Ihmiset ja suhteet

100 Naista: 11. Syitä ja seppiä (5/100)

Teksti: Teppo M

100N11Useimmat meistä olettavat, että toiset toimivat samoista syistä ja samojen arvojen ohjaamina kuin me itse. Lähes koskaan tämä ei pidä paikkaansa. Toisen ihmisen käyttäytyminen vaikuttaa käsittämättömältä ja ennustamattomalta niin kauan, kun emme ymmärrä ihmisen toimintaa ohjaavia syitä.

Hämmentävällä tavalla kauppatorilla liikehtivän miehen käyttäytyminen muuttuu ymmärrettäväksi heti, kun kuulemme hänen laittaneen villin oravan housuihinsa. (Tosin saatamme nyt ihmetellä, miksi mies tällä tavoin halusi häiritä oravaparan mielenrauhaa.)

Pikkulapsi oppii muutaman vuoden ikäisenä, että äiti näkee maailman toisin kuin hän itse. Että äiti voi nähdä lapsen vaikka lapsi ei näekään äitiä. Valitettavan monella kyky samaistua toisen ihmisen asemaan jää kuitenkin tälle tasolle. Myötäeläminen kuulostaa pehmolta, mutta maailman parhaat huijarit, yritysjohtajat, kenraalit, mainosmiehet ja psykopaatit ovat kaikki lahjakkaita tulkitsemaan toisten motiiveja ja käyttäytymistä. Empatia-termin sekava käyttö on ilmeisesti johtanut siihen, että ihmiset eivät juuri erota toisistaan kykyä lukea toista ihmistä ja kykyä tuntea myötätuntoa.

Esimerkki: Mies kohtaa naisen käytävässä, katsoo häntä silmiin ja sanoo ”päivää”. Miksi hän teki näin? Mitä mies tarkoitti? Ehkä hän tunsi naisen ja hänellä on tapana sanoa päivää kohdatessaan tuttuja ihmisiä. Toisaalta voi olla, että mies ei tuntenut naista, mutta erehtyi hämärässä pitämään häntä aivan toisena, itselleen tuttuna henkilönä. Tai sitten mies ja nainen eivät tunteneet toisiaan, mutta kohtasivat miehen kodin rappukäytävässä ja siellä mies tervehtii kaikkia vastaantulevia ihmisiä eikä sama mies olisi tervehtinyt samaa naista vaikkapa kauppakeskuksessa käytävällä.

Jos nainen on miehelle tuttu, voimme edelleen pohtia miksi hän käytti formaalia ”päivää” tevehdystä sen sijaan, että olisi sanonut esimerkiksi ”hei”. Saattaa olla, että miehellä ja naisella on ollut riitaa ja mies halua korostaa heidän viilenneitä välejään käyttämällä muodollista tervehdystä. Toisaalta, jos heillä on ollut erityisen paljon riitaa eivätkä ole puhuneet toisilleen lainkaan moneen päivään, ”päivää” voi myös olla sovitteleva askel kohti rauhaa. Jos mies ja nainen ovat samassa työpaikassa ja nainen on juuri tullut töihin, mies saattaa ehkä haluta korostaa naisen olevan myöhässä käytttämällä sanaa ”päivää” luonnollisemman ”huomenta” sijasta.

Mikäli miehellä ja naisella on salainen suhde, ”päivää” voi olla korostuneen muodollinen tervehdys ulkopuolisten ollessa läsnä, mutta se voi olla myös flirttaileva, mikäli käytävällä ei ole muita ihmisiä. Voi olla, että mies olisi halukas tutustumaan naiseen paremmin ja toivoo tervehdyksen aloittavan pidemmän keskustelun. Toisaalta mies ehkä todellisuudessa haluaa vältellä naista ja pyrkii sanomaan ”päivää” niin, että se osoittaa keskustelun myös päättyneen saman tien.

Miksi nainen taas ei vastannut miehelle, on helppo selittää. Tilanne oli ohi niin nopeasti ettei hän ehtinyt miettiä kunnolla, mitä mies oli mahtanut tarkoittaa ja miten siihen olisi reagoitava.

Sunnuntaina lounasaikaan löysin itseni silloin tällöin käyttämästäni pastaravintolasta. Ravintola oli ehkä puolillaan, mutta kaikki ikkunapöäydät olivat jo käytössä. Lempipaikallani istui sinisessä villapaidassa noin 30-vuotias nainen, jolla oli suussaan kauniit, valkoiset hampaat ja sormissaan niillä lyhyeksi järsityt kynnet. Nainen seurasi liikennettä kadulla ja haarukoi hajamielisen näköisesti salaattiannostaan.

