Ihmiset ja suhteet

47 x parempaa seksiä

Teksti:
Taru Jussila

Seksuaaliseen hyvinvointiin kannattaa panostaa. Tasapainoinen seksielämä antaa energiaa arkeen ja tukee myös parisuhdetta syventäen suhdetta kumppaniin. Rikastuta elämääsi ja sytytä intohimon liekki uudelleen!

Parempaa seksiä

1. Seksuaalisuus on aikuisten leikkikenttä ja suuri ilon lähde. Tällä leikkikentällä jokaisella on mahdollisuus voida seksuaalisesti paremmin – yksin tai yhdessä kumppanin kanssa. Tasapainoinen seksielämä antaa voimia ja energiaa arkeen. Se on arjen paratiisi!

2. Intohimon säilyttäminen on tärkeää, jotta ilo ja nautinto kuuluvat seksuaalisuuteen ja seksielämään. Sananmukaisesti tarvitaan sekä intoa että himoa. Kyse ei ole pelkästä himosta, vaan nimenomaan näiden kahden yhdistelmästä. Vain into – mielenkiinto ja motivaatio – voi säilyttää himon.

3. Hyvä seksi on luovaa ja rentoa. Tylsä, samoja asioita toistava seksi on puuduttavaa. Tällainen tekninen suoritus ei pidä intoa, eikä näin himoakaan yllä. Rentoutta tarvitaan luovuuden pulppuamiseksi esiin. Luovuutta on into tutkia, tavoitella uusia asioita sekä inspiroitua niistä.

4. Uteliaisuus on innon ja onnistumisen salaisuus, ja näin myös himon salaisuus. Ahdistuneisuus, pidättäytyvyys ja negatiivisuus ovat uteliaisuuden ja inspiroitumisen jarrumiehiä. Anna itsellesi lupa kokea intoa ja himoa!

5. Näe seksuaalisuus päivän beroccana. Se on piristysruiske, joka on hauskaa ja antaa mielihyvää.

6. Parisuhde voi toki toimia vähäiselläkin seksillä, mutta syvimmin ja intiimeimmin kumppanin voi kohdata juuri seksuaalisuuden saralla. Seksuaalinen kanssakäyminen oman kumppanin kanssa on kehon ja mielen kautta tapahtuvaa syvintä mahdollista kohtaamista.

7. Tutustumalla seksuaalisuuteesi annat itsellesi mahdollisuuden löytää terveellinen ja ilmainen arjen paratiisi, joka saa parisuhteesikin kukoistamaan.

8. Seksuaalinen tyytyväisyys toimii hyvänä liimana parisuhteessa. Seksin merkitys voi olla parisuhteessa varsin vähäinen, jos asiat ovat kunnossa. Jos seksuaalielämän puolella on ongelmia, saattaa niistä muodostua suuri ukkospilvi koko parisuhteen ylle

9. Intohimo ja halu vaativat kumppanikseen aggressiota, koska halu on pitkälti voimaa ja energiaa. Aggressio sallitaan herkästi enemmin miehelle kuin naiselle, vaikka kummallekin sukupuolelle aggressio on tärkeä asia. Aggressio mielletään usein tuhoavaksi, mutta se on ennen kaikkea voima, joka puskee meitä kohti muutosta.

10. Älä siis ole lastu laineilla, vaan tavoittele haluamaasi. Nainenkin saa haluta ja tavoitella. Kilttien tyttöjen ja poikien helmasynti on miellyttää liiaksi toista, jolloin omat tunteet ja tarpeen jäävät taka-alalle.

11. Tunnista rajasi. Jos ei osaa sanoa ei, on mahdotonta sanoa kyllä. Kyllä, haluan tätä! Kyllän sanominen on motivaation ja uskalluksen kannalta ensisijaisen tärkeää.

12. Seksuaalinen hyvinvointi ja intohimo eivät tipu taivaasta, vaan niiden eteen on tehtävä valintoja ja nähtävä halua varsinkin pitkässä suhteessa. Seksuaalinen hyvinvointi ei synny väkipakolla seksikertojen kautta. Pakko karkottaa innon, himon ja halun.

