Seksielämä

Merja luuli pitkään olevansa huono sängyssä – nelikymppisenä hän oivalsi, että voisi ottaa seksuaalisuutensa haltuunsa: ”Minussa on monia puolia niin seksin suhteen kuin persoonana”

Merja oli ajatellut pitkään, ettei hän ole yhtä seksuaalinen kuin muut. Erottuaan hän aloitti vapaat suhteet. Alkoi tutkimusmatka omaan seksuaalisuuteen, ja se on saanut hänet sekä nauttimaan että itkemään.

Teksti:
Tyyne Pennanen
Kuvat:
Istock

Seksikäs pukeutuminen voi auttaa löytämään paremman seksuaalisen itsetunnon.

Merja oli ajatellut pitkään, ettei hän ole yhtä seksuaalinen kuin muut. Erottuaan hän aloitti vapaat suhteet. Alkoi tutkimusmatka omaan seksuaalisuuteen, ja se on saanut hänet sekä nauttimaan että itkemään.

– Olen harrastanut elämäni aikana hyvää seksiä, mutta silti olen kokenut, että minulla on huono seksuaalinen itsetunto. Olen pitänyt itseäni estoisena ja kokemattomana, vaikka minulla on ollut useita eri kumppaneita, sanoo vuosi sitten eronnut Merja, 42.

Kymmenisen vuotta kestäneen suhteen aikana hän etääntyi kumppanistaan, eikä halunnut enää seksiä. Silti eron perimmäinen syy ei ollut huono seksi tai sen puute, vaan muut syyt.

Mutta oma seksuaalisuus jäi askarruttamaan. Oliko hän koskaan oikeastaan löytänyt kunnolla omaa haluaan, hän mietti.

Ajoittain mielessä on käynyt, että ehkä hän ei vain ole niin seksuaalinen kuin muut.

– On ollut aikoja, jolloin seksi ei ole ollut etualalla. Ei ole panettanut, ja olen ajatellut, että eletään sitten näin.

Seksuaalinen itsetunto ja sen etsiminen

Merja alkoi jo parisuhteensa aikana tutustua uudestaan omaan seksuaalisuuteensa ja pohtia sitä, millainen oli hänen oma halunsa ja nautintonsa. Eron jälkeen hän oli vapaa kokeilemaan uusia asioita. Merja janosi voimakkaita seksuaalisia kokemuksia.

Takana oli pitkien parisuhteiden putki. Viimeksi hän oli ollut sinkkuna parikymppisenä. Perinteisen monogaamisen parisuhteen sijaan hän halusi olla vapaa monenlaisiin ihmissuhteisiin, vaikka yhtä aikaakin.

– Minulle kävi hyvin, kun kohtasin ihmisen, jolle olen pystynyt puhumaan avoimesti toiveistani tässä elämäntilanteessa, ja joka haluaa tukea minua paremman seksuaalisen itsetunnon löytämisessä. Hänen seurassaan voin luottaa siihen, että olen haluttava ja seksikäs. Ja hän on kannustanut minua suhteisiin muiden kanssa.

Merja on nuoresta asti määritellyt itsensä biseksuaaliksi. Eniten hänellä on ollut suhteita miesten kanssa. Hän toivoo voivansa syventää kokemuksiaan myös muiden kanssa.

– Minussa on monia puolia niin seksin suhteen kuin persoonana. Kaikkea voi tuskin toteuttaa yhdessä suhteessa. Olen aika joustava ja sopeutuva, ja monosuhteessa menisin vain siihen moodiin, joka siinä suhteessa on. Paljon jäisi kokematta. Intiimejä suhteita voi olla monta yhtä aikaa, kuten ystävyys- ja kaverisuhteitakin.

Seksiä ja uusia ihmisiä

Kuluneen vuoden aikana Merja on harrastanut seksiä monen ihmisen kanssa.

– Helpointa seksi on silloin, kun on turvallinen tilanne ja voin luottaa toiseen – tai tuntemattoman kanssa, koska silloin ei ole hävittävää.

Merja on ensimmäistä kertaa elämässään harrastanut ryhmäseksiä ja löytänyt itsestään kinkyn. Kinkyily tai BDSM viittaa maailmaan, jossa itsensä ilmaisemiseen ja seksiin voi kuulua alistamista ja alistumista. BDSM-yhteisöissä Merja on ollut vaikuttunut siitä, miten hänen mielestään itsestäänselvästi seksiin ja vuorovaikutukseen liittyvistä asioista siellä neuvotellaan ja sovitaan. Suostumus on keskeinen elementti.

– Olen halunnut laajentaa kokemusmaailmaani. On paljon sellaisia asioita, joista tietää pitävänsä vasta, kun on kokeillut niitä, Merja sanoo.

Hyvä seksuaalinen itsetunto vaatii oman halun tunnistamista.
Hyvä seksuaalinen itsetunto vaatii oman halun tunnistamista. Merja kertoo esimerkiksi kokeilleensa uusia asioita, kuten ryhmäseksiä, kohentaessaan omaa seksuaalista itsetuntemustaan.

Merja on pohtinut myös seksin ostamista. Hän arvelee, että seksin ammattilaisen kanssa tutkimusmatka omaan itseen ei lataudu niin voimakkaasti, kun pelissä ei ole toisen henkilön tunteet. Molemminpuolinen suostumus on toki seksityössäkin tärkeää.

Myös seksikäs pukeutuminen on alkanut tuntua hyvältä. Välillä hän käyttää stringejä, joskus korkokenkiä. Aiemmin hän ei kokenut sitä luontevaksi.

