Ihmiset ja suhteet

Lue, miksi keski-ikäinen mies haluaa nuoremman naisen!

Teksti: Anna.fi

Mikä ihme noita miehiä vaivaa?

Näin ajatteli moni nainen, kun kuuli vastikään julkaistusta Åbo Akademin tutkimuksesta, jonka mukaan kaikenikäiset miehet haluavat seksikumppanikseen mieluiten 25-vuotiaan naisen. Syy löytyy tutkijoiden mukaan evoluutiosta: tämän ikäisenä nainen on hedelmällisimmillään. Miehillä, jotka ovat harrastaneet seksiä 25-vuotiaiden naisten kanssa, on evoluution mittaan ollut enemmän lapsia kuin miehillä, jotka ovat harrastaneet seksiä muunikäisten naisten kanssa. Miehet on siis ohjelmoitu haluamaan nuoria naisia.

Uskoi evoluutioselityksiin tai ei, monet rakkautta etsivät naiset ovat ärsyyntyneet huomatessaan, että keski-ikäiset ja sitä vanhemmat miehet tuntuvat deittipalstoilla haluavan kumppaneikseen vain itseään selvästi nuorempia naisia. Harva nainen on kuitenkaan kiinnostunut itseään reilusti vanhemmista miehistä: kaikenikäisiä naisia kiinnostavat tyypillisesti omanikäiset tai hieman vanhemmat miehet.

Miten tässä kukaan enää pariutuu kenenkään kanssa? Onko yli nelikymppiset miehet ja naiset tuomittu elämään yksinäisinä, kun toiveet eivät kohtaa?

”Voitto miehelle”

Mitä sanoo tavallinen mies? Asiantuntijatehtävissä työskentelevä Jari, 45, tunnistaa tutkimuksessa mainitut alkukantaiset himot. Hän on onnellinen kuusi vuotta nuoremman kumppaninsa kanssa, mutta ei kiellä, etteikö seksi nuoren naisen kanssa houkuttelisi häntä. Parikymppisen, kauniin kumppanin kanssa olisi myös mukava näyttäytyä.

– Onhan itseä selvästi nuorempi kumppani miehelle voitto. Siitä saa pisteitä muiden miesten silmissä. Kumppanin fiksuus, kauneus ja nuoruus on samanlainen statusasia kuin hyvä palkka tai hieno auto, Jari sanoo.

Hän korostaa kuitenkin, että nuorten naisten himoitseminen on hänelle lähinnä teoreettinen, seksifantasiaan verrattava asia, jonka toteuttamista hän ei pidä vaivan väärtinä. Jari ei usko, että yhteiselämä 25-vuotiaan naisen kanssa olisi kovin onnistunutta.

– Kiinnostuksen kohteet ja näkemys elämästä olisivat liian erilaisia. Voi olla, että aamuhesarin äärellä alkaisi ennen pitkää ärsyttää ja tulisi jonkinlainen isä-tytär-asetelma, Jari sanoo.

– Haluaisimme varmaankin matkustaa eri paikkoihin ja tehdä iltaisin eri asioita. Lauantai-iltana, kun haluaisin mennä nukkumaan, puoliso haluaisi vasta lähteä baariin. Tulisi kauheat suorituspaineet. Parikymppisten ihmisten juhlissa olisin ihan pihalla, ja voi olla, että tulisi jonkinlainen namusetäfiiliskin.

Miehen himojen ja seksifantasioiden kohde ei välttämättä ole rakkauden kohde, vahvistaa tietokirjailija Osmo Tammisalo, joka on kirjoittanut kirjan Rakkauden evoluutio.

Miehet punnitsevat hedelmällisyysmerkkien lisäksi muita viehättävyystekijöitä, esimerkiksi luonteenpiirteitä tai kiinnostusten samankaltaisuutta.

– Fyysinen viehättävyys on vain yksi osa romanttista suhdetta. Vanhemmat naiset ovat kiinnostavampia älyllisesti, vähemmän estyneitä seksuaalisesti ja ehkä taitavampia rakastajia. Lisäksi he saattavat olla vähemmän vaativia, Tammisalo sanoo.

Rokkarille irtoaa

Joillekin miehille nuorten naisten saaminen on helppoa, ja osa heistä myös käyttää tilaisuutensa. Julkkismiehiä, joilla on pari-kolmekymmentä vuotta itseään nuorempi kumppani, ei tarvitse kauan etsiä: Mikael Jungner, Jari Kurri, Paavo Lipponen, presidenttimme Sauli Niinistö

– Miehen arvostettu asema ja varallisuus kompensoivat kaikissa kulttuureissa vanhuuden tuomia haittoja, Osmo Tammisalo sanoo.