– Anteeksi, kysyin naiselta. – Haittaako, jos liityn seuraan? On niin aurinkoinen ilma eikä ikkunapöytiä ole enää vapaana.

Naiset ovat miehiin verrattuna ylivertaisia tulkitsemaan toisen ihmisen tarkoitusperiä ja ymmärtämään sosiaaliseen tilanteeseen kätkettyjä merkitystasoja. Jos naiset pärjäisivät miehille myös analyyttisloogisessa ajattelussa ja kilpailuvietissä, miehet katoaisivat ammattilaispokeripöydistä nopeasti.

Pokerissa bluffaaminen tarkoittaa huonolla kädellä panostamista siinä toivossa, että vastustaja uskoo kätesi olevan niin vahva, että luovuttaa taistelun potista. Huonoa pelaajaa vastaan pelatessa ei voi bluffata, sillä huono pelaaja ei ymmärrä, kuinka hyvää kättää korotuksellasi teeskentelet pitäväsi ja maksaa keskinkertaisellakin kädellä, joka kyllä voitaa bluffikätesi, mutta olisi hävinnyt kädelle, jolla olisit tehnyt kyseisen korotuksen normaalisti. Tämän vuoksi keskinkertaiset pokerinpelaajat saattavat pärjätä toisia keskinkertaisia vastaan, mutta hävitä sen jälkeen huonommilleen.

Hyvä pelaaja ymmärtää, että vastustajan korotus saattoi olla bluffi ja korottaakin ehkä itse lisää. Alkuperäisellä korottajalla on nyt ongelma. Onko lisäkorotuksen tehneellä aivan loistava käsi vai korottiko hän vain siksi, että oletti alkuperäisen korottajan bluffaavan? Pokeripöydässä olisi siis harkittava paitsi oman käden vahvuus ja vastustajan mahdollinen käsi myös ainakin se, kuinka hyvän käden vastustaja olettaa sinulla olevan, mitä vastustaja uskoo sinun uskovan hänen kädestään sekä mitä vastustajasi olettaa sinun olettavan siitä, mitä hän olettaa sinun olettavan hänen kädestään.

Kun mies pelaa pokeria tällä ymmärryksen tasolla, hän pitää itseään jo melkoisen erinomaisena tietämättä, että samantapainen viidennen tason tilanteen arviointi on naisten keskuudessa normaalia jo aivan tavallisessa kahvipöytäkeskustelussa. Kun Terttu kehuu Pirkon leninkiä, Terttu saattaa tarkoittaa, että leninki on kiva, saattaa haluta Pirkon uskovan Tertun pitävän leninkiä kivana tai sitten Terttu haluaa, että Pirkko uskoo Tertun sanovan leninkiä kivaksi vain siksi, että Pirkko luulisi Tertun sanovan leninkiä kivaksi vain jotta Pirkko luulisi Tertun pitävän leninkiä kivana. Joka tapauksessa Pirkko tietenkin kiittää kohteliaisuudesta, mutta riippuu täysin alkuperäisen kohteliaisuuden tulkinnasta, mitä Pirkko kiitoksellaan todellisuudessa tarkoittaa.

Myöhemmin illalla Terttu viettää rauhallista koti-iltaa miehensä Martin kanssa, kun Martin ystävä yllättäen soittaa ja pyytää Marttia baariin kaljalle. Martti kysyy Tertulta sopiiko, että hän käväisee baarissa ja Terttu vastaa: ”tottakai, mene vain”. Valitettavasti Martti ei kuitenkaan ymmärrä, että sanomalla ”tottakai, mene vain”, Terttu tarkoittaa: ”Jos oikeasti rakastaisit minua et itse haluaisi lähteä vaikka se minulle sopisikin, joten sanon tottakai vain nähdäkseni rakastatko minua vai et.” Kun Martti palaa takaisin, hän huomaa, että Terttu on vihainen ja kysyy ”Onko kaikki hyvin”, johon Terttu luonnollisesti vastaa: ”Tottakai on, miten niin ei olisi?”

Pastaravintolassa sinipaitainen nainen analysoi tilanteen vaikuttavalla nopeudella. Olin avannut pelin pienellä panoksella ja periaatteessa oli mahdollista, että halusin todellakin vain syödä lounaani auringon paisteessa, mutta yhtähvyin minulla saattoi olla taka-ajatuksia.