– Aikaisemmin en mielestäni edes flirttaillut. Nyt kun olen saanut tulpan pois, flirttailu on saanut maailman näyttämään ihan uudenlaiselta.

Seksuaalinen itsetunto voi kohentua uuden kokeilemisesta.
Merjan seksuaalinen itsetunto on kohentunut sen jälkeen, kun kokeili, miltä esimerkiksi vapaa suhde tuntuu.

Seksi ei pyöri mielessä

Onko tutkimusmatka omaan seksuaalisuuteen tuntunut hyvältä? Kyllä vain. Merja on kokenut uutta ja nauttinut. Hän on masturboinut enemmän ja monipuolisemmin ja alkanut pitää pornosta.

Mutta ei seksi ole ollut pelkkää ilotulitusta. Kehossa ei ole sellaista nappia, jota painamalla kaikki vanha epävarmuus poistuisi kuin taikaiskusta ja tilalla olisi heti vain uusi hekuma.

– Seksi ei pyörinyt kauheasti mielessäni aiemmin eikä nykyäänkään. Olen vähän kateellinen joillekin kavereilleni, joilla on niin vahva libido, että he oikein riutuvat, jos eivät saa seksiä! Välillä olen joutunut kaivamaan halua itsestäni.

Joskus on tullut kunnolla takapakkia. Silloin Merja on saattanut purskahtaa itkuun vaikka kesken seksin.

– Jos en saakaan orgasmia tai koe voimakasta halua, saatan pettyä itseeni ja kokea olevani pettymys toiselle. Se ei johdu kumppanista, vaan ne ovat omia prosesseja, jotka nousevat välillä pintaan. Seksistä voi tulla suorittamista.

Lue myös: Tubettaja Maiju Voutilainen ei ole koskaan kokenut orgasmia: ”Koen, että orgasmittomuus on ilmentymä jostain isommasta asiasta, joka elämässä pitää ratkoa”

Mistä huono seksuaalinen itsetunto johtuu?

Mistä huono seksuaalinen itsetunto sitten Merjan mielestä johtuu?

– Seksuaalinen itsetunto on kytköksissä itsetunnon kokonaisuuteen ja omaan kehonkuvaan, Merja sanoo.

Mutta oikeasti kysymys on niin iso, ettei siihen ole antaa helppoa vastausta, hän miettii.

Merja kuitenkin uskoo osittain lapsuuden seksuaalikielteisen ympäristön vaikuttaneen seksuaaliseen itsetuntoon. Seksuaalisuudesta ei puhuttu kotona, koulussa eikä kavereiden kesken.

– Toivoisin, että jo lapsille osattaisiin antaa voimaannuttavaa seksuaalikasvatusta. Kerrottaisiin, että oma keho ja halu ovat arvokkaita ja että jokaisella on kehoonsa itsemääräämisoikeus. Itse saa päättää, mistä tykkää ja kuka omaan kehoon saa koskea.

Vertaistuki lieventää häpeää

Seksuaalinen tutkimusmatka on saanut Merjan hakemaan tukea seksuaaliterapiasta. Hän on myös osallistunut seksuaalisuutta käsittelevälle verkkokurssille. Kurssilta hän sai vertaistukea.

– Helpotti huomata, että muillakin on ollut samanlaisia kokemuksia liittyen huonoon seksuaaliseen itsetuntoon. Etten se ole vain minä. Vertaistuki lieventää häpeän tunnetta.

Hyvä seksuaalinen itsetunto rakennetaan ajan kanssa, Merja ymmärtää nyt. Hän iloitsee pienistä edistysaskeleista. Nykyisin hän pystyy puhumaan suoremmin seksistä ja seksuaalisuudesta.

Hän sanoo tunnistavansa ja arvostavansa aiempaa paremmin oman halunsa. Sen takia on esimerkiksi helpompi sanoa toiselle, jos seksi ei huvitakaan. Aiemmin hän ohitti helposti omat tarpeensa ja yritti miellyttää sängyssä kumppaniaan.

– En ole päässyt siitä vieläkään kokonaan eroon, koska se on niin vahvasti sisäistettyä. Mutta olen oppinut paremmin siihen, että minun haluni on arvokas ja että kesken seksin voi sanoa, kiitos suuseksistä, nyt voit lopettaa. Ja toinen voi sanoa saman minulle eikä se tarkoita, että olisin huono sängyssä. On tärkeää, ettei tee seksissä jotakin vain sen takia, että olettaa toisen haluavan sitä. Kommunikaatio on tärkeää.

Ja hän on myös alkanut ymmärtää, että on ihan ok, vaikka seksi ei koko ajan pyörisikään mielessä.

”Miksi avaudun seksuaalisesti vasta nyt?”

Koskaan ei ole liian myöhäistä tutustua omaan seksuaalisuuteensa. Mutta kun hän näkee kuvan itsestään parikymppisenä bikineissä, hän ei voi olla ajattelematta, että voi mitä tuhlausta! Pitikö sitä rypeä niin paljon huonommuudentunteissa nuorena? Ajatuksessa on häivähdys katkeruutta: miksi alan avautua seksuaalisesti vasta nyt, keski-ikäisenä?

Samalla hän tietää, että moni tuttu on kokenut saman.

Mutta parempi nyt kuin ei koskaan. Ja toivon mukaan edessä on 50 vuotta seksuaalista tutkimusmatkaa.

– Sitä paitsi keski-iässä on se hyvä puoli, että ei enää välitä niin paljon siitä, mitä muut ajattelevat. Nyt elän uutta teini-ikää, joskin parempaa.

Haastateltavan nimi on muutettu.

X