Seksielämä

Kuinka pian synnytyksen jälkeen voi rakastella? 6 tärkeää ohjetta seksiin synnytyksen jälkeen

Vaikka naisen keho palautuisi synnytyksestä nopeasti, yhdynnöistä kannattaa pitää hetki taukoa. Selvitimme, koska seksiä on turvallista harrastaa synnytyksen jälkeen, ja miten rakastelun ilo löytyy uudelleen, jos oma kroppa tuntuu vieraalta ja alapäätä aristaa.
Teksti: Janica Brander Kuvat: iStock

Seksi synnytyksen jälkeen kannattaa pistää pienelle tauolle, siinäkin tapauksessa, että emätin palautuu hyvin tai lapsi syntyy sektiolla. Istukan irtoamisesta jää kohtuun haava, jonka pitää saada parantua rauhassa.

1. Seksiä, kun siltä tuntuu

Pienet nirhaumat parantuvat ja runsain jälkivuoto loppuu useimmiten parissa viikossa. Myös turvotus laskee yleensä tässä ajassa. Emättimen alueella on vilkas verenkierto, mikä edesauttaa toipumista.

Joskus väliliha voi kuitenkin revetä jopa peräaukkoon asti, ja haava pitää ommella leikkaussalissa. Tällöin toipumisessa kestää useita viikkoja, toisinaan jopa kuukausia, jolloin yhdynnästä kannattaa pidättäytyä. Myös sektiohaavaa kannattaa parannella useampia viikkoja.

Lue myös: Teresa Lehto sai kolme lasta saman vuoden aikana – ”En voinut uskoa sitä”

2. Pieni jälkivuoto ei ole este yhdynnälle

Lääkäri tekee naiselle jälkitarkastuksen 5–12 viikon kuluttua synnytyksestä. Seksin aloittamista ei kuitenkaan tarvitse odottaa tähän asti. Jos naisen olo on hyvä, yhdyntää voi kokeilla reilun kahden viikon kuluttua synnytyksestä.

Istukkahaavasta voi tihkua jälkivuotoa yli kuukauden, mutta jos vuoto ei ole runsasta, se ei ole seksin este. Pieneen jälkivuotoon voi suhtautua kuten kuukautisvuotoon.

Hygieniasta kannattaa kuitenkin pitää erityisen hyvää huolta niin kauan, kun jälkivuotoa tihkuu. Huolellinen alapesu vedellä seksin jälkeen riittää. Myös kondomin käyttämistä jälkivuodon keston ajan suositellaan.

3. Aloittakaa hellillä asennoilla

Aloittakaa seksi synnytyksen jälkeen hellillä asennoilla. Välttäkää aluksi syviä yhdyntäasentoja, jotka voivat tuottaa naiselle kipua. Tällaisia ovat esimerkiksi koiratyyli ja asennot, joissa mies nostaa naisen jalat harteilleen. Lusikka on hellävarainen asento, jossa penis ei osu kivuliaasti kohdunsuuhun.

Jos naiselle on tehty sektio, välttäkää lähetyssaarnaajan kaltaisia asentoja, joissa vatsaan kohdistuu painetta. Lusikka on lempeä aloitusasento myös sektiosta toipuvalle.

Lue myös: Näin nainen nauttii syvästä yhdynnästä ilman kipua

4. Lisäkosteutta tuubista

Imetys laskee naisen estrogeenitasoa, mikä ohentaa limakalvoja. Emätin voikin tuntua imetysaikana ärtyneeltä ja kuivalta.

Liukastusvoiteen käyttö on suositeltavaa. Turvallisin valinta on hajustamaton, mauton ja väritön liukaste. Tuoksu- ja väriaineet voivat ärsyttää ohentuneita limakalvoja.

Myös estrogeenivoide vahvistaa ja kosteuttaa haurastuneita limakalvoja, ja sitä voi käyttää imetysaikana.

Lue myös: Alapään kutinaa, kirvelyä, punoitusta…. mistä on kyse?

5. Yhdyntä ei ole ainoa seksin muoto

Seksi synnytyksen jälkeen voi olla muutakin kuin yhdyntää: esimerkiksi suuseksi, käsillä ja leluilla hyväilykin ovat seksiä. Käsien ja välineiden puhtaudesta pitää huolehtia hyvin tulehdusriskin vuoksi, mutta seksilelujen käyttämisestä synnytyksen jälkeen ei ole vaaraa.

On tärkeää, että nainen kiihottuu ja kostuu tarpeeksi ennen kuin emättimeen laitetaan mitään. Orgasmi rentouttaa lihaksia, mikä helpottaa yhdyntää. Esileikkiin kannattaa siis satsata.

Myös seksittömät hellittelyhetket ylläpitävät sidettänne ja muistuttavat, että olette edelleen muutakin kuin vanhempia. Lisäksi koskettelu vapauttaa mielihyvähormoneja, jotka kohottavat mielialaa, rentouttavat, lievittävät kipua ja edesauttavat naisen toipumista.

Lue myös:

Kaipaako kaavamainen esileikkinne piristystä? Nämä yllättävät kosketukset sytyttävät halut

10 järisyttävän kiihottavaa temppua, jotka sängyssä voi tehdä suullaan

6. Seksi ehtii odottaa, mutta suhdetta kannattaa hoitaa

Koko oma keho voi tuntua naisesta vieraalta synnytyksen jälkeen. Myös väsymys ja mielialanmuutokset voivat nakertaa naisen seksihaluja. Etenkin ensimmäisen lapsen kohdalla uudenlaisen arjen opettelu voi ravisuttaa vanhempien identiteettiä ja saada seksin tuntumaan toissijaiselta.

Seksittömyydestä ei kuitenkaan kannata huolestua. Naisen kokema hormonimyllerrys tasaantuu ajan kanssa, ja kehon palautuu vielä vuoden kuluttua synnytyksestä. Halut alkavat todennäköisesti palautua, kun imetys ja katkonaiset yöt vähentyvät.

Seksi synnytyksen jälkeen voi odottaa, jos siltä tuntuu – läheisyttää voi osoittaa myös esimerkiksi halailemalla ja toisen sanallisella hellimisellä.

Seksi synnytyksen jälkeen voi odottaa, jos siltä tuntuu – läheisyttää voi osoittaa myös esimerkiksi halailemalla ja toisen sanallisella hellimisellä.

Parisuhteesta kannattaa silti huolehtia, vaikka seksiä ei olisi. Vaalikaa läheisyyttä, ja jos saatte lapsenhoitoapua, tehkää yhdessä jotain mukavaa.

Yrittäkää puhua toisillenne kauniisti ja huomioikaa toisenne pienillä eleillä. Lähetelkää päivän aikana mukavia viestejä ja kyselkää toistenne kuulumisia. Järjestäkää päivittäin pieni yhteinen hetki vaikka iltateen äärellä.

Lue myös: Voiko parisuhde olla onnellinen ilman seksiä? Asiantuntijat ovat asiasta eri mieltä

Lähteet: PKSSK, RFSU, Terveyskirjasto, Vau.fi, Väestöliitto

X