Mikäli todellinen lähestymiseni syy oli tavoitella seksiä en tietenkään voisi sanoa sitä ääneen, koska vaikka sinipaitainen nainen sattuisikin olemaan seksin tarpeessa ja jopa pitäisi minua potentiaalisena tarpeensa tyydyttäjänä, hän ei voisi hyväksyä tarjoustani, sillä se saisi minut pitämään häntä sen kaltaisena naisena, jonka kaltaisena hän ei halua tulla pidetyksi, vaikka saattaisikin ehkä silloin tällöin ihan mieluusti olla sen kaltainen nainen, jos se vain olisi mahdollista ilman, että kukaan pitäisi häntä sen kaltaisena naisena.

Toisaalta oli myös mahdollista, että olin rakastunut häneen epätoivoisesti heti ensisilmäyksellä ja halusin todellisuudessa mennä naimisiin hänen kanssaan ja saada hänen kanssaan lapsia, joista kasvaisi kauniita ja hyvin käyttäytyviä kansalaisia, joista voisimme olla ylpeitä ja joiden lapset taas pitäisivät aikanaan meitä maailman parhaina isovanhempina, joilta saa aina karkkia silloin, kun omat vanhemmat eivät näe.

Jos olisin esittänyt lähestyessäni jälkimmäisen motiivin suoraan, se olisi ollut sinipaitaisen naisen mielestä pelottavaa emmekä olisi koskaan päässeet perustamaan perhettä vain siksi, että oli ollut epäilyttävää puhua aiheesta tuttavuutemme ensimmäisen kymmenen sekunnin aikana. Toisin sanoen kysymykseni takana saattoi olla ainakin mikä tahansa näistä kolmesta motiivista ja ainoa asia, josta villapaitainen nainen saattoi olla varma oli, että mikäli minulla oli myös muita tavoitteita kuin syödä lounaani auringon paisteessa, olin riittävän älykäs piilottaakseni todelliset tarkoitusperäni tuttavuutemme tässä vaiheessa.

Maailmanluokan pokerinpelaaja käy läpi kolme vaihtoehtoista skenaariota kolmessa sekunnissa. Sinipaitaisen naisen etuotsalohkon supertietokone selvitti tehtävän kahdessa.

– Ole hyvä vain, nainen vastasi.

Lounas sujui mukavasti. Ruoka oli hyvää ja seura kiinnostavaa. Tilasimme molemmat myös jälkiruokaa ja rupattelimme vielä tovin laskujen maksun jälkeenkin. Virtuaalinen potti pöydällä oli kasvanut koko ajan. Kysyin haluaisiko hän syödä joku päivä toisenkin lounaan kanssani. Olin all-in. Joko menettäisin kaiken pottiin sijoittamani tunne-energian tai sitten poistuisin voittajana. Pariutumisessa hauskinta on tietenkin se, että joko molemmat voittavat tai kumpikin häviää.

– Hmm… Haluaisitko sinä sitten? nainen väisti taitavasti.
– Minusta se olisi mukavaa, vastasin.
– Ahaa. Miksi?
– Kyllä sä tiedät etten mä voi vastata tuohon rehellisesti. Joko mä haluan jonain päivänä tehdä sun kanssa lapsia tai sitten vain mahdollisimman pian harjoitella niiden tekemistä eikä kumpaakaan motiivia saa sanoa ääneen ensi tapaamisella.

Sinipaitainen nainen pohti sanomaani hetken ja nyökkäsi sitten myöntävästi.
– Totta kyllä… Mitä sinä sitten vastaisit epärehellisesti?
– Mä varmaan sanoisin, että olisi mukava tutustua suhun vähän paremmin.
– Joo, se onkin aika hyvä. Miten siihen sitten pitää vastata?
– Helppoa. Jos jompikumpi miehen salaisista motiiveista kiinnostaa, niin vastaat joo ja yrität seuraavalla kerralla saada selville kumpaa se halusi. Niin se kuulemma menee.
– Hmm… No kyllä minä sitten voisin tavata sut uudestaan, sinipaitainen nainen vastasi minulle.

Kuten sanottu, ihmiset yleensä olettavat toisten toimivan samoista sysitä kuin itse toimisivat ja ovat lähes aina väärässä. Siksi Terttu pahoittaa mielensä ja siksi Martti astuu baarista palatessaan keskelle kylmää sotaa. Mutta toisaalta silloin kun kaksi ihmistä ymmärtävät toisiaan, saattaakin saada syödä lounaansa aurinkoisessa pöydässä.

X