13. Päätä lähteä kumppanisi kanssa seksilomalle johonkin eksoottiseen kohteeseen. Ei näin! Valinnat seksuaalisuuden hyväksi ovat usein kovin arkisia, kuten riittävän lepoajan ja kainaloajan varmistamista omasta ja perheen yhteisestä kalenterista. (Saa sinne kahdenkeskiselle seksilomallekin lähteä, mutta valinnat tavallisessa arjessa ovat tärkeämpiä.)

Koe suudelman taika

Suutelemisen avulla kadonnutta intohimoa voi tavoitella uudelleen ja yhdessä. Se voi olla jopa intiimimpää kuin seksi. Seksin voi suorittaa, mutta suutelemista ei.

14. Innon ja himon äärelle ei pääse rynnimällä. Lisätkää suhteeseen hiljalleen läheisyyttä, koskettamista ja suudelmia. Voitte kokeilla sopia, että seksiä ei harrasteta seuraavan kuukauden aikana, mutta läheisyyttä lisätään. Peskää esimerkiksi toisenne päästä varpaisiin saunassa. Nukkukaa alasti toisissanne kiinni harrastamatta seksiä. Sopikaa yhteisistä pelisäännöistä, jolloin vähemmän haluavalla on turvallinen olo; hän tietää, ettei läheisyyden tarvitse johtaa seksiin.

15. Tee kumppanisi kanssa aistillisen koskettamisen harjoitus. Ohjeet löydät Rakkaudeksi.fi-sivuston Arjen paratiisi -koulusta.

16. Suuteleminen unohtuu usein, kun parisuhde väljähtyy. Suutelemisen avulla kadonnutta yhteyttä ja intohimoa voi kuitenkin tavoitella uudelleen ja yhdessä.

17. Suuteleminen tuntuu hyvältä ja mukavalta. Jollei tunnu, kannattaa huolestua ja toimia tilanteen muuttamiseksi.

18. Suuteleminen on rakastelemista vaatteet päällä; syvää ja paljastavaa. Se voi olla jopa intiimimpää kuin seksi. Seksin voi suorittaa, mutta suutelemista ei.

19. Opettele suutelemaan irrallaan seksistä. Mieti nuoria, jotka tutustumisvaiheessa suutelevat kadunkulmissa ajasta ja paikasta välittämättä. Tämän taidon, jos onnistuu säilyttämään suhteessaan, kantaa suhde pitkälle.

20. Muistathan, että suuteleminen on intiimiä ja sensuellia. Kaverillinen tai äidillinen pusuttelu ei ole suutelemista.

21. Huulissa ihomme on ohuinta ja aistinsoluja täynnä. Suutelemisella on tärkeä tehtäviä aina parinvalinnasta alkaen. Suudelmat lähettävät voimakkaita viestejä koko kehollemme. Suudellessa pupillit laajentuvat, hengitys kiihtyy ja pulssi nousee. Hermostollisia ja kemiallisia viestejä virtaa aivoihin, jotka vaikuttavat seksuaaliseen halukkuuteen.

22. Huulet ja suu toimivat suudellessa rakkausantureinamme kertoen kemioiden kohtaamisesta. Aivojen tuntoaivokuoresta todella merkittävä osa on varattu juuri huulille ja suulle.

23. Suuteleminen on enemmän tunnetta kuin tekniikkaa. Jos suuteleminen olisi vain mekaanista toimintaa, se tuntuisi jokaisen ihmisen kanssa ja välillä samanlaiselta. Arkikokemus kertoo, ettei suuteleminen todellakaan ole aina samanlaista: yhden suudelma voi lähinnä ällöttää ja toisen lähes viedä jalat alta, vaikka kummankin suutelutekniikka olisi sama.

24. Suuteleminen valmistaa yhdyntään. Miehen syljessä on suuri määrä mieshormoni testosteronia. Testosteroni toimii haluhormonina myös naisilla.