Joskus nuorten naisten nappaaminen onnistuu tavallisemmaltakin mieheltä. Tommi, 51, on dj ja muusikko, jonka kaksi viimeisintä kumppania ovat olleet häntä yli 20 vuotta nuorempia. Tommin omasta mielestä hän ei seurustele nuorten naisten kanssa ulkonäön eikä varsinkaan hedelmällisyyden takia, vaan hakee vilpittömästi elämänkumppania.

– En ole tietoisesti hakenut nuoria naisia. He ovat pikemminkin iskeneet minut. Olen huono pitämään edes yhden yön suhteita ja etsin aina pitkäaikaista kumppania, Tommi sanoo.

Rokkipiireissä ja yöelämässä hengaileva pitkätukkainen Tommi sanoo, ettei hän itsekään elä tyypillistä viisikymppisen elämää.

– Pukeudunkin kuin parikymppiset. Elämänkokemus on toki lisääntynyt, mutta en ole käytökseltäni muuttunut siitä, kun olin 20-vuotias, Tommi sanoo.

Tommilla on nuoruudensuhteestaan lapsia, jotka ovat jo vanhempia kuin hänen viimeisin tyttöystävänsä. Lapset eivät ole kommentoineet isänsä valintaa mitenkään.

– He ehkä ymmärtävät sen, koska olen tällainen kuin olen.

Tommi sanoo, että voisi hyvin seurustella ikäisensä naisen kanssa, jos tämä olisi muuten hyvä tyyppi.

– Se täytyy myöntää, että yli 35-vuotiaissa, toisella tai kolmannella kierroksella olevissa naisissa häiritsee älytön katkeruus siitä, kuinka huonosti elämä on heitä kohdellut.

Ronkelit papat

Nuorempien naisten haikailu näkyy miesten deitti-ilmoituksissa, toteaa E-kontakti.fi-sivustoa ylläpitävän Alma Diverson tuotepäällikkö Heli Ruotsalainen. Mitä vanhemmiksi miehet tulevat, sitä enemmän itseään nuorempia naisia he haluaisivat deittailla. Kaikenikäisillä miehillä on naisia laajempi ikähaarukka siinä, minkä ikäisiä kumppaneita he toivoisivat, mutta miesten ikähaarukka vielä levenee iän myötä.

– 40–50-vuotiaina miehet alkavat ronkeleiksi ja hakevat lähinnä itseään nuorempia kumppaneita. 52 vuotta on keskimääräinen ikä, jolloin miehet alkavat etsiä vain itseään nuorempaa seuraa, Ruotsalainen esittelee tilastoja.

Vanhemmiten miesten yltiöpäisyys vain kasvaa: yli 60-vuotiaana haetaan alaiältään vielä nuorempaa seuraa kuin 50-vuotiaana. Ruotsalaisella on oma hypoteesi miesten käytökseen.

– Miehet tulevat deittipalstalle tavallisesti hyvin pian eron jälkeen. Jos mies on ollut naimisissa ikäisensä naisen kanssa, hän ehkä hakee vaistonvaraisesti ”jotain ihan muuta”.

Ruotsalainen palauttaa miehet kuitenkin maan kamaralle.

– Eiväthän ne miehet alle kolmekymppisiä naisia saa. Todellisuudessa he pariutuvat lähes omanikäistensä naisten kanssa, Ruotsalainen sanoo.

– Yritän kertoa heille, että täällä olisi ihania naisia, jotka olisivat kiinnostuneita, ja laittamalla ikähaarukaksi vaikkapa 25–50 he pilaavat mahdollisuutensa. Naiset ajattelevat, ettei tällaisella miehellä ole hyvät tarkoitusperät.

Älä ole niuho

Mutta Heli Ruotsalaisella on neuvoja naisillekin.

– Naisten profiileissa korostuvat kieltolistat ja negatiivinen, vaativa tyyli. Mies ei saa asua yli 20 kilometrin päässä naisesta, hän ei saa röhnöttää sohvalla ja pitää käydä kulttuuritapahtumissa. Miehet eivät halua nalkuttajia.

Hän neuvoo naisia pohtimaan, mitkä asiat kumppanissa ovat todella tärkeitä, ja keskittymään niihin.

– Onko se niin olennaista, että mies pitää samoista kirjoista? Ja miksei se elämän rakkaus voisi löytyä naapurikaupungista?

Ruotsalaisesta on liikuttavaa, että loppujen lopuksi sekä miehet että naiset käyttävät toivepuolisostaan adjektiiveja rehellinen, huumorintajuinen ja kunnollinen.

– Useimmat ihmiset toivovat kumppanikseen ihan tavallista miestä tai naista.

Jarin ja Tommin nimet muutettu.

Annan lukijapaneeli vastasi:

Teksti: Matilda Katajamäki
Kuvat: Bulls Press
Anna 48 / 2014

Lue myös:

Nettideittailu – Näin luot toimivan treffi-ilmoituksen 

Näin deittailet netissä turvallisesti

Näin tunnistat varatun miehen sinkkumarkkinoilla
 

X