidasta – vasta noin viisivuotias kasvi on korjauskelpoinen. Ruusujuuri kasvaa luonnonvaraisena 10-30 senttiä korkeaksi, viljeltynä jopa puolimetriseksi. Lehdet kasvavat varressa tiheään, ja kukkatertut ovat kirkkaan keltaiset. Ruusujuurta kasvatetaan rohdoskäytön lisäksi koristekasviksi.

Mitä sisältää?

Ruusujuuresta käytetään sen juurakkoa, jonka ruusua muistuttava tuoksu on antanut sille nimen. Ruusujuuri sisältää muun muassa flavonoideja, glykosideja, lignaaneja ja steroleja. Tärkeimmät vaikuttavat yhdisteet ovat salidrosidi, rosaviini, rosiini ja rosariini. Vaikuttaa siltä, että ruusujuuri sisältää sitä enemmän tehoaineita, mitä pohjoisempana se kasvaa.

Mihin auttaa?

Ruusujuurella on adaptogeeninen vaikutus, eli se lisää henkistä ja fyysistä sietokykyä, lievittää stressiä, suojaa sydämen toimintaa ja tehostaa elimistön immuunipuolustusta. Se on todettu joissakin tutkimuksissa jopa ginsengiä tehokkaammaksi adaptogeeniksi.

Ruusujuuren on havaittu vaikuttavan myönteisesti veren sokeri- ja rasva-arvoihin. Lisäksi sen on todettu lievittävän kipua ja parantavan mielialaa, unen laatua, muistia sekä keskittymiskykyä. Ruusujuurella on saatu hyviä kokemuksia Parkinsonin taudin hoidossa.

Ruusujuuren tehoa syövän tukihoitona tutkitaan runsaasti, ja havainnot ovat lupaavia. Sen lisäksi, että ruusujuuri voi auttaa elimistöä kestämään syöpähoitoja, laboratorio-oloissa sen on todettu myös hillitsevän syöpäsolujen kasvua.

Milloin valmistetta ei tule käyttää?

Rohdoslääkkeen tulee kuitenkin aina olla terveyttä edistävä, sairauksia ennaltaehkäisevä tai lääkehoitoa tukeva – ei lääkehoidon korvike. Ruusujuurta, kuten muitakaan rohdoksia, ei suositella käytettäväksi raskausaikana. Muita käytön vasta-aiheita ovat infektiotauti ja kuume, allergiaoireet, reuman akuutti vaihe, korkea verenpaine, kilpirauhasen vajaatoiminta sekä kohonnut verenvuototaipumus tai verta ohentava lääkitys.

Asiantuntijana dosentti Yvonne Holm, Farmakognosian osasto, Helsingin yliopisto.

Teksti: Anu Holopainen

X