Ihmiset ja suhteet

Miehen seksuaalinen haluttomuus – Mikä vie miehen seksihalut?

Teksti:
Anna.fi

Terhakka kohouma aamuisin boksereissa on terveen ja reippaan miehen merkki. Se kertoo testosteronitason olevan kohdillaan. Testosteronitason lasku nimittäin vie miehen halut mukanaan. Mikä mieshormonin tuotannon saa laskemaan, eli mikä vie miehen halut?

Mies voi menettää kiinnostuksensa seksiin sekä psykologisista että fysiologisista syistä. Monet haluttomuuteen johtavista syistä pätevät toki myös naisiin. Onneksi useimpiin seksihaluvarkaisiin on olemassa jokin keino, jolla hormonit saa taas jylläämään ja kiinnostuksen heräämään.

Miehen seksuaalinen haluttomuus – Mikä vie miehen seksihalut?

Unen puute

Vähäisillä yöunilla on radikaali vaikutus seksihaluihin. Chicagon yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa viiden tunnin yöunet pudottivat testosteronitasoja 10–15 prosenttia. Liian lyhyillä yöunilla on siis miehen testosteronitasoon samanlainen vaikutus kuin 10–15 vuoden vanhenemisella.

Stressi ja masennus

Paine auttaa kenties hoitamaan työtehtävät tehokkaasti, mutta lakanoiden välissä se ei auta. Paineet voivat johtaa stressiin ja masennukseen, jotka ovat vahingollisia seksielämälle. Rahahuolilla, työn tuomisella kotiin ja huonoilla väleillä perheenjäseniin voi olla suora vaikutus miehen libidoon. Stressi ja masennus johtavat usein myös uniongelmiin, jotka vaikuttavat negatiivisesti seksihaluihin.

Alkoholi

Alkoholi on erittäin tehokas seksintappaja. Vaikka ihmiset reagoivat alkoholiin eri tavoin, vie suurissa määrissä nautittu alkoholi useimmilta ihmisiltä seksihalut. Kohtuullinen määrä alkoholia voi tosin hetkellisesti lisätä haluja.

Miehen seksuaalinen haluttomuus – Mikä vie miehen seksihalut?

Lääkitys

Erilaiset lääkkeet voivat vaikuttaa negatiivisesti seksihaluun. Esimerkiksi verenpainelääkitys, masennuslääkkeet, antihistamiinit voivat kuihduttaa halut miltei kokonaan. Lääkärin kanssa kannattaa keskustella esimerkiksi lääkkeen ottamisen ajankohdasta.

Ulkonäköpaineet

Ulkonäköpaineet eivät vaivaa vain naisia, vaan myös moni mies kamppailee niiden kanssa. Huono suhde omaan kehoon ja tunne siitä, ettei pidä peilistä näkemästään, vaikuttavat suoraan seksihaluihin. Parisuhdekumppanina voit kertoa, että pidät miehestäsi juuri sen näköisenä kuin hän on. Jos hän itse haluaa muutosta, kannattaa keskittyä mahdollisimman myönteisellä tavalla niihin seikkoihin, joita voi muuttaa.

Vanhemmuus

Pienten jalkojen tassuttelu vanhempien makuuhuonetta kohti saa seksipuuhat seis. Useat pariskunnat unohtavat lisäksi vanhemmiksi tultuaan huolehtia ja huoltaa seksielämäänsä. Seurauksena voi olla, että seksi jää vähitellen kokonaan pois elämästä. Vanhemmuuden on myös todettu laskevan testosteronitasoa. Se ei kuitenkaan ole miehen terveyden kokonaisuuden kannalta lainkaan huono juttu, Nevadan yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa todetaan.

Miehen seksuaalinen haluttomuus – Mikä vie miehen seksihalut?

Naisen itku

Israelilaisen tutkimuksen mukaan naisen kyynelten tuoksu vie miehen seksuaalisia haluja. Naisen kyyneleet erittävät kemikaaliviestejä, jotka vähentävät miesten testosteronitasoja ja näin ollen myös kiihottumista. Älä siis huolestu, ellei sovintoseksiä kuulu. Mies on saattanut saada tiedostamattoman viestin siitä, että tarvitset tilaa.

Päällekäyvyys

Vaikka kiinnostuksen näyttäminen on seksuaalisen kanssakäymisen edellytys, saattaa liika päällekäyvyys säikäyttää miehen. Näinhän on kuitenkin useimmissa ihmissuhteissa: suin päin päälle ryntääminen harvoin tuntuu kenestäkään luontevalta. Avoin ja lämmin lähestyminen toisen viestejä kunnioittaen johtaa useimmiten parhaaseen lopputulokseen.

Läheisyyden puute

Läheisyyden ja avoimen kommunikaation puute voi tappaa seksin ja toisin päin: avoin kommunikaatio ja läheiset välit parisuhdekumppaniin edistävät seksistä nauttimista. Läheisyys ja avoimuus vahvistavat keskinäistä luottamusta, millä puolestaan on myönteinen vaikutus seksielämään.

Miehen seksuaalinen haluttomuus – Mikä vie miehen seksihalut?

Ninni

X