Seksielämä

Ensitreffit alttarilla -seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen orgasmittomuudesta: ”Seksi voi olla nautinnollista ilman orgasmiakin”

Orgasmikeskeisyyden sijaan Ensitreffit alttarilla -sarjasta tuttu seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen suosittelee sekä naisia että miehiä suhtautumaan seksiin nautinto- ja mielihyväkeskeisesti. Orgasmin pakkomielteinen tavoittelu voi viedä nautinnon koko seksistä.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock, Mtv

Seksi ilman orgasmia voi olla esimerkiksi rentouttavaa, hauskaa, hellää tai jännää.

Orgasmikeskeisyyden sijaan Ensitreffit alttarilla -sarjasta tuttu seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen suosittelee sekä naisia että miehiä suhtautumaan seksiin nautinto- ja mielihyväkeskeisesti. Orgasmin pakkomielteinen tavoittelu voi viedä nautinnon koko seksistä.

Elina Tanskanen

Seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen toivoo, että ihmiset oppisivat päästämään irti kapeasta ja vaativasta seksi-ihanteesta, jonka mukaan seksin pitää olla tietynlaista, jotta se olisi hyvää. Esimerkiksi orgasmittomuus ei tee seksistä automaattisesti huonoa.

Mistä hetkellinen tai jatkuva orgasmittomuus voi johtua?

– Orgasmivaikeuksiin voi olla lukuisia syitä niin kehon kuin mielenkin tasolla. Monesti eri tekijöistä muodostuu vielä enemmän kuin osiensa summa. Esimerkiksi kiihottumisvaikeudet ja seksuaalisen halun puute kulkevat ymmärrettävästi käsi kädessä orgasmivaikeuksien kanssa niin miehillä kuin naisilla.

Selittäviä tekijöitä voivat olla esimerkiksi tietyt sairaudet mahdollisine lääkityksineen, traumat, seksuaalisen itsetuntemuksen puute, kumppanin puutteelliset seksitaidot tai vuorovaikutus- ja parisuhdeongelmat. Olemme kaikki yksilöitä, joten syitä, seuraamuksia ja siten apujakin on yhtä paljon kuin orgasmivaikeuksia kokeviakin.

Kannattaako orgasmin saamisesta valehdella kumppanille?

– En suosittele orgasmin feikkaamista tai kysyttäessä asiasta valehtelemista, vaikka tarkoitusperä olisikin hyvä. Siitä voi tulla kierre, joka johtaa pahimmillaan ojasta allikkoon. Monille kumppanin nautinto on todella tärkeää. Sen vuoksi kumppanille kannattaa puhua vaikka siitä, mikä on tuntunut ihanalta, jos haluaa sanoa jotain hyvää.

Miten orgasmittomuuden voi ottaa puheeksi kumppanin kanssa?

– Mikäli aiheen puheeksi ottaminen jännittää, voi olla hyvä pohtia tarkemmin, mikä jännittää. Myös omien ajatusten lempeä kyseenalaistaminen voi olla järkevää. Jos vaikkapa pelkää kumppanin suhtautuvan asiaan jollain tapaa ikävästi, kannattaa miettiä, onko se todennäköistä. Ja jos niin kävisi, niin mitä se kertoisi kumppanista kumppanina?

Etukäteen tilannetta voi helpottaa myös miettimällä omaan suuhun sopivia sanoja tai ilmaisuja ja mahdollisesti myös sitä, onko jotain, mitä toivoisi kumppanilta. Toki kannattaa miettiä myös keskustelulle sopivaa aikaa ja paikkaa. Ihan täydellistä hetkeä ei kuitenkaan kannata jäädä odottelemaan, sillä niitä harvemmin tulee.

Millaisia ongelmia tai paineita orgasmittomuus voi aiheuttaa?

– Meillä on kulttuurisesti valitettavasti melko kapea ja vaativa seksi-ihanne, joka aiheuttaa yhtä lailla paineita, stressiä ja huonommuuden tunnetta kuin kapea ulkonäköihannekin. Tuon seksi-ihanteen vuoksi moni ajattelee, että seksin pitää olla tietynlaista ollakseen hyvää. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että orgasmi “pitää” saada jollain tietyllä tavalla ja jos orgasmia ei saa, niin itsessä on jotain “vikaa”.

Lyhyesti sanottuna paineet ja stressi haittaavat rentoutumista, kun taas rentoutuminen ja hetkeen heittäytyminen helpottavat monilla orgasmin saamista. Pahimmillaan orgasmin pakkomielteinen tavoittelu vie nautinnon koko seksistä.

Mitä orgasmiton seksi voi jokaiselle myös orgasmiin kykenevälle antaa?

– Olipa kyse itsetyydytyksestä tai seksistä kumppanin kanssa, ei päämääränä tarvitse missään nimessä olla orgasmi. Seksi voi olla nautinnollista ilman orgasmiakin. Toivon, että seksi, kohtaaminen kahden ihmisen välillä, antaa mielihyvää ja nautintoa niin kehon kuin mielen tasolla.

On hyvä miettiä, mikä tuntuu juuri itsestä nautinnolliselta ja antaa mielihyvää, kaikilla meillä kun on omat mieltymyksemme. Seksi ilman orgasmia voi olla esimerkiksi rentouttavaa, hauskaa, hellää tai jännää.

Ensitreffit alttarilla AVAlla tiistaisin klo 21.

Lue myös:

Naisen orgasmi: 6 väitettä – totta vai tarua?

Viisi väitettä miehen orgasmista

Haluaisitko parempaa seksiä? – Näin neuvot kumppaniasi loukkaamatta häntä

Tätä mies ei kehtaa kysyä naiselta seksistä (vaikka mieli tekisi)

X