25. Suudellessa miehillä vapautuu myös rakkaus- ja haluhormoniksi kutsuttua oksitosiinia. Oksitosiinihormoni rentouttaa ja lämmittää sekä vapauttaa liikkeelle myös endorfiini-mielihyväaineita.

26. Tiesitkö, että myös monet muut eläimet ihmisen lisäksi suutelevat. Kalatiiranaaras ei suostu parittelemaan, jollei koiras ensin kanna sen suuhun ruokaa.

Leikitellen kohti nautintoa

Erilaiset seksilelut ja seksuaaliterveysvälineet ovat yksi mahdollinen tie nautintoon ja sen etsimiseen. Moni kuitenkin turhaan arkailee niiden käyttöä – turhaan. Lähde sinäkin tutkimusmatkalle omaan ja kumppanisi kehoon.

Liukkarilla se sujuu

27. Liukuvoide on jokaisen järkevän yli 40-vuotiaan vakiovaruste yöpöydän laatikossa. Se on helppo keino nauttia seksistä enemmän.

28. Indianan yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan liukuvoiteen käyttäminen lisää nautintoa ja tyytyväisyyttä seksuaalielämään. Tutkimus julkaistiin alkuvuodesta Journal of Sexual Medicine -tiedejulkaisussa.

29. Liukuvoiteella voi ehkäistä myös hankauksesta syntyviä intiimialueen ihovaurioita ja haavaumien syntyä sekä mahdollisia kiputuntemuksia seksin aikana ja sen jälkeen.

30. Liukuvoiteen käyttö ei katso ikää. Sitä kannattaa käyttää, jos kostuminen ei ole riittävää tai jos kostuminen vie liian paljon aikaa. Limakalvojen kuivuminen yleistyy iän myötä. Kostuminen voi olla niukkaa etenkin synnytysten jälkeen ja vaihdevuosiin liittyen.

31. Liukuvoide on ehdoton myös kondomia käytettäessä. Kondomi on alttiimpi hajoamaan, jos kosteutta ei ole tarpeeksi. Liukaste vähentää kitkaa yhdynnän aikana.

32. Liukasteita ei kannata käyttää lakaistakseen maton alle esimerkiksi haluongelmaan. Jos seksiä ei halua, ei sitä liukkarin avulla kannata harrastaa väkisin, sillä kaikki pakko karkottaa halun entistäkin kauemmaksi.

33. Liukuvoiteet ovat pääsääntöisesti vesi- tai silikonipohjaisia. Indianan yliopiston tutkimuksessa nautintoa ja tyytyväisyyttä lisäsivät sekä vesi- että silikonipohjaiset tuotteet. Kiputuntemuksia koettiin vähemmän etenkin vesipohjaisia liukuvoiteita käytettäessä.

34. Saatavilla on myös erikoisliukuvoiteita, joissa on myös muita ominaisuuksia kuin liu’un lisääminen. Esimerkiksi lämmön tunteen aiheuttava liukaste on tällainen niin kutsuttu hybridituote.

35. Liukuvoiteita saa erikoisliikkeiden lisäksi myös apteekeista, tavarataloista, päivittäistavarakaupoista ja nettikaupoista.

36. Kannattaa kokeilla erilaisia liukuvoiteita, sillä yksi saattaa sopia yhdelle ja toinen toiselle. Vesi- ja silikonipohjaisen ero on hyvä kokeilla käytännössä. Vesipohjaisen ongelma saattaa olla se, että vesi haihtuu ja tuotetta joutuu lisäämään.

37. Silikonipohjaisen liukuvoiteen kanssa kuivumisongelmaa ei yleensä ole, mutta silikonipohjainen liukaste on pestävä pois yhdynnän jälkeen. Herkkäihoisen kannattaa aloittaa kokeilemalla vesipohjaista liukastetta.

38. Myös liukastavia öljyjä on olemassa. Ne eivät ole varsinaisia liukasteita, mutta niitä käyttämällä voi vaikuttaa limakalvojen kuntoon ja hyvinvointiin. Öljyä ei kuitenkaan sovi käyttää kondomin kanssa.

X