Ihmiset ja suhteet

Ennenaikainen siemensyöksy vai nopea tuleminen?

Teksti: Rakel Liekki

rakelEnnenaikaisessa siemensyöksyssä laukeaminen tapahtuu niin nopeasti, että edes mies itse ei saa tyydytystä. Monella ongelma ei ole näin vakava, vaan oma nopea tuleminen kuvitellaan ennenaikaiseksi siemensyöksyksi, koska odotukset seksin kestosta ovat epärealistiset.

Muiden yhdyntöjen kuvitellaan kestävän tuntikausia, vaikka tutkimusten mukaan keskimääräinen yhdynnän kesto on kolme minuuttia. Yhdynnän kestoon lasketaan aika peniksen emättimeen työntymisestä siihen, kun mies kokee siemensyöksyn.Yhdyntäaikaan perustuvan määritelmän mukaan siemensyöksy on ennenaikainen vain jos se tapahtuu sisäänviennin jälkeisen ensimmäisen minuutin sisällä. 

Yhdysvalloissa julkaistu tuore tutkimus osoittaa, että seksi ei ole sitä parempaa mitä pidempi yhdyntä. Vain hyvin harva siis haluaa harrastaa seksiä tuntikausia. Penn State-yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan jopa 10-30 minuutin yhdyntä on monen mielestä liian pitkä. Riittävä ja toivottava yhdynnän kesto vaihteli 3-13 minuutin välillä. Huoli siitä että ei tyydytä kumppaniaan, koska ei pysty maratonyhdyntöihin on siis täysin turha.

Mikäli ennenaikaisuus ei siis ole vakavaa, vaan mies on vain liian nopea suhteessa oman kumppaninsa tahtiin, on ”ongelma” helppo ratkaista hieman treenaamalla tai asennoitumalla seksiin vähemmän penetraatiokeskeisesti. Eriaikainen tuleminen kun ei ole este hyvälle seksielämälle, kunhan vaan muistaa keskittyä esileikkiin sekä nautinnon jakamiseen ennen ja jälkeen yhdyntähetken. Esimerkiksi ennen yhdyntää tai yhdynnän jälkeen nopeasti laukeava mies voi antaa kumppanilleen orgasmin vaikkapa suuseksin avulla. Mikään ei myöskään estä ottamasta uusintakierrosta hetken huilinnan jälkeen. Rakastelu ei siis ala erektiosta ja lopu siemensyöksyyn.

Vinkkejä siemensyöksyn viivyttämiseen:

– Ehdottomasti lukemisen arvoinen on Kari Heusalan kirja Miehen seksuaalisuus ja siitä erityisesti luku Miehen harjoitteet (s.139-151).

– Parisuhdeongelmat saattavat heijastua  ennenaikaiseen laukeamiseen. Mies voi tarkkailla kohtuuttomasti omaa suoriutumistaan peläten puolison reaktioita. Luottamusta vahvistava, avoin keskustelu sekä parisuhdeterapia voi lievittää ongelmaa.

– Jos ennenaikainen siemensyöksy johtuu herkkyydesta, niin itsetyydytys terskaa kosketellen voi auttaa. Jotta terska ei olisi yliherkkä kosketukselle, sitä voi varoen hieroa esim. pehmeällä pyyhkeellä. Itsetyydytyksen aikana voi myös tehdä pidätysharjoituksia. Eli pitkittää purkautumista keskeyttämällä hyväilyn juuri ennen orgasmia ja jatkamalla sitten tätä toistellen. Myös itsetyydytyksen tekniikkaa voi varioida, jotta penis tottuisi erilaisiin kosketuksiin. Erittäin hyödyllistä olisi myös etsiä kehostaan myös muut erogeeniset alueet ja siten vähentää seksin peniskeskeisyyttä..

– Myös lantiopohjalihasten hallinta ja vahvistaminen on miehelle hyödyllistä. Lantionpohjalihasten jumppaaminen vähentää erektiohäiriöitä sekä vahvistaa lihaksia, jotka tukevat penistä erektion aikana. Seisovalla peniksellä voi kannatella pientä pyyhettä, jotta se tottuisi ärsytykseen. Pyyhkeen avulla voi myös jumpata penistä. Eli pyyhettä kannattelevaa penistä nostetaan ja lasketaan lihaksia jännittämällä.

– Yhdynnän aikana puristus peniksen juuresta on helppo keino viivyttää ejakulointia. Samaan tarkoitukseen löytyy myös penisrenkaita seksikaupoista.

– Siemensyöksyn viivyttämiseen on apuvälineitä. Kondomin käyttö vähentää penikseen kohdistuvaa ärsytystä. Kondomin kanssa voi myös käyttää apteekista ja seksikaupoista saatavia voiteita, joilla voi heikentää peniksen tuntoherkkyyttä. Näitä voiteta tulee kuitenkin aina käyttää kondomin kanssa, ettei voidetta pääse naisen limakalvoille.

– Jos muut keinot eivät auta ja laukeaminen tapahtuu niin nopeasti ettei siihen voi tahdonvoimalla vaikuttaa, eikä itsekään ehdi nauttia seksistä, niin lääkärin puoleen kääntymistä on turha epäröidä. Vaivaan kun on myös lääkkeitä. Esim. erektiolääkkeet voivat  pidentää laukeamista ja mielialalääkkeenä käytettävä Sertraliini on myös osoittautunut lupaavaksi lääkkeeksi ennenaikaisen ejakulaation hoidossa.

Kuva: Juha Helminen

X