Seksielämä

Kun seksi luistaa jo liian hyvin: runsaan kostumisen syyt, hyödyt ja haitat

Liikakostuminen seksin aikana saattaa aiheuttaa äänten ja jälkien lisäksi monenlaisia tunteita: riemua, häpeää, nautintoa – tai jopa tunnottomuutta.

Teksti:
Anna Nummisto
Kuvat:
Istock

Kiihottunut nainen on monen kumppanin mielestä täydellisen hurmaava.

Liikakostuminen seksin aikana saattaa aiheuttaa äänten ja jälkien lisäksi monenlaisia tunteita: riemua, häpeää, nautintoa – tai jopa tunnottomuutta.

Liikakostuminen on ehkä vaiva, jota moni ei mieltäisi ongelmaksi ollenkaan. Mutta erittäin runsas kostuminen saattaa myös haitata seksielämää.

Jonkun mielestä esimerkiksi runsaan kostumisen aiheuttamat erilaiset äänet tai jäljet lakanoissa saattavat tuntua noloilta. Todellisuudessa ylenpalttista kostumista on turha hävetä tai pelätä. Useimpien kumppanien mielestä kiihottunut ja märkä nainen on todella seksikäs.

Kuukautiskierto ja hormonit vaikuttavat kostumiseen

Mistä kostuminen sitten johtuu?

Emättimen suuaukon ympärillä olevat Bartholinin rauhaset tuottavat limaista nestettä emättimen toimintaa varten. Kiihottuessa emättimen limakalvojen verenkierto lisääntyy, ne turpoavat ja alkavat erittää kosteutta, jonka tarkoituksena on helpottaa yhdyntää sekä auttaa siittiöitä liikkumaan kohti munasolua. Kostuminen herkistää tuntoaisteja ja tekee seksistä nautinnollisempaa – tai oikeastaan mahdollistaa sen.

Hormoneilla on naisen kiihottumiselle tärkeä merkitys. Merkittävin on naishormoni estrogeeni, joka vaikuttaa emättimen toimintaan ja kostumiseen. Esimerkiksi vaihdevuosien aikaan naisen estrogeenitaso laskee, joka aiheuttaa usein emättimen kuivuutta. Myös hormonaalinen ehkäisy tai imettäminen saattavat vaikuttaa estrogenitasoihin.

Emättimen kuivuus voi siis olla yksi merkki siitä, että hormonitasapainosi ei ole kunnossa

Kostumisen määrä vaihtelee yleensä naisen kuukautiskierron mukaan. Ovulaation aikaan liman eritys on runsaimmillaan ja silloin seksiä myös tekee enemmän mieli.

Kumppani vaikuttaa kostumisen määrään

Myös kumppanilla on väliä. Kostuminen vaihtelee seksikerroittain, ja eri partnereiden kanssa reaktiot alakerrassa saattavat olla hyvinkin erilaisia.

Aikaisemmin limakalvojen kuivuudesta kärsinyt nainen saattaa yllättyä kosteudestaan, kun Se Oikea osuu kohdalle. Mitä kiihottuneempi ja rentoutuneempi nainen on, sitä kosteampi on hänen emättimensä.

Lisää kitkaa lantionpohjalihasjumpalla

Kiihottumisen aikana emätin laajenee. Tämä yhdistettynä ylitsevuotavaan kosteuteen saattaa aiheuttaa sen, ettei seksi oikein tunnu miltään.

Jos liikakostuminen haittaa seksiä, kyse saattaa olla osittain myös lantionpohjalihasten kunnosta. Pahimmillaan yhdyntä tai tietyt asennot eivät onnistu, jos penis lipsahtaa jatkuvasti ulos.

Emättimen kontrollia voi treenata lantionpohjalihasjumpalla. Hyvässä kunnossa olevat lantionpohjalihakset mahdollistavat sen, että voit supistella lihaksia rytmikkäästi seksin aikana ja lisätä näin nautintoa.

Myös liukastamattomasta kondomista voi olla apua, sillä se tarjoaa yleensä lisäkitkaa.

Jos kosteutta on vähän, kondomin kaveriksi tarvitaan yleensä liukuvoidetta. Olet siis onnekas, jos sinulla on riittävästi voitelua omasta takaa!

Säästäkää esileikki viimeiseksi

Liikaa kosteutta voi halutessaan myös pyyhkäistä pois ennen yhdyntää tai suuseksin antamista. Yleensä liman eritys heikkenee, kun naisen kiihottumistaso laskee.

Erilaisilla asennoilla voi olla vaikutusta. Yrittäkää löytää sellainen asento, jossa penis osuu esimerkiksi g-pisteeseen emättimen etuseinämässä. Työntymiskulmaan voi vaikuttaa vaikkapa laittamalla tyynyn selän alle lähetyssaarnaaja-asennossa tai puristamalla jalat yhteen.

Asennossa, jossa nainen on päällä, pystyt pyörittämään lantiotasi vapaammin ja löytämään kohdan, joka tuntuu parhaimmalta teistä kummastakin.

Myös esileikillä on merkitystä. Jos normaalisti olette tottuneet pitkään esileikkiin, kokeilkaa vaihtaa järjestystä. Kumppani voi kiihottaa naista vain sen verran, että yhdyntä onnistuu, ja laukeamisen jälkeen keskittyä upeaan naiseensa.

Lähteet: Väestöliitto, Cosmopolitan, KinseyConfidential

X