Hyvinvointi

Saunaetiketti – Onko pakko olla alastomana saunassa?

Teksti:
Anna.fi

Saunominen kuuluu suomalaiseen kulttuuriin, mutta silti moni on epävarma saunaetiketistä. Asiantuntija vastaa kysymyksiin, jotka mietityttävät saunojaa.

Onko pakko olla alastomana saunassa?

1. Onko saunassa pakko olla alastomana?

Meille suomalaisille alastomuus saunassa on itsestäänselvyys. Sekin tiedetään, ettei seksi kuulu saunaan, ellei sitten pariskunta löylyttele oman kotinsa rauhassa kaksistaan. Muutenkin oma tila on tärkeää lauteilla. Älä siis tunge väen vängällä toisen löylyttelijän kylkeen, vaan anna tälle omaa tilaa. Pylly vasten pyllyä tuntuu useimmista ihmisistä kiusalliselta. Ulkomaalaisille alastomuus saattaa tuntua kiusalliselta. Siksi uimapuvun käyttöä ei sovi suomia, ellei sitä sitten ole kielletty vaikka uimahallin säännöissä.

2. Kuinka paljon löylyä saa heittää vieraiden seurassa?

Innokas löylynheittäjä saa helposti muut haukkomaan kuumuudesta henkeään, mutta valitettavasti myös vaaratilanteita aikaan. Kaikki eivät kestä kuumuutta samalla tavoin, ja toisilla voi vaikka sydän pettää.

Ole erityisen varovainen mikäli viet saunaan ulkomaalaisia vieraita. Löylyjen kuumuus kun tulee monelle järkytyksenä.

Lue myös: Sauna ja terveys – Löylyissä on terveen elämän lähde

3. Miten perusteellisesti saa itseään pesuhuoneessa puunata?

Päätit sitten ajella sääresi ja raspata kantapääsi kuntosalin suihkuhuoneessa? Tällaiset intiimit hoitotoimenpiteet eivät sovi sinne. Ne on syytä suorittaa kaikessa rauhassa kotosalla. Muut eivät halua katsoa puunaamistasi, saati sitten lattiakaivoon juuttuneita kainalokarvojasi.

Lue myös: Hemmotteluhoidot kotisaunaan

4. Kuuluuko alkoholi saunailtaan?

Varma resepti epäonnistuneen saunaillan järjestämiseen on varata juomaksi roppakaupalla alkoholia eikä pullollistakaan raikasta vettä tai muita alkoholittomia vaihtoehtoja. Ilta päättyy pian yhden sammahtamiseen ja toisen päänsärkyyn. Hyvä saunaillan isäntä sen sijaan varaa olutta tai siidereitä säästeliäästi vasta löylyjen jälkeen nautittavaksi, ja runsaasti vettä saunottelun välissä hörpittäväksi.

5. Minne katson saunassa?

Sekasaunassa tuijottelun tuomitsevat liki kaikki. Kuitenkaan liian uteliaasti toisen raskausarpia tai silikonirintoja skannaava katse ei ole naistensaunassa sen hyväksyttävämpää. Sauna on rauhoittumisen ja rentoutumisen paikka, jossa toisten kehoa ei ole lupa tarkastella kriittisesti. Kohtelias saunoja sen sijaan kunnioittaa toisen yksityisyyttä.

Lue myös:

Pilatesta saunassa – Viisi helppoa treeniliikettä kotisaunaan

Teksti: Mirva Saukkola
Kuva: Colourbox

X