Seksielämä

Kun seksi sattuu, parisuhde voi joutua koetukselle – asiantuntija kertoo, miten tilannetta voi helpottaa ja mitkä ovat yleisimmät yhdyntäkipujen syyt

Parisuhde joutuu koetukselle, kun seksin harrastaminen sattuu. Naisen nautinto voi muuttua kivuksi, mikä saattaa yllättää pitkässäkin suhteessa. Asiantuntija kertoo, miten tilannetta voi helpottaa ja mitkä ovat yhdyntäkipujen yleisimmät syyt.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Istock

Jos seksin harrastaminen on kivuliasta, nainen voi kokea pettymyksen, häpeän ja kelpaamattomuuden tunteita.

Parisuhde joutuu koetukselle, kun seksin harrastaminen sattuu. Naisen nautinto voi muuttua kivuksi, mikä saattaa yllättää pitkässäkin suhteessa. Asiantuntija kertoo, miten tilannetta voi helpottaa ja mitkä ovat yhdyntäkipujen yleisimmät syyt.

Minussa on selvä vika. En voi nauttia seksistä. En pysty antamaan kumppanilleni sitä, mitä hän haluaa. Kun seksi sattuu, nainen voi syyttää itseään. Hän voi kokea pettymyksen, häpeän ja kelpaamattomuuden tunteita. Naiseus ja itsetunto kolhiintuvat.

Itsesyytökset kalvavat myös kumppania. Tämä voi ajatella, ettei ole tarpeeksi hyvä ja taitava. Koska hän tekee jotain väärin, toinen ei nauti vaan kärsii. Kumppani voi päätellä, että kipu on naisen keino välttää seksi. Itsetunto ja mieskumppanin mieheys ovat kovilla.

– Naisen seksissä tuntema kipu koettelee parisuhdetta, sillä se rikkoo parisuhteelle asetetut odotukset, yhdyntäkivuista väitellyt terveystieteiden tohtori, seksuaaliterapeutti Minna Törnävä sanoo.

Seksi ei yksinään riitä kantamaan parisuhdetta, mutta sen puuttuminen kokonaan voi johtaa eroon.

– Seksiin liittyvä kipu rikkoo suhteen harvemmin silloin, kun parisuhde voi muuten hyvin ja pari pystyy asettautumaan toistensa ajatuksiin – ja tässä seksuaaliterapia voi auttaa.

Seksuaaliterapeutti voi auttaa paria ymmärtämään toisiaan

Seksuaaliterapeutti toimii parin välillä tunteiden katalysaattorina ja auttaa osapuolia ymmärtämään toisiaan. Kumppani ei esimerkiksi aina ymmärrä naisen kivun laatua. Hän voi erehtyä pitämään kipua vain fyysisenä. Nainen ei välttämättä käsitä, kuinka pahalta kumppanista tuntuu, kun hänen kosketuksensa tekee kipeää.

Terapian tarkoituksena on selvittää kivun lähtökohtaa, mahdollisia syitä ja luonnetta. Tarkoituksena on myös lisätä ymmärrystä kipua, itseä ja kumppania kohtaan.

– Ongelmat jollain muulla elämänalueella heijastuvat herkästi seksiin.

Jos syy kipuun on fyysinen, kuten endometrioosi tai vulvodynia, terapeutti voi miettiä parin kanssa seksitapoja, joilla kipu voitaisiin välttää.

– Tavoitteena on, että pari voi nauttia toisistaan ilman kipua.

Jos seksi sattuu, yhdyntätauko voi olla ratkaisu

Kun seksi sattuu toistuvasti, ihminen alkaa pelätä kipua jo ennakkoon. Kivun pelko voimistaa kipua. Arkiläheisyys voi jäädä kivun pelon vuoksi pois.

– Parin kanssa voidaan sopia parin–neljän viikon mittaisesta seksi- ja yhdyntätauosta.

Seksitauon aikana ei ole lainkaan sellaista kosketusta, jonka pari määrittää itse seksiksi. Yhdyntätauon aikana tällainen kosketus sallitaan, yhdyntä ei. Jos jo seksistä puhuminen ahdistaa, voidaan päättää, ettei asiasta puhuta alkuun kuin terapiassa.

Naisen kivun pelko pienenee, kun hän voi olla varma, ettei jokainen kumppanin kosketus johda seksiin. Tällöin ohimennen annetut hipaisut alkavat tuntua pelkästään mukavilta. Tauko on myös kumppanille tilaisuus huokaista. Hänen ei tarvitse miettiä, mitä tehdä, jos tulee torjutuksi tai yhdyntä ei taaskaan onnistu.

– Yhdyntätauko ei tarkoita taukoa muusta läheisyydestä, vaan kainalohoitoa ja paluuta seurustelun alkuaikoihin, Törnävä painottaa.

Kuten aikanaan, tutustuminen aloitetaan puhtaalta pöydältä. Yhdessä tunnustellaan, miltä tuntuu levätä pää toisen rinnalla, silittää niskaa ja nukahtaa toisen syliin.

– Jos kaikki kosketus on aiemmin liittynyt vain seksiin, tauko lisää läheisyyttä.

Tauko voi palauttaa mieleen asiat, jotka aikanaan vetivät paria puoleensa. Tällöin se usein vahvistaa suhdetta. Se voi myös tuoda yhdyntäkeskeiseen seksiin kaivattua vaihtelua.

– Hyvä seksi on kuin tapaspöytä. Jos syö pelkkää serranonkinkkua, jää monesta makuelämyksestä paitsi.

Naisen kivun pelko pienenee, kun hän voi olla varma, ettei jokainen kumppanin kosketus johda seksiin. Tällöin ohimennen annetut hipaisut alkavat tuntua pelkästään mukavilta.

Kipuilevaa aluetta voi siedättää kosketukselle

Kosketuksesta on nautinto kaukana, jos naisen ulkosynnyttimet ovat herkistyneet kosketukselle, kuten vulvodyniassa. Tällöin helläksi tarkoitettu kosketus kirvelee ja polttelee.

– Kipuilevaa aluetta voi siedättää kosketukselle, ja tähän lantionpohjan fysioterapeutti voi antaa itsehoito-ohjeet.

Nainen voi esimerkiksi hakeutua hyvään asentoon ja etsiä sormellaan kipupisteen tai -alueen. Kun se löytyy, hän jättää sormensa sen päälle lepäämään ja lisää vähitellen painetta. Tarkoituksena on totuttaa kipuhermoja paineen tunteeseen. Kun sormikosketus sujuu, alueelle tarjotaan erilaisia kosketuskokemuksia esimerkiksi tärisevällä vibraattorilla, imevällä klitoriskiihottimella sekä viileällä ja lämpimällä vedellä. Omalla kosketuksella voi löytää myös mielihyvää. Kun nainen tietää ensin itse, millainen kosketus tuntuu hyvältä, hän voi ohjata kumppania tuottamaan nautintoa.

– Kun nainen saa päättää tahdin, siedätyshoito voi olla paria yhdistävä, ihana seksikokemus.

TtT Minna Törnävä tutkii vulvodynian ja yhdyntäkipujen vaikutusta kumppaniin. Jos haluat osallistua tutkimukseen, katso Pelvicuksen sivut, joilta löytyy myös itsehoito-ohjeita